Životna sredina

EPCG raspisala tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG-tender-ekoloska-rekonstrukcija-TE-Pljevlja

Slika: TE Pljevlja (EPCG)

Objavljeno

11.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE Pljevlja) čija je vrednost procenjena na 45 miliona evra.

Rok za ponude je 9. septembar, a EPCG očekuje da bi ugovor sa odabranim ponuđačem za TE Pljevlja mogao da bude potpisan do kraja godine, saopštio je EPCG.

Idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja pripremila je nemačka kompanija Steag Energy Services.

Planirano je da zbog radova termoelektrana ne bude u zastoju duže od dva do tri meseca

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji, kako je naveo EPCG, trebalo bi da traju u periodu 2019-2021, posle čega će životni vek TE Pljevlja biti produžen za 20 godina.

Planirano je da godišnji zastoji u radu elektrane zbog radova ne budu duži od dva do tri meseca kako bi se obezbedile dovoljne količine električne energije za balansiranje i usklađivanje sa stanjem na tržištu, saopštio je EPCG.

Biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti

Rekonstrukcijom će se obezbediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442. Takođe, biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti, a sve u skladu sa propisima Crne Gore i direktivama EU o emisijama iz termoelektrana na ugalj.

Istovremeno se obavlja i revitalizacija deponije Maljevac

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Uporedo sa ovim projektom biće obavljena i revitalizacija deponije Maljevac u koju će biti uloženo 20 miliona evra. Rekultivacija deponije odvijaće se u fazama od 2019. do 2023. godine.

Projekat ekološke rekonstrukcije je važan i za daljinsko grejanja grada Pljevlja, koje će biti obezbeđeno u roku od 12 meseci od potpisivanja ugovora za ekološku rekonstrukciju, saopštio je EPCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ukinute koncesije za sedam malih hidroelektrana na Šar planini

06 октобра 2022 - Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o ukidanju sedam koncesija za male hidroelektrane u...

sarbone tradicionalni sardone Francuzi jalovistu bivseg rudnika

Šarbone – tradicionalni šardone koji Francuzi uzgajaju na jalovištu bivšeg rudnika

05 октобра 2022 - Smeli vinari uzgajaju grožđe sorte šardone na brdu jalovine na severu Francuske, a vino su nazvali šarbone, po domaćoj reči za ugalj

Tri najveće centralne banke dele odgovornost za krčenje šuma u Amazonu

Tri najveće centralne banke optužene za nestanak šuma u Amazonu

04 октобра 2022 - I najveće, odnosno najmoćnije globalne finansijske institucije ponašaju se neodgovorno u odnosu na životnu sredinu...

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...