Životna sredina

EPCG raspisala tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG-tender-ekoloska-rekonstrukcija-TE-Pljevlja

Slika: TE Pljevlja (EPCG)

Objavljeno

11.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE Pljevlja) čija je vrednost procenjena na 45 miliona evra.

Rok za ponude je 9. septembar, a EPCG očekuje da bi ugovor sa odabranim ponuđačem za TE Pljevlja mogao da bude potpisan do kraja godine, saopštio je EPCG.

Idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja pripremila je nemačka kompanija Steag Energy Services.

Planirano je da zbog radova termoelektrana ne bude u zastoju duže od dva do tri meseca

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji, kako je naveo EPCG, trebalo bi da traju u periodu 2019-2021, posle čega će životni vek TE Pljevlja biti produžen za 20 godina.

Planirano je da godišnji zastoji u radu elektrane zbog radova ne budu duži od dva do tri meseca kako bi se obezbedile dovoljne količine električne energije za balansiranje i usklađivanje sa stanjem na tržištu, saopštio je EPCG.

Biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti

Rekonstrukcijom će se obezbediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442. Takođe, biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti, a sve u skladu sa propisima Crne Gore i direktivama EU o emisijama iz termoelektrana na ugalj.

Istovremeno se obavlja i revitalizacija deponije Maljevac

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Uporedo sa ovim projektom biće obavljena i revitalizacija deponije Maljevac u koju će biti uloženo 20 miliona evra. Rekultivacija deponije odvijaće se u fazama od 2019. do 2023. godine.

Projekat ekološke rekonstrukcije je važan i za daljinsko grejanja grada Pljevlja, koje će biti obezbeđeno u roku od 12 meseci od potpisivanja ugovora za ekološku rekonstrukciju, saopštio je EPCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEOS - nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

SEOS – nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

25 јануара 2022 - "Pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli", navode stanovici doline Jadra

350 miliona dinara kotlarnice kotlove grejanje domacinstva

Država odvaja 350 miliona dinara za nove kotlarnice, kotlove za grejanje za domaćinstva

24 јануара 2022 - Gradovi i opštine mogu da konkurišu za 550 miliona dinara za unapređenje kvaliteta vazduha, od čega je 350 miliona za grejanje

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli - prekoračena planetarna granica

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli – prekoračena planetarna granica

21 јануара 2022 - Proizvodnja hemikalija se povećala 50 puta od 1950, a predviđanja upozoravaju se da će se ovim tempom utrostručiti do 2050. godine

Ekoloski aktivisti Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma bora

Ekološki aktivisti: Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma, bora

21 јануара 2022 - Ekološki aktivisti kažu da je, po ukidanju prostornog plana za Rio Tintov projekat, sledeći korak zabrana rudnika litijuma i bora u celoj Srbiji