Električna energija

EPS: moguće gašenje TE Kostolac A

termoelektrana kostolac a zatvaranje grejanje pozarevac

Foto: EPS

Objavljeno

28.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) preispituje opravdanost modernizacije termoelektrane Kostolac A (TEKO A), snage 310 megavata (MW), koja je trebalo da joj omogući usklađivanje sa novim ekološkim standardima i produži vek rada.

To znači da je moguće zatvaranje Termoelektrane Kostolac A, što je opcija koja se dosad spominjala samo za dve termoelektrane u sastavu EPS-a – Morava i Kolubara A.

TE Kostolac A je puštena u rad 1968. godine – prvi blok, odnosno 1980. godine – drug blok. U oktobru 2020. EPS je pokrenuo izradu studije da produži rad ove termoelektrane do 2038, a sada je priznao da preispituje ovu nameru, pa traži rešenja za grejanje Požarevca, Kostolca i još 25 sela koja sada toplotnu energiju dobijaju iz Kostolca A.

U javnom pozivu za pripremu tih rešenja EPS podseća da je Kostolac A bio predviđen za rekonstrukciju i prilagođavanju novim zahtevima po pitanju zaštite životne sredine kako bi mogao nesmetano da radi i u narednom periodu.

„Nametnuti ciljevi na nivou Energetske zajednice“, „rešenost države“…

Ali, kako kaže EPS, „nametnuti ciljevi na nivou Energetske zajednice“, kao što su povećano učešće obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, ali i rešenost države Srbije da doprinose ovim ciljevima što se može videti kroz radne verzije Nacionalnog energetskog klimatskog plana (NEKP) i Strategije razvoja energetike do 2040. mogu dovesti do promene EPS-ovih planova.

Ciljevi koji će biti uspostavljeni mogu dovesti do odluke da se ugase oba bloka u Kostolcu A, ističe se u javnom pozivu.

EPS navodi i da je “odlaganje i nemogućnost blagovremene realizacije” poboljšanja rada blokova TEKO A1 i A2 i preduzimanja mera zaštite životne sredine, dovelo do potrebe ponovnog preispitivanja rekonstrukcije ovih blokova.

Potencijalna odluka o gašenju TE Kostolac A ostavlja građane, Požarevca, Kostolca i okolnih sela bez grejanja, pa EPS želi da angažuje konsultanta koji će razmotriti pet predloženih rešenja.

U igri je pet opcija za grejanje Požarevca i okoline

Prva opcija ja rekonstrukcija kotlova K1 i K2 i pomoćnih postrojenja bloka TEKO A1 za proizvodnju toplotne energije, a druga rekonstrukcija turbinskih postrojenja TEKO B1 i B2 za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Treće rešenje je izgradnja novih kotlova na lokaciji TEKO A na gas, a četvrta kotlova na biomasu.

Na kraju, kao peta mogućnost navodi se gradnja nove kotlarnice na lokaciji TEKO A koja bi se sastojala od vrelovodnih kotlova za sagorevanje uglja za sisteme daljinskog grejanja i parnog kotla na gas ili ekstra lako gasno ulje za ove sisteme.

U svim ovim opcijama proizvodila bi se i tehnološka para za startovanje dva bloka u TE Kostolac B jer se ona sada dobija u TE Kostolac A.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

28. jul 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

28. jul 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

28. jul 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

28. jul 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj