Električna energija

EPCG planira da u naredne tri godine investira 300 miliona evra

epcg ivan bulatovic investicije gvozd perucica

Foto: EPCG

Objavljeno

23.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektropriveda Crne Gore se nalazi u velikom investicionom ciklusu, sa planom ulaganja od skoro 300 miliona evra u naredne tri godine, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, izjavio je Ivan Bulatović, izvršni direktor kompanije.

„Potpuno smo posvećeni zelenoj agendi i moramo pratiti trendove koji dolaze iz EU, ali izazov je što 40 odsto električne energije u Crnoj Gori dolazi iz termoelektrane Pljevlja, koja ima veliki značaj za elektroenergetski sistem Crne Gore”, poručio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Ivan Bulatović, na panelu Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana u okviru konferencije o ekonomiji Montenegro 2024 koju je organizovala Privredna komora Crne Gore.

Bulatović je najavio i početak radova na prvoj vetroelektrani koja će biti u vlasništvu EPCG. Kompanija je u junu prošle godine potpisala ugovor o kreditu za vetropark Gvozd, snage 54 MW. EPCG je nedavno saopštila da planirana gradnja ne ide baš po planu zbog kašnjenja u izdavanju dozvola i saglasnosti.

Bulatović: U narednom periodu sledi još više projekata za zelenu energiju

Bulatović je sada podsetio i da je EPCG potpisala ugovor sa nemačkom bankom KfW za finansiranje osmog agregata hidroelektrane Perućica, u okviru treće faze rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

On je naveo da kompanija nastavlja da sprovodi projekat Solar 5000+, koji uključuje ugradnju solarnih panela na stambenim objektima, istakavši da su potpuno posvećeni zelenim projektima, te da će u narednom periodu realizovati još veći broj takvih inicijativa.

Bulatović: Verujem da energije iz obnovljivih izvora neće nedostajati

Bulatović je naglasio da su prošle godine u Crnoj Gori izdated dozovole za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije ukupne snage od 1,5 gigavata (GW). On je istakao da je to ogroman energetski potencijal sa kojim će EPCG u jednom trenutku raspolagati.

„Vjerujem da energije iz obnovljivih izvora neće nedostajati“, zaključio je Bulatović.

Inače, pre samo mesec dana EPCG i francuska kompanija EDF potpisale su Memorandum o razumevanju, koji bi trebalo da postavi okvire za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeničnih tehnologija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

23. oktobar 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

23. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

23. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

23. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici