Električna energija

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

termoelektrana-ugalj-subvencije

Photo: Pixabay/Iwona_Olczyk

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice poslao je pisma vlastima šest zemalja, ugovornih strana, pozivajući ih da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima Evropske unije (EU) o državnoj pomoći. Pisma su poslata nakon objavljivanja nove studije o subvencionisanju sektora uglja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i na Kosovu*, u kojoj su identifikovane i direktne i “skrivene” subvencije.

U studiji, čiji je autor Damir Miljević i koja je objavljena je u decembru 2020. godine, utvrđeno je da su svih šest posmatranih ugovornih strana pružale direktnu pomoć proizvodnji električne energije iz uglja i lignita tokom 2018. i 2019. godine i da je ukupan iznos tih subvencija premašio 900 miliona evra. U apsolutnim iznosima, subvencionisanje uglja bilo je najveće u Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Takođe, zajmovi sa državnim garancijama iznosili su skoro 2 milijarde evra samo u 2019. godini, navodi se u studiji, koja pokriva 2018. i 2019. godinu i koja se nadovezuje na prethodno istraživanje koje se odnosilo na period od 2015. do 2017. godine.

Iznosi subvencija u odnosu na proizvedenu električnu energiju bili su najviši u Ukrajini i Bosni i Hercegovini

Prosečni iznosi subvencija u odnosu na proizvedenu električnu energiju, što je najbolja mera uticaja subvencija na troškove proizvodnje struje iz uglja, bili su najviši u Ukrajini i Bosni i Hercegovini, a u stopu su ih pratili Srbija i Kosovo*, navodi se u izveštaju.

Iako je registrovan pad u apsolutnim iznosima u poređenju sa periodom 2015.-2017. godina, u svim posmatranim zemljama, osim Ukrajine, korišćenje subvencija ostalo je na visokom nivou, što predstavlja prepreku energetskoj tranziciji i postizanju ciljeva po pitanju klimatske neutralnosti, navodi se u izveštaju.

Subvencije za ugalj dovode do poremećaja na tržištima električne energije i šalju pogrešne signale investitorima i potrošačima

Subvencije za proizvodnju električne energije iz uglja i lignita često služe za održavanje u životu nerentabilnih i neefikasnih termoelektrana i rudnika uglja, što dovodi do poremećaja na tržištima električne energije i šalje pogrešne signale investitorima i potrošačima. Ove subvencije takođe negativno utiču na donošenje odluka o budućnosti elektroenergetskog sektora, piše u izveštaju.

U saopštenju, Sekretarijat Energetske zajednice podseća da su se ugovorne strane u više navrata obavezale na punu primenu i sprovođenje pravila EU o državnoj pomoći po pitanju elektrana na ugalj, kao na primer u zaključcima Ministarskog saveta Energetske zajednice od 17. decembra 2020. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.