Energetska kriza

Energetska kriza donosi nove investicije u ugalj u BiH i Srbiji

ugalj-investicije

Foto: _Alicja_from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetska kriza i nastojanje Evrope da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa doveli su do oživljavanja proizvodnje električne energije iz uglja, a samim tim i do usporavanja procesa dekarbonizacije. Ovakvi trendovi, po svemu sudeći ne zaobilaze ni region Balkana, što se i vidi iz najnovijih najava investicija u Republici Srpskoj i Srbiji.

U Republici Srpskoj, češka kompanija Witkowitz zainteresovana je za ulaganje u izgradnju zamenskog bloka instalisane snage 350 MW u termoelektrani Gacko, kao i u modernizaciju njenog rada, a procenjena vrednost investicije je 521 milion evra.

Dalje aktivnosti u pravcu realizacije ovog projekta očekuju se nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srpske i češke kompanije, saopšteno je posle sastanka državnih zvaničnika sa češkim privrednicima, javili su lokalni mediji.

Projekat vredan 521 milion evra najavljen je nakon sastanka sa češkom kompanijom

Pre nekoliko godina, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, izjavio je da se planira izgradnja drugog bloka u termoelektrani Gacko, kao i da se na tom projektu sarađuje sa partnerima iz Kine.

U Srbiji je u planu proširenje podvodne eksploatacije lignita u Kovinu

Istovremeno, u Srbiji se planira proširenje ugljenokopa u opštini Kovin, u kojem se ugalj vadi iz Dunava metodom podvodne eksploatacije.

Novi podvodni kop bi imao godišnji kapacitet od 3 miliona tona lignita

Firma Energetski Kompleks iz Beograda podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu ovog projekta, čiji bi godišnji kapacitet bio preko 3 miliona tona lignita. Životni vek ovog rudnika bi bio 42 godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

22. avgust 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

22. avgust 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

22. avgust 2022. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

22. avgust 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže