OIE

EPBiH širi zeleni portfolio kupovinom gotovih elektrana i projekata

EPBiH javni poziv kupovina hidroelektrane solarne elektrane vetroelektrane

Slika: Sedište EPBiH u Sarajevu (EPBiH)

Objavljeno

02.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) želi da kupi hidroelektrane, solarne elektrane i vetroelektrane koje su u pogonu, ali i projekte za njihovu gradnju koji su u razvoju.

Ovakav potez nije uobičajen za državne elektroprivrede u zemljama regiona koje nisu članice EU, ali jeste za one koje jesu, poput Hrvatske elektroprivrede (HEP) ili grčkog PPC. HEP je sličan javni poziv objavio u julu ove godine, a i svoj prvi vetropark Korlat, je izgradio tako što je preuzeo već razvijen projekat.

EPBiH traži ponude fizičkih i pravnih lica

EPBiH je sada objavila javni poziv za prikupljanje ponuda fizičkih i pravnih lica koji žele da prodaju svoje elektrane i projekte u razvoju.

Namera EPBiH je da na ovaj način značajno poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora

U skladu s strateškim ciljem da značajno poveća udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, EPBiH je objavila poziv zainteresovanim stranama – fizičkim i pravnim licima, za iskazivanjem interesa za prodaju projekata obnovljivih izvora energije koji su već u pogonu i projekata koji su u razvoju, navodi se u pozivu.

Kod projekata u razvoju prednost će imati elektrane čija gradnja je bliža završetku

Pozivom su obuhvaćene hidroelektrane snage 1 MW i više koje su u pogonu, kao i hidroelektrane snage 10 MW i više koje su u razvoju. Zatim, vetroelektrane koje su u pogonu ili su u razvoju snage 3 MW i više, kao i solarne elektrane postavljene na zemlji koje su pogonu ili su razvoju snage 1 MW i više.

Za vetroelektrane i solarne elektrane u razvoju minimalan uslov je posedovanje urbanističke saglasnosti, a prednost pri odabiru će imati projekti koji su bliži završetku, piše u pozivu.

Posle analize EPBiH će poslati ponudu za kupovinu

Pisma o interesu za prodaju projekta EPBiH će primati do 31. decembra ove godine.

U javnom pozivu se ne navodi koliko novca je kompanija planirala da uloži na ovakav način

Posle toga kompanija će obaviti inicijalnu ocenu ponuda i napraviti listu prihvatljivih projekata, koje će rangirati na osnovu proračuna nivelisanih troškova proizvodnje.

Za najbolje rangirane projekte, uzimajući u obzir sredstva na raspolaganju, EPBiH će zatražiti detaljnije podatke i poslati ponudu za kupovinu projekta, navodi se u javnom pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 September 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.