Električna energija

EMS tvrdi da će Srbija i dalje imati stabilan sistem prenosa struje

EMS stabilan prenos korona virus

Foto: Jerzy Górecki, Pixabay

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije – EMS, nacionalni operator sistema za prenos struje, saopštila je da je preduzela sve neophodne mere i da Srbija pod vanrednim stanjem neće trpeti smetnje na dalekovodima i transformatorima.

Kod kuće rade svi zaposleni za koje je to moguće, a oni koji su neophodni za održavanje dobili su jasna uputstva, kažu u Elektromreži Srbije. EMS, koji je odgovoran za prenos električne energije u celoj zemlji, naglasio je da je uveo posebne smernice za prilagođavanje aktivnosti dok je Srbija u vanrednom stanju. Država ga je ove nedelje uvela radi borbe protiv nekontrolisanog širenja oboljenja COVID-19.

Ovo javno preduzeće je navelo da virus korona neće uticati na funkcionisanje preko 10.000 kilometara visokonaponskih dalekovoda u njegovoj nadležnosti. EMS je podvukao da je preduzeo sve da sistem ostane siguran i stabilan kao i da nije bilo izmena u kalendaru investicionih aktivnosti.

Kompanija je dodala da radi u skladu s direktivama Vlade Srbije te da vodi računa o očuvanju zdravlja i sigurnosti zaposlenih, posebno onih koji spadaju u ugroženu kategoriju.

Zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava je zasad dovoljno, a pojačano je obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra

EMS je ukazao na svoj strateški značaj i na to da se i do sada uspešno nosio s teškim i vanrednim situacijama, kao kada je Srbija 1999. bombardovana i tokom poplava i drugih prirodnih nepogoda. Na vreme su oformljeni krizni štabovi i određeni prioriteti, pa su podeljeni zadaci, kažu u kompaniji.

Količina dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme za ključne zaposlene je trenutno dovoljna, stoji u saopštenju. EMS je otkrio da je pojačano obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra. U poruci građanima, operator tvrdi da će prenosni sistem dobro funkcionisati uprkos teškim okolnostima.

Elektroprivreda Srbije, glavni i državni proizvođač uglja i struje, ranije je saopštio da je uveo vanredne mere, ali ih nije precizirao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. mart 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. mart 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. mart 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. mart 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu