OIE

Enel: Energetska kriza u Rumuniji zahvatiće sektor obnovljivih izvora

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza u Rumuniji uskoro će zahvatiti sektor obnovljivih izvora, izjavio je Georgios Stasis, generalni direktor kompanije Enel Rumunija. On je upozorio da se novo tržište električne energije u Rumuniji suočava sa prvim velikim izazovom.

“Cene su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, sistem je na granici funkcionisanja, a neki dobavljači jednostrano raskidaju ugovore da bi profitirali od rekordnih cena, ostavljajući klijente bez energije uprkos potpisanim ugovorima”, rekao je Stasis za portal News.ro.

Prema njegovim rečima, dugoročno planiranje na energetskom tržištu treba da se isplati, a ne špekulativno ponašanje i neodgovornost. Konkurentno tržište može da pruži najbolje rezultate samo ako se poštuju ugovorene obaveze.

Stasis je rekao da se vetar pokazao kao pouzdan izvor energije, koji je pomogao da se pokriju skokovi u potrošnji energije i ostvario povoljan uticaj na cene na tržištu. Ali proizvođači vetroenergije našli su se u veoma teškoj situaciji zbog promena u sistemu podrške za obnovljive izvore energije.

Cena električne energije na rumunskoj berzi  dostigla je prošle sedmice 650 novih leja, ili 144 evra, po MWh. Ovo je skoro tri puta više u odnosu na isti period prethodne godine.

Rumunija se suočava sa energetskom krizom od početka 2017, nakon što je domaća potrošnja dostigla rekordne visine zbog izuzetno hladnog vremena. Istovremeno, nizak vodostaj Dunava smanjio je proizvodnju iz dve najveće rumunske hidroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. februar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. februar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. februar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK