GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

EMS tvrdi da će Srbija i dalje imati stabilan sistem prenosa struje

EMS stabilan prenos korona virus

Foto: Jerzy Górecki, Pixabay

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije – EMS, nacionalni operator sistema za prenos struje, saopštila je da je preduzela sve neophodne mere i da Srbija pod vanrednim stanjem neće trpeti smetnje na dalekovodima i transformatorima.

Kod kuće rade svi zaposleni za koje je to moguće, a oni koji su neophodni za održavanje dobili su jasna uputstva, kažu u Elektromreži Srbije. EMS, koji je odgovoran za prenos električne energije u celoj zemlji, naglasio je da je uveo posebne smernice za prilagođavanje aktivnosti dok je Srbija u vanrednom stanju. Država ga je ove nedelje uvela radi borbe protiv nekontrolisanog širenja oboljenja COVID-19.

Ovo javno preduzeće je navelo da virus korona neće uticati na funkcionisanje preko 10.000 kilometara visokonaponskih dalekovoda u njegovoj nadležnosti. EMS je podvukao da je preduzeo sve da sistem ostane siguran i stabilan kao i da nije bilo izmena u kalendaru investicionih aktivnosti.

Kompanija je dodala da radi u skladu s direktivama Vlade Srbije te da vodi računa o očuvanju zdravlja i sigurnosti zaposlenih, posebno onih koji spadaju u ugroženu kategoriju.

Zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava je zasad dovoljno, a pojačano je obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra

EMS je ukazao na svoj strateški značaj i na to da se i do sada uspešno nosio s teškim i vanrednim situacijama, kao kada je Srbija 1999. bombardovana i tokom poplava i drugih prirodnih nepogoda. Na vreme su oformljeni krizni štabovi i određeni prioriteti, pa su podeljeni zadaci, kažu u kompaniji.

Količina dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme za ključne zaposlene je trenutno dovoljna, stoji u saopštenju. EMS je otkrio da je pojačano obezbeđenje Nacionalnog dispečerskog centra. U poruci građanima, operator tvrdi da će prenosni sistem dobro funkcionisati uprkos teškim okolnostima.

Elektroprivreda Srbije, glavni i državni proizvođač uglja i struje, ranije je saopštio da je uveo vanredne mere, ali ih nije precizirao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine