OIE

Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara

Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.05.2018.

Država

, ,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2018.

Država

, ,

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija Eurocom Communications, koja je u postupku likvidacije, želi da proda svoj udeo od 14,8% u Enlight Energy Solutions Ltd., kompaniji koja gradi dva vetroparka u Srbiji i Hrvatskoj i ima prava na izgradnju trećeg na Kosovu*.

Eurocom, kako je objavio izraelski list Globes, će navodno prodati svoje akcije zajedno sa akcijama porodice Weil, koja kontroliše 8,3% u kompanije Enlight, što će ovog velikog investitora u vetroparkove na Balkanu ostaviti bez kontrolnog akcionara.

U Hrvatskoj, Enlight je “na ivici da započne komercijalno poslovanje” vetroparka Lukovac kapaciteta 49 MW koji bi trebalo da ostvari prihod od 14 miliona evra godišnje, dok je početak rada vetroparka mnogo većeg kapaciteta u Srbiji predviđen za godinu dana, a godišnji prihodi se očekuju na nivou od 28 miliona evra, piše izraelski portal.

Kovačica, vetropark od 104.5 MW koji Enlight gradi u Srbiji, je investicija vredna 189 miliona evra, podržana kreditima u iznosu od 142 miliona evra.

Prava koja izraelska kompanija ima na Kosovu* se odnose na vetropark kpaciteta 105 MW procenjene vrednosti od 140-180 miliona evra. Očekuje se da građevinski radovi krenu sledeće godine, dok bi vetropark počeo sa radom 2020. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

8. maj 2018. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

8. maj 2018. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

8. maj 2018. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

8. maj 2018. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)