Energetska efikasnost

Energetska zajednica i USAID potpisali ugovor o saradnji

Energetska zajednica i USAID potpisali ugovor o saradnji

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i USAID potpisali su Okvirni sporazum za saradnju. Dve strane su, kao prvu akciju, dogovorile organizaciju sastanka svih donatora aktivnih u zemljama članicama EZ.

Sporazum su potpisali direktor Janez Kopač, u ime Sekretarijata EZ, i pomoćnik administratora Margot B. Elis, ispred USAID, preneo je portal Energetske zajednice.

Sporazumom su se dve strane obavezale da, između ostalog, ojačaju saradnju u podržavanju reformi energetskog sektora, poboljšanju upravljanja energetskim sektorom, promociji ulaganja u energetski sektor, uključujući razvoj obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija.

Dve strane nameravaju da sarađuju u Evropi i Evroazijskom regionu, uključujući Belorusiju, Moldaviju i Ukrajinu u istočnoj Evropi; Jermeniju, Azerbejdžan i Gruziju na južnom Kavkazu; i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju na Zapadnom Balkanu.

“Kroz jačanje i širenje saradnje moći ćemo efikasnije da pomognemo ciljanim zemljama u reformisanju njihovih energetskih sektora na održivi način. Dve strane su, kao prvu akciju, dogovorile organizaciju sastanka svih donatora aktivnih u zemljama članicama EZ kako bi uskladili delovanje”, rekao je direktor Kopač.

Margo Elis je rekla da Okvirni sporazum potvrđuje dugoročnu posvećenost USAID učlanjenju zemalja EZ u Evropsku uniju.

Sporazum je potpisan u Beču 24. oktobra, na sastanku koji je organizovala Energetska zajednica.

Koncept javnog informisanja predstavljen u junu

Na zahtev Sekretarijata EZ, USAID EIS je u junu predstavio Koncept javnog informisanja tokom 37. sastanka Regulativnog odbora i Radne grupe za maloprodajna tržišta EZ.

Energetska zajednica inicira sve više aktivnosti na javnom informisanju na energetskim tržištima, a uspešne pripreme u BiH obezbedile su studiju slučaja za ostale zemlje EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

3. novembar 2017. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

3. novembar 2017. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

3. novembar 2017. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

3. novembar 2017. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.