Energetska efikasnost

Energetska zajednica i USAID potpisali ugovor o saradnji

Energetska zajednica i USAID potpisali ugovor o saradnji

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i USAID potpisali su Okvirni sporazum za saradnju. Dve strane su, kao prvu akciju, dogovorile organizaciju sastanka svih donatora aktivnih u zemljama članicama EZ.

Sporazum su potpisali direktor Janez Kopač, u ime Sekretarijata EZ, i pomoćnik administratora Margot B. Elis, ispred USAID, preneo je portal Energetske zajednice.

Sporazumom su se dve strane obavezale da, između ostalog, ojačaju saradnju u podržavanju reformi energetskog sektora, poboljšanju upravljanja energetskim sektorom, promociji ulaganja u energetski sektor, uključujući razvoj obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija.

Dve strane nameravaju da sarađuju u Evropi i Evroazijskom regionu, uključujući Belorusiju, Moldaviju i Ukrajinu u istočnoj Evropi; Jermeniju, Azerbejdžan i Gruziju na južnom Kavkazu; i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju na Zapadnom Balkanu.

“Kroz jačanje i širenje saradnje moći ćemo efikasnije da pomognemo ciljanim zemljama u reformisanju njihovih energetskih sektora na održivi način. Dve strane su, kao prvu akciju, dogovorile organizaciju sastanka svih donatora aktivnih u zemljama članicama EZ kako bi uskladili delovanje”, rekao je direktor Kopač.

Margo Elis je rekla da Okvirni sporazum potvrđuje dugoročnu posvećenost USAID učlanjenju zemalja EZ u Evropsku uniju.

Sporazum je potpisan u Beču 24. oktobra, na sastanku koji je organizovala Energetska zajednica.

Koncept javnog informisanja predstavljen u junu

Na zahtev Sekretarijata EZ, USAID EIS je u junu predstavio Koncept javnog informisanja tokom 37. sastanka Regulativnog odbora i Radne grupe za maloprodajna tržišta EZ.

Energetska zajednica inicira sve više aktivnosti na javnom informisanju na energetskim tržištima, a uspešne pripreme u BiH obezbedile su studiju slučaja za ostale zemlje EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana