OIE

Enel: Energetska kriza u Rumuniji zahvatiće sektor obnovljivih izvora

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza u Rumuniji uskoro će zahvatiti sektor obnovljivih izvora, izjavio je Georgios Stasis, generalni direktor kompanije Enel Rumunija. On je upozorio da se novo tržište električne energije u Rumuniji suočava sa prvim velikim izazovom.

“Cene su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, sistem je na granici funkcionisanja, a neki dobavljači jednostrano raskidaju ugovore da bi profitirali od rekordnih cena, ostavljajući klijente bez energije uprkos potpisanim ugovorima”, rekao je Stasis za portal News.ro.

Prema njegovim rečima, dugoročno planiranje na energetskom tržištu treba da se isplati, a ne špekulativno ponašanje i neodgovornost. Konkurentno tržište može da pruži najbolje rezultate samo ako se poštuju ugovorene obaveze.

Stasis je rekao da se vetar pokazao kao pouzdan izvor energije, koji je pomogao da se pokriju skokovi u potrošnji energije i ostvario povoljan uticaj na cene na tržištu. Ali proizvođači vetroenergije našli su se u veoma teškoj situaciji zbog promena u sistemu podrške za obnovljive izvore energije.

Cena električne energije na rumunskoj berzi  dostigla je prošle sedmice 650 novih leja, ili 144 evra, po MWh. Ovo je skoro tri puta više u odnosu na isti period prethodne godine.

Rumunija se suočava sa energetskom krizom od početka 2017, nakon što je domaća potrošnja dostigla rekordne visine zbog izuzetno hladnog vremena. Istovremeno, nizak vodostaj Dunava smanjio je proizvodnju iz dve najveće rumunske hidroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. februar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. februar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. februar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. februar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.