Električna energija

EPS zabeležio dobit od 28,3 milijarde dinara u prvom kvartalu, ali investicije kasne

eps dobit prvi kvartal izvestaj o poslovanju dubravka djedovic

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

31.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije ostvarila je u prvom kvartalu dobit od 28,3 milijarde dinara (241,6 miliona evra). To je, kako je saopštila, duplo više u odnosu na plan i pet odsto više nego u istom periodu 2023. godine.

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji Trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, naveo je EPS.

Inače, EPS je u 2023. zabeležio rekordnu dobit od milijardu evra.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD, istakla je da su u prvom kvartalu, osim dobrih finansijskih pokazatelja, ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća za 11 odsto u odnosu na 2023.

Napredak u proizvodnji otkrivke će, kako je dodala, omogućiti da se poveća i proizvodnja uglja, ali nije sve tako dobro kada je reč o investicijama.

Investicije nisu na zadovoljavajućem nivou

„Moramo dodatno da ubrzamo rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane. Neophodno je da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou“, poručila je ona.

Đedović Handanović je naglasila da je u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi, tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate.

Profit od trgovine strujom dostigao 44 miliona evra

Ona je ukazala da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.

EPS je, kako se navodi u Izveštaju, u prvom kvartalu u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvario profit od 44 miliona evra.

U prva tri meseca proizvodnja energije je bila na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrane sa OIE učestvovale su sa 36,9 odsto, termoelektrane sa 60,6 odsto, a Panonske TE-TO sa 2,5 odsto, navodi se u Izveštaju o realizaciji Trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

31. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

31. maj 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

31. maj 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

31. maj 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.