Energetska efikasnost

Energetska zajednica i USAID potpisali ugovor o saradnji

Energetska zajednica i USAID potpisali ugovor o saradnji

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i USAID potpisali su Okvirni sporazum za saradnju. Dve strane su, kao prvu akciju, dogovorile organizaciju sastanka svih donatora aktivnih u zemljama članicama EZ.

Sporazum su potpisali direktor Janez Kopač, u ime Sekretarijata EZ, i pomoćnik administratora Margot B. Elis, ispred USAID, preneo je portal Energetske zajednice.

Sporazumom su se dve strane obavezale da, između ostalog, ojačaju saradnju u podržavanju reformi energetskog sektora, poboljšanju upravljanja energetskim sektorom, promociji ulaganja u energetski sektor, uključujući razvoj obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija.

Dve strane nameravaju da sarađuju u Evropi i Evroazijskom regionu, uključujući Belorusiju, Moldaviju i Ukrajinu u istočnoj Evropi; Jermeniju, Azerbejdžan i Gruziju na južnom Kavkazu; i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju na Zapadnom Balkanu.

“Kroz jačanje i širenje saradnje moći ćemo efikasnije da pomognemo ciljanim zemljama u reformisanju njihovih energetskih sektora na održivi način. Dve strane su, kao prvu akciju, dogovorile organizaciju sastanka svih donatora aktivnih u zemljama članicama EZ kako bi uskladili delovanje”, rekao je direktor Kopač.

Margo Elis je rekla da Okvirni sporazum potvrđuje dugoročnu posvećenost USAID učlanjenju zemalja EZ u Evropsku uniju.

Sporazum je potpisan u Beču 24. oktobra, na sastanku koji je organizovala Energetska zajednica.

Koncept javnog informisanja predstavljen u junu

Na zahtev Sekretarijata EZ, USAID EIS je u junu predstavio Koncept javnog informisanja tokom 37. sastanka Regulativnog odbora i Radne grupe za maloprodajna tržišta EZ.

Energetska zajednica inicira sve više aktivnosti na javnom informisanju na energetskim tržištima, a uspešne pripreme u BiH obezbedile su studiju slučaja za ostale zemlje EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

3. novembar 2017. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

3. novembar 2017. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

3. novembar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

3. novembar 2017. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.