x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPCG raspisala tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

11.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: TE Pljevlja (EPCG)
EPCG raspisala tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE Pljevlja) čija je vrednost procenjena na 45 miliona evra.

Rok za ponude je 9. septembar, a EPCG očekuje da bi ugovor sa odabranim ponuđačem za TE Pljevlja mogao da bude potpisan do kraja godine, saopštio je EPCG.

Idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja pripremila je nemačka kompanija Steag Energy Services.

Planirano je da zbog radova termoelektrana ne bude u zastoju duže od dva do tri meseca

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji, kako je naveo EPCG, trebalo bi da traju u periodu 2019-2021, posle čega će životni vek TE Pljevlja biti produžen za 20 godina.

Planirano je da godišnji zastoji u radu elektrane zbog radova ne budu duži od dva do tri meseca kako bi se obezbedile dovoljne količine električne energije za balansiranje i usklađivanje sa stanjem na tržištu, saopštio je EPCG.

Biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti

Rekonstrukcijom će se obezbediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442. Takođe, biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti, a sve u skladu sa propisima Crne Gore i direktivama EU o emisijama iz termoelektrana na ugalj.

Istovremeno se obavlja i revitalizacija deponije Maljevac

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Uporedo sa ovim projektom biće obavljena i revitalizacija deponije Maljevac u koju će biti uloženo 20 miliona evra. Rekultivacija deponije odvijaće se u fazama od 2019. do 2023. godine.

Projekat ekološke rekonstrukcije je važan i za daljinsko grejanja grada Pljevlja, koje će biti obezbeđeno u roku od 12 meseci od potpisivanja ugovora za ekološku rekonstrukciju, saopštio je EPCG.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.