Životna sredina

Energetska zajednica: U 2018. započeti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Energetska zajednica: U 2018. zapoceti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Članice Energetske zajednice (EZ) trebalo bi da započnu pripremu nacionalnih integrisanih energetskih i klimatskih planova u 2018. godini i da ih dovrše što je pre moguće, navodi se u preporuci Evropske komisije za razvoj integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova koju su usvojile članice EZ.

Preporuka ima za cilj da podstakne članice EZ da započnu pripremu integrisanih planova, a ujedno je njenim usvajanjem promenjeno ime Grupe za klimatsku akciju EZ u Odbor za energetiku i klimu.

U Preporuci se navodi da bi članice EZ trebalo da pripreme analitičke, institucionalne i regulatorne preduslove za usvajanje integrisanih planova za period 2021-2030.

„Cilj ovih planova je da pojednostave višestruke obaveze za nadgledanje i izveštavanje o klimatskim uslovima i energetici, smanje administrativni teret i povećaju transparentnost za sve učesnike u sektoru energetike, i istovremeno podstiču sigurnost investitora. Građani i preduzeća su pozvani da učestvuju u pripremi planova kako bi se osiguralo da se čuje i njihov glas“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Zajednički nacionalni energetski i klimatski planovi moraju da se odnosei na pet dimenzija Energetske unije, utvrđene u saopštenju Evropske komisije od 25. februara 2015. godine. Ugovorne strane će definisati ciljeve za svaku dimenziju Energetske unije, koja je zasnovana na pet stubova: sigurnost, solidarnost i poverenje; potpuno integrisano unutrašnje tržište energije; energetska efikasnost; dekarbonizacija ekonomije i istraživanje, inovacija i konkurentnost.

Za svaki cilj, planovi treba da sadrže opis politika i planiranih mera za ispunjavanje ciljeva.

Regionalni pristup

Članice moraju osigurati sveobuhvatno učešće javnosti u pripremi nacionalnih planova i shodno tome obaveštavati Sekretarijat.

„Nacionalni planovi članica bi trebalo da se dopunjavaju i, gde god je to moguće, da jačaju jedni druge, koristeći nacionalne snage za rešavanje regionalnih izazova na najsigurniji i najisplativiji način. Koordinacija nacionalnih politika mora takođe da spreči negativne podsticaje, da omogući iskorišćenje sinergija i da ublaži nedoslednosti između nacionalnih politika članica. Nacionalni planovi će zato morati da sadrže i procenu uticaja predviđenih ciljeva i politika na druge članice, i kako ojačati saradnju“, navodi se u Preporuci.

Sekretarijat Energetske zajednice će podržati članice u ovom procesu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke