x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica: U 2018. započeti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

15.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Energetska zajednica
Energetska zajednica: U 2018. započeti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Članice Energetske zajednice (EZ) trebalo bi da započnu pripremu nacionalnih integrisanih energetskih i klimatskih planova u 2018. godini i da ih dovrše što je pre moguće, navodi se u preporuci Evropske komisije za razvoj integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova koju su usvojile članice EZ.

Preporuka ima za cilj da podstakne članice EZ da započnu pripremu integrisanih planova, a ujedno je njenim usvajanjem promenjeno ime Grupe za klimatsku akciju EZ u Odbor za energetiku i klimu.

U Preporuci se navodi da bi članice EZ trebalo da pripreme analitičke, institucionalne i regulatorne preduslove za usvajanje integrisanih planova za period 2021-2030.

“Cilj ovih planova je da pojednostave višestruke obaveze za nadgledanje i izveštavanje o klimatskim uslovima i energetici, smanje administrativni teret i povećaju transparentnost za sve učesnike u sektoru energetike, i istovremeno podstiču sigurnost investitora. Građani i preduzeća su pozvani da učestvuju u pripremi planova kako bi se osiguralo da se čuje i njihov glas”, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Zajednički nacionalni energetski i klimatski planovi moraju da se odnosei na pet dimenzija Energetske unije, utvrđene u saopštenju Evropske komisije od 25. februara 2015. godine. Ugovorne strane će definisati ciljeve za svaku dimenziju Energetske unije, koja je zasnovana na pet stubova: sigurnost, solidarnost i poverenje; potpuno integrisano unutrašnje tržište energije; energetska efikasnost; dekarbonizacija ekonomije i istraživanje, inovacija i konkurentnost.

Za svaki cilj, planovi treba da sadrže opis politika i planiranih mera za ispunjavanje ciljeva.

Regionalni pristup

Članice moraju osigurati sveobuhvatno učešće javnosti u pripremi nacionalnih planova i shodno tome obaveštavati Sekretarijat.

“Nacionalni planovi članica bi trebalo da se dopunjavaju i, gde god je to moguće, da jačaju jedni druge, koristeći nacionalne snage za rešavanje regionalnih izazova na najsigurniji i najisplativiji način. Koordinacija nacionalnih politika mora takođe da spreči negativne podsticaje, da omogući iskorišćenje sinergija i da ublaži nedoslednosti između nacionalnih politika članica. Nacionalni planovi će zato morati da sadrže i procenu uticaja predviđenih ciljeva i politika na druge članice, i kako ojačati saradnju”, navodi se u Preporuci.

Sekretarijat Energetske zajednice će podržati članice u ovom procesu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.