Električna energija

EMS tvrdi da će Srbija i dalje imati stabilan sistem prenosa struje

EMS stabilan prenos korona virus

Foto: Jerzy Górecki, Pixabay

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije – EMS, nacionalni operator sistema za prenos struje, saopštila je da je preduzela sve neophodne mere i da Srbija pod vanrednim stanjem neće trpeti smetnje na dalekovodima i transformatorima.

Kod kuće rade svi zaposleni za koje je to moguće, a oni koji su neophodni za održavanje dobili su jasna uputstva, kažu u Elektromreži Srbije. EMS, koji je odgovoran za prenos električne energije u celoj zemlji, naglasio je da je uveo posebne smernice za prilagođavanje aktivnosti dok je Srbija u vanrednom stanju. Država ga je ove nedelje uvela radi borbe protiv nekontrolisanog širenja oboljenja COVID-19.

Ovo javno preduzeće je navelo da virus korona neće uticati na funkcionisanje preko 10.000 kilometara visokonaponskih dalekovoda u njegovoj nadležnosti. EMS je podvukao da je preduzeo sve da sistem ostane siguran i stabilan kao i da nije bilo izmena u kalendaru investicionih aktivnosti.

Kompanija je dodala da radi u skladu s direktivama Vlade Srbije te da vodi računa o očuvanju zdravlja i sigurnosti zaposlenih, posebno onih koji spadaju u ugroženu kategoriju.

Zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava je zasad dovoljno, a pojačano je obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra

EMS je ukazao na svoj strateški značaj i na to da se i do sada uspešno nosio s teškim i vanrednim situacijama, kao kada je Srbija 1999. bombardovana i tokom poplava i drugih prirodnih nepogoda. Na vreme su oformljeni krizni štabovi i određeni prioriteti, pa su podeljeni zadaci, kažu u kompaniji.

Količina dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme za ključne zaposlene je trenutno dovoljna, stoji u saopštenju. EMS je otkrio da je pojačano obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra. U poruci građanima, operator tvrdi da će prenosni sistem dobro funkcionisati uprkos teškim okolnostima.

Elektroprivreda Srbije, glavni i državni proizvođač uglja i struje, ranije je saopštio da je uveo vanredne mere, ali ih nije precizirao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

18. mart 2020. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

18. mart 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

18. mart 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

18. mart 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka