Životna sredina

Energetska zajednica: U 2018. započeti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Energetska zajednica: U 2018. zapoceti izradu integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Članice Energetske zajednice (EZ) trebalo bi da započnu pripremu nacionalnih integrisanih energetskih i klimatskih planova u 2018. godini i da ih dovrše što je pre moguće, navodi se u preporuci Evropske komisije za razvoj integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova koju su usvojile članice EZ.

Preporuka ima za cilj da podstakne članice EZ da započnu pripremu integrisanih planova, a ujedno je njenim usvajanjem promenjeno ime Grupe za klimatsku akciju EZ u Odbor za energetiku i klimu.

U Preporuci se navodi da bi članice EZ trebalo da pripreme analitičke, institucionalne i regulatorne preduslove za usvajanje integrisanih planova za period 2021-2030.

„Cilj ovih planova je da pojednostave višestruke obaveze za nadgledanje i izveštavanje o klimatskim uslovima i energetici, smanje administrativni teret i povećaju transparentnost za sve učesnike u sektoru energetike, i istovremeno podstiču sigurnost investitora. Građani i preduzeća su pozvani da učestvuju u pripremi planova kako bi se osiguralo da se čuje i njihov glas“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Zajednički nacionalni energetski i klimatski planovi moraju da se odnosei na pet dimenzija Energetske unije, utvrđene u saopštenju Evropske komisije od 25. februara 2015. godine. Ugovorne strane će definisati ciljeve za svaku dimenziju Energetske unije, koja je zasnovana na pet stubova: sigurnost, solidarnost i poverenje; potpuno integrisano unutrašnje tržište energije; energetska efikasnost; dekarbonizacija ekonomije i istraživanje, inovacija i konkurentnost.

Za svaki cilj, planovi treba da sadrže opis politika i planiranih mera za ispunjavanje ciljeva.

Regionalni pristup

Članice moraju osigurati sveobuhvatno učešće javnosti u pripremi nacionalnih planova i shodno tome obaveštavati Sekretarijat.

„Nacionalni planovi članica bi trebalo da se dopunjavaju i, gde god je to moguće, da jačaju jedni druge, koristeći nacionalne snage za rešavanje regionalnih izazova na najsigurniji i najisplativiji način. Koordinacija nacionalnih politika mora takođe da spreči negativne podsticaje, da omogući iskorišćenje sinergija i da ublaži nedoslednosti između nacionalnih politika članica. Nacionalni planovi će zato morati da sadrže i procenu uticaja predviđenih ciljeva i politika na druge članice, i kako ojačati saradnju“, navodi se u Preporuci.

Sekretarijat Energetske zajednice će podržati članice u ovom procesu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica