Energetska kriza

Energetska kriza donosi nove investicije u ugalj u BiH i Srbiji

ugalj-investicije

Foto: _Alicja_from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza i nastojanje Evrope da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa doveli su do oživljavanja proizvodnje električne energije iz uglja, a samim tim i do usporavanja procesa dekarbonizacije. Ovakvi trendovi, po svemu sudeći ne zaobilaze ni region Balkana, što se i vidi iz najnovijih najava investicija u Republici Srpskoj i Srbiji.

U Republici Srpskoj, češka kompanija Witkowitz zainteresovana je za ulaganje u izgradnju zamenskog bloka instalisane snage 350 MW u termoelektrani Gacko, kao i u modernizaciju njenog rada, a procenjena vrednost investicije je 521 milion evra.

Dalje aktivnosti u pravcu realizacije ovog projekta očekuju se nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srpske i češke kompanije, saopšteno je posle sastanka državnih zvaničnika sa češkim privrednicima, javili su lokalni mediji.

Projekat vredan 521 milion evra najavljen je nakon sastanka sa češkom kompanijom

Pre nekoliko godina, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, izjavio je da se planira izgradnja drugog bloka u termoelektrani Gacko, kao i da se na tom projektu sarađuje sa partnerima iz Kine.

U Srbiji je u planu proširenje podvodne eksploatacije lignita u Kovinu

Istovremeno, u Srbiji se planira proširenje ugljenokopa u opštini Kovin, u kojem se ugalj vadi iz Dunava metodom podvodne eksploatacije.

Novi podvodni kop bi imao godišnji kapacitet od 3 miliona tona lignita

Firma Energetski Kompleks iz Beograda podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu ovog projekta, čiji bi godišnji kapacitet bio preko 3 miliona tona lignita. Životni vek ovog rudnika bi bio 42 godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

22. avgust 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

22. avgust 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

22. avgust 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

22. avgust 2022. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group