OIE

EPCG pokrenula projekat Solari 3.000+ za instaliranje solarnih panela na 3.000 kuća

EPCG pokrenula projekat Solari 3.000+ za instaliranje solarnih panela na 3.000 kuca

Slika: Mark de Lange from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore predstavila je projekat Solari 3.000+ koji predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje. EPCG će obezbediti panele, finansiranje i obaviti instaliranje, a građani će otplaćivati kredit za opremu u periodu od pet do sedam godina.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da želi da iskoristi ogroman potencijal solarne energije u zemlji i da kao jedan od projekata prelaska na zelenu energiju ponudi građanima mogućnost proizvodnje sopstvene energije ugradnjom solarnih panela. Maksimalna vrednost projekta Solari 3.000+ iznosi oko 30 miliona evra. EPCG priprema i projekat instaliranja solarnih panela na neplodnom zemljištu i vodenim površinama.

Građani će za solarne panele moći da se prijave na konkursu koji će raspisati EPCG

U toku su pripreme za javni poziv za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rešenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni, saopštio je EPCG. Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za više od 400 radnika za ugradnju solarnih panela.

Rata kredita biće manja od prosečnog računa za struju domaćinstava

„Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedu višak energije za prodaju EPCG. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od pet do sedam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju“, naglasio je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG.

On je istakao da Crna Gora ima neverovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica tako ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, a Crna Gora u proseku od 1.300 do 2.000. U Nemačkoj je broj sunčanih sati od 1.000 do 1.200, a već su izgrađene solarne elektrane snage 50 gigavata (GW).

EPCG priprema gradnju plutajućih solarnih elektrana na Slanom jezeru

Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama, najavio je Đukanović.

EPCG aktivno radi na projektu koji podrazumeva obeležavanje neplodnog zemljišta na kojem će se instalirati solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Komentara: (4)
Nikola Bulatovic / 08.10.2021.

Kada se planira raspisivanje javnog poziva za Projekat Solari 3.000+ i kakvi ce biti uslovi za kreditiranje postavljanja solarnih panela i ostale opreme?
Hvala unapred.
Zelim vam uspesnu implementaciju Projekta.

Matijasevic Slobo / 02.11.2021.

Koji su uslovi za prijavljivanje za solarne panele i kolika je snaga i dimenzija jednog elementa (panela).

Kalac Rifat / 03.11.2021.

Imam interes za solarne panela Ca.100-150m2
Kako i dje da se registrujem za projekata 3000+jer mi je potrebno za snabdijevanje turističkog objekta u Ulcinju tako da bi smanjio potrošnju električne energije. Lijep pozdrav

Nikola / 31.03.2023.

Nudim mogucnost ucesca u solarnom parku 10-20MWp. Povrsina projekta 10-15ha. projekat u crnoj gori.
za vise informacija whatsapp +41766643064

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

16. jul 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

16. jul 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

16. jul 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

16. jul 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.