x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara

08.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara

Izraelska kompanija Eurocom Communications, koja je u postupku likvidacije, želi da proda svoj udeo od 14,8% u Enlight Energy Solutions Ltd., kompaniji koja gradi dva vetroparka u Srbiji i Hrvatskoj i ima prava na izgradnju trećeg na Kosovu*.

Eurocom, kako je objavio izraelski list Globes, će navodno prodati svoje akcije zajedno sa akcijama porodice Weil, koja kontroliše 8,3% u kompanije Enlight, što će ovog velikog investitora u vetroparkove na Balkanu ostaviti bez kontrolnog akcionara.

U Hrvatskoj, Enlight je “na ivici da započne komercijalno poslovanje” vetroparka Lukovac kapaciteta 49 MW koji bi trebalo da ostvari prihod od 14 miliona evra godišnje, dok je početak rada vetroparka mnogo većeg kapaciteta u Srbiji predviđen za godinu dana, a godišnji prihodi se očekuju na nivou od 28 miliona evra, piše izraelski portal.

Kovačica, vetropark od 104.5 MW koji Enlight gradi u Srbiji, je investicija vredna 189 miliona evra, podržana kreditima u iznosu od 142 miliona evra.

Prava koja izraelska kompanija ima na Kosovu* se odnose na vetropark kpaciteta 105 MW procenjene vrednosti od 140-180 miliona evra. Očekuje se da građevinski radovi krenu sledeće godine, dok bi vetropark počeo sa radom 2020. godine.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.