OIE

EPBiH širi zeleni portfolio kupovinom gotovih elektrana i projekata

EPBiH javni poziv kupovina hidroelektrane solarne elektrane vetroelektrane

Slika: Sedište EPBiH u Sarajevu (EPBiH)

Objavljeno

02.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) želi da kupi hidroelektrane, solarne elektrane i vetroelektrane koje su u pogonu, ali i projekte za njihovu gradnju koji su u razvoju.

Ovakav potez nije uobičajen za državne elektroprivrede u zemljama regiona koje nisu članice EU, ali jeste za one koje jesu, poput Hrvatske elektroprivrede (HEP) ili grčkog PPC. HEP je sličan javni poziv objavio u julu ove godine, a i svoj prvi vetropark Korlat, je izgradio tako što je preuzeo već razvijen projekat.

EPBiH traži ponude fizičkih i pravnih lica

EPBiH je sada objavila javni poziv za prikupljanje ponuda fizičkih i pravnih lica koji žele da prodaju svoje elektrane i projekte u razvoju.

Namera EPBiH je da na ovaj način značajno poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora

U skladu s strateškim ciljem da značajno poveća udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, EPBiH je objavila poziv zainteresovanim stranama – fizičkim i pravnim licima, za iskazivanjem interesa za prodaju projekata obnovljivih izvora energije koji su već u pogonu i projekata koji su u razvoju, navodi se u pozivu.

Kod projekata u razvoju prednost će imati elektrane čija gradnja je bliža završetku

Pozivom su obuhvaćene hidroelektrane snage 1 MW i više koje su u pogonu, kao i hidroelektrane snage 10 MW i više koje su u razvoju. Zatim, vetroelektrane koje su u pogonu ili su u razvoju snage 3 MW i više, kao i solarne elektrane postavljene na zemlji koje su pogonu ili su razvoju snage 1 MW i više.

Za vetroelektrane i solarne elektrane u razvoju minimalan uslov je posedovanje urbanističke saglasnosti, a prednost pri odabiru će imati projekti koji su bliži završetku, piše u pozivu.

Posle analize EPBiH će poslati ponudu za kupovinu

Pisma o interesu za prodaju projekta EPBiH će primati do 31. decembra ove godine.

U javnom pozivu se ne navodi koliko novca je kompanija planirala da uloži na ovakav način

Posle toga kompanija će obaviti inicijalnu ocenu ponuda i napraviti listu prihvatljivih projekata, koje će rangirati na osnovu proračuna nivelisanih troškova proizvodnje.

Za najbolje rangirane projekte, uzimajući u obzir sredstva na raspolaganju, EPBiH će zatražiti detaljnije podatke i poslati ponudu za kupovinu projekta, navodi se u javnom pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.