Energetska kriza

Energetska kriza donosi nove investicije u ugalj u BiH i Srbiji

ugalj-investicije

Foto: _Alicja_from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza i nastojanje Evrope da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa doveli su do oživljavanja proizvodnje električne energije iz uglja, a samim tim i do usporavanja procesa dekarbonizacije. Ovakvi trendovi, po svemu sudeći ne zaobilaze ni region Balkana, što se i vidi iz najnovijih najava investicija u Republici Srpskoj i Srbiji.

U Republici Srpskoj, češka kompanija Witkowitz zainteresovana je za ulaganje u izgradnju zamenskog bloka instalisane snage 350 MW u termoelektrani Gacko, kao i u modernizaciju njenog rada, a procenjena vrednost investicije je 521 milion evra.

Dalje aktivnosti u pravcu realizacije ovog projekta očekuju se nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srpske i češke kompanije, saopšteno je posle sastanka državnih zvaničnika sa češkim privrednicima, javili su lokalni mediji.

Projekat vredan 521 milion evra najavljen je nakon sastanka sa češkom kompanijom

Pre nekoliko godina, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, izjavio je da se planira izgradnja drugog bloka u termoelektrani Gacko, kao i da se na tom projektu sarađuje sa partnerima iz Kine.

U Srbiji je u planu proširenje podvodne eksploatacije lignita u Kovinu

Istovremeno, u Srbiji se planira proširenje ugljenokopa u opštini Kovin, u kojem se ugalj vadi iz Dunava metodom podvodne eksploatacije.

Novi podvodni kop bi imao godišnji kapacitet od 3 miliona tona lignita

Firma Energetski Kompleks iz Beograda podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu ovog projekta, čiji bi godišnji kapacitet bio preko 3 miliona tona lignita. Životni vek ovog rudnika bi bio 42 godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

22. avgust 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

22. avgust 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

22. avgust 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

22. avgust 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi