Životna sredina

Energetska zajednica: U 2018. započeti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Energetska zajednica: U 2018. zapoceti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Članice Energetske zajednice (EZ) trebalo bi da započnu pripremu nacionalnih integrisanih energetskih i klimatskih planova u 2018. godini i da ih dovrše što je pre moguće, navodi se u preporuci Evropske komisije za razvoj integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova koju su usvojile članice EZ.

Preporuka ima za cilj da podstakne članice EZ da započnu pripremu integrisanih planova, a ujedno je njenim usvajanjem promenjeno ime Grupe za klimatsku akciju EZ u Odbor za energetiku i klimu.

U Preporuci se navodi da bi članice EZ trebalo da pripreme analitičke, institucionalne i regulatorne preduslove za usvajanje integrisanih planova za period 2021-2030.

„Cilj ovih planova je da pojednostave višestruke obaveze za nadgledanje i izveštavanje o klimatskim uslovima i energetici, smanje administrativni teret i povećaju transparentnost za sve učesnike u sektoru energetike, i istovremeno podstiču sigurnost investitora. Građani i preduzeća su pozvani da učestvuju u pripremi planova kako bi se osiguralo da se čuje i njihov glas“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Zajednički nacionalni energetski i klimatski planovi moraju da se odnosei na pet dimenzija Energetske unije, utvrđene u saopštenju Evropske komisije od 25. februara 2015. godine. Ugovorne strane će definisati ciljeve za svaku dimenziju Energetske unije, koja je zasnovana na pet stubova: sigurnost, solidarnost i poverenje; potpuno integrisano unutrašnje tržište energije; energetska efikasnost; dekarbonizacija ekonomije i istraživanje, inovacija i konkurentnost.

Za svaki cilj, planovi treba da sadrže opis politika i planiranih mera za ispunjavanje ciljeva.

Regionalni pristup

Članice moraju osigurati sveobuhvatno učešće javnosti u pripremi nacionalnih planova i shodno tome obaveštavati Sekretarijat.

„Nacionalni planovi članica bi trebalo da se dopunjavaju i, gde god je to moguće, da jačaju jedni druge, koristeći nacionalne snage za rešavanje regionalnih izazova na najsigurniji i najisplativiji način. Koordinacija nacionalnih politika mora takođe da spreči negativne podsticaje, da omogući iskorišćenje sinergija i da ublaži nedoslednosti između nacionalnih politika članica. Nacionalni planovi će zato morati da sadrže i procenu uticaja predviđenih ciljeva i politika na druge članice, i kako ojačati saradnju“, navodi se u Preporuci.

Sekretarijat Energetske zajednice će podržati članice u ovom procesu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

15. januar 2018. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

15. januar 2018. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

15. januar 2018. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

15. januar 2018. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara