Životna sredina

EPS predstavio Akcioni plan za ekologiju, predviđena ulaganja 864 miliona evra

EPS predstavio Akcioni plan za ekologiju, predvidjena ulaganja 864 miliona evra

Photo: EPS

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacrt akcionog plana Elektroprivrede Srbije (EPS) za zaštitu i unapređenje životne sredine od 2016. do 2025. godine predviđa ulaganja od 864 miliona evra u smanjenje zagađenja vazduha, zemljišta i voda, ali i u upravljanje otpadom, rekao je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, prilikom predstavljanja ovog plana.

Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS-a, naveo je da je u poslednjih deset godina EPS investirao tri milijarde evra u modernizaciju proizvodnjih kapaciteta, ekologiju, unapređenje distributivne mreže i pripreme za gradnju novih elektrana. Kao rezultat povećana je snaga za 200 MW u termoelektranama (TE), a 140 MW u hidroelektranama (HE), kao i proizvodnja u TE sa 18 na 25 TWh.

“Uz to sproveli smo niz projekata u ekologiji, pa su ulaganja dostigla 320 miliona evra od 2002. do 2016, pre svega u TE, za unapređenje kvaliteta vazduha i smanjenje štetnih emisija, pa je samo godišnja emisija praškastih materija smanjena šest puta, iako je dodatno povećana prozvodnja električne energije”, naveo je Jakovljević na konferenciji koju je organizovao internet portal Balkanmagazin.

Termoelektrane, prema rečima Jakovljevića, ostaju nosilac elektroenergetskog sistema Srbije uz rast proizvodnje iz OIE sa trenutno 300 GWh na 2.500 GWh.

“Ukupan investicioni plan EPS do 2025. je procenjen na 4,7 milijardi evra. U izradi ovog Akcionog, ali i Investicionog plana, imali smo u vidu obaveze prema Energetskoj zajednici, i Evropskoj uniji, koje će biti definisane kroz pregovore o Poglavlju 27, ali i nove direktive koje se pripremaju. Imamo više od 50 projekata za zaštitu životne sredine koje moramo da sprovedemo i u njih ćemo uložiti 864 miliona evra”, najavio je on.

Oko 650 miliona evra biće investirano u zaštitu vazduha (odsumporavanje dimnih gasova, smanjenje azotnih oksida), oko 53 miliona evra je namenjeno zazaštita zemljišta (regulisanje deponija pepela), oko 43 miliona evra će se iskoristiti za zaštitu voda (postrojenja za preradu otpadnih voda, monitoring površinskih i podzemnih voda), oko 115 miliona evra koštaće ulaganja u upravljanje otpadom i oko pola miliona evra u reorganizaciju sistema zaštite  životne sredine.

“Ova ulaganja će do 2025. doneti smanjenje emisija sumpor dioksida 90 odsto, azotnih oksida 45 odsto i praškastih materija 95 odsto u poređenju sa periodom 2008-2012”, istakao je on.

Dodatna ulaganja od 1,5 milijardi evra

Jakovljević je naveo da je ovo zaštita životne sredine u užem smislu, a šire tumačenje podrazumeva i OIE, energetsku efikasnost i povećanje ukupne efikasnosti.

“Tako smo za ulaganje u OIE planirali 100 miliona evra, za modernizaciju hidroelektrana, koje se isto mogu svrstati u zelenu energiju, još 650 miliona, za unapređenje efikasnosti rada i manju potrošnju goriva još 650 miliona evra, a za efikasnije iskorišćenje uglja 70 miliona evra. Sa pomenutih 864 miliona evra to je ukupno oko 2,3 milijarde evra za ekologiju, ili 50 odsto svih ulaganja EPS-a”, istakao je on, i pozvao sve zainteresovane da pošalju svoje predloge i sugestije u vezi sa Akcionim planom.

On je istakao da bi srpska proizvodnja električne energije, da ja naša zemlja u EU, sa sedam odsto učestovala u ukupnoj proizvodnji EU iz lignita,a  samo tri odsto ako se dodaju i ostale vrste uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

19. decembar 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

19. decembar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

19. decembar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. decembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.