OIE

Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara

Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.05.2018.

Država

, ,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2018.

Država

, ,

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija Eurocom Communications, koja je u postupku likvidacije, želi da proda svoj udeo od 14,8% u Enlight Energy Solutions Ltd., kompaniji koja gradi dva vetroparka u Srbiji i Hrvatskoj i ima prava na izgradnju trećeg na Kosovu*.

Eurocom, kako je objavio izraelski list Globes, će navodno prodati svoje akcije zajedno sa akcijama porodice Weil, koja kontroliše 8,3% u kompanije Enlight, što će ovog velikog investitora u vetroparkove na Balkanu ostaviti bez kontrolnog akcionara.

U Hrvatskoj, Enlight je “na ivici da započne komercijalno poslovanje” vetroparka Lukovac kapaciteta 49 MW koji bi trebalo da ostvari prihod od 14 miliona evra godišnje, dok je početak rada vetroparka mnogo većeg kapaciteta u Srbiji predviđen za godinu dana, a godišnji prihodi se očekuju na nivou od 28 miliona evra, piše izraelski portal.

Kovačica, vetropark od 104.5 MW koji Enlight gradi u Srbiji, je investicija vredna 189 miliona evra, podržana kreditima u iznosu od 142 miliona evra.

Prava koja izraelska kompanija ima na Kosovu* se odnose na vetropark kpaciteta 105 MW procenjene vrednosti od 140-180 miliona evra. Očekuje se da građevinski radovi krenu sledeće godine, dok bi vetropark počeo sa radom 2020. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. maj 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. maj 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. maj 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

8. maj 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije