Električna energija

EMS tvrdi da će Srbija i dalje imati stabilan sistem prenosa struje

EMS stabilan prenos korona virus

Foto: Jerzy Górecki, Pixabay

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije – EMS, nacionalni operator sistema za prenos struje, saopštila je da je preduzela sve neophodne mere i da Srbija pod vanrednim stanjem neće trpeti smetnje na dalekovodima i transformatorima.

Kod kuće rade svi zaposleni za koje je to moguće, a oni koji su neophodni za održavanje dobili su jasna uputstva, kažu u Elektromreži Srbije. EMS, koji je odgovoran za prenos električne energije u celoj zemlji, naglasio je da je uveo posebne smernice za prilagođavanje aktivnosti dok je Srbija u vanrednom stanju. Država ga je ove nedelje uvela radi borbe protiv nekontrolisanog širenja oboljenja COVID-19.

Ovo javno preduzeće je navelo da virus korona neće uticati na funkcionisanje preko 10.000 kilometara visokonaponskih dalekovoda u njegovoj nadležnosti. EMS je podvukao da je preduzeo sve da sistem ostane siguran i stabilan kao i da nije bilo izmena u kalendaru investicionih aktivnosti.

Kompanija je dodala da radi u skladu s direktivama Vlade Srbije te da vodi računa o očuvanju zdravlja i sigurnosti zaposlenih, posebno onih koji spadaju u ugroženu kategoriju.

Zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava je zasad dovoljno, a pojačano je obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra

EMS je ukazao na svoj strateški značaj i na to da se i do sada uspešno nosio s teškim i vanrednim situacijama, kao kada je Srbija 1999. bombardovana i tokom poplava i drugih prirodnih nepogoda. Na vreme su oformljeni krizni štabovi i određeni prioriteti, pa su podeljeni zadaci, kažu u kompaniji.

Količina dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme za ključne zaposlene je trenutno dovoljna, stoji u saopštenju. EMS je otkrio da je pojačano obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra. U poruci građanima, operator tvrdi da će prenosni sistem dobro funkcionisati uprkos teškim okolnostima.

Elektroprivreda Srbije, glavni i državni proizvođač uglja i struje, ranije je saopštio da je uveo vanredne mere, ali ih nije precizirao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.