OIE

Enel: Energetska kriza u Rumuniji zahvatiće sektor obnovljivih izvora

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza u Rumuniji uskoro će zahvatiti sektor obnovljivih izvora, izjavio je Georgios Stasis, generalni direktor kompanije Enel Rumunija. On je upozorio da se novo tržište električne energije u Rumuniji suočava sa prvim velikim izazovom.

“Cene su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, sistem je na granici funkcionisanja, a neki dobavljači jednostrano raskidaju ugovore da bi profitirali od rekordnih cena, ostavljajući klijente bez energije uprkos potpisanim ugovorima”, rekao je Stasis za portal News.ro.

Prema njegovim rečima, dugoročno planiranje na energetskom tržištu treba da se isplati, a ne špekulativno ponašanje i neodgovornost. Konkurentno tržište može da pruži najbolje rezultate samo ako se poštuju ugovorene obaveze.

Stasis je rekao da se vetar pokazao kao pouzdan izvor energije, koji je pomogao da se pokriju skokovi u potrošnji energije i ostvario povoljan uticaj na cene na tržištu. Ali proizvođači vetroenergije našli su se u veoma teškoj situaciji zbog promena u sistemu podrške za obnovljive izvore energije.

Cena električne energije na rumunskoj berzi  dostigla je prošle sedmice 650 novih leja, ili 144 evra, po MWh. Ovo je skoro tri puta više u odnosu na isti period prethodne godine.

Rumunija se suočava sa energetskom krizom od početka 2017, nakon što je domaća potrošnja dostigla rekordne visine zbog izuzetno hladnog vremena. Istovremeno, nizak vodostaj Dunava smanjio je proizvodnju iz dve najveće rumunske hidroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

3. februar 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

3. februar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

3. februar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

3. februar 2017. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra