OIE

EPBiH širi zeleni portfolio kupovinom gotovih elektrana i projekata

EPBiH javni poziv kupovina hidroelektrane solarne elektrane vetroelektrane

Slika: Sedište EPBiH u Sarajevu (EPBiH)

Objavljeno

02.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) želi da kupi hidroelektrane, solarne elektrane i vetroelektrane koje su u pogonu, ali i projekte za njihovu gradnju koji su u razvoju.

Ovakav potez nije uobičajen za državne elektroprivrede u zemljama regiona koje nisu članice EU, ali jeste za one koje jesu, poput Hrvatske elektroprivrede (HEP) ili grčkog PPC. HEP je sličan javni poziv objavio u julu ove godine, a i svoj prvi vetropark Korlat, je izgradio tako što je preuzeo već razvijen projekat.

EPBiH traži ponude fizičkih i pravnih lica

EPBiH je sada objavila javni poziv za prikupljanje ponuda fizičkih i pravnih lica koji žele da prodaju svoje elektrane i projekte u razvoju.

Namera EPBiH je da na ovaj način značajno poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora

U skladu s strateškim ciljem da značajno poveća udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, EPBiH je objavila poziv zainteresovanim stranama – fizičkim i pravnim licima, za iskazivanjem interesa za prodaju projekata obnovljivih izvora energije koji su već u pogonu i projekata koji su u razvoju, navodi se u pozivu.

Kod projekata u razvoju prednost će imati elektrane čija gradnja je bliža završetku

Pozivom su obuhvaćene hidroelektrane snage 1 MW i više koje su u pogonu, kao i hidroelektrane snage 10 MW i više koje su u razvoju. Zatim, vetroelektrane koje su u pogonu ili su u razvoju snage 3 MW i više, kao i solarne elektrane postavljene na zemlji koje su pogonu ili su razvoju snage 1 MW i više.

Za vetroelektrane i solarne elektrane u razvoju minimalan uslov je posedovanje urbanističke saglasnosti, a prednost pri odabiru će imati projekti koji su bliži završetku, piše u pozivu.

Posle analize EPBiH će poslati ponudu za kupovinu

Pisma o interesu za prodaju projekta EPBiH će primati do 31. decembra ove godine.

U javnom pozivu se ne navodi koliko novca je kompanija planirala da uloži na ovakav način

Posle toga kompanija će obaviti inicijalnu ocenu ponuda i napraviti listu prihvatljivih projekata, koje će rangirati na osnovu proračuna nivelisanih troškova proizvodnje.

Za najbolje rangirane projekte, uzimajući u obzir sredstva na raspolaganju, EPBiH će zatražiti detaljnije podatke i poslati ponudu za kupovinu projekta, navodi se u javnom pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope