Električna energija

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

Max Böttinger on Unsplash

Objavljeno

01.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

01.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektromreža Srbije, EMS, odabraće konsultantsku firmu za podizanje dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte. Projekat od 59 miliona evra obuhvata i unapređivanje jedne trafo-stanice i jednog razvodnog postrojenja.

U okviru – Regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu II – Novi DV 2x400kV Bajina Bašta – Obrenovac, upućen je javni poziv za izražavanje interesovanja za pružanje usluga konsultacija u projektu kojeg vodi Elektromreža Srbije (EMS), nacionalni operator prenosnog sistema električne energije. Rok za prijave na taj međunarodni tender je 8. septembar.

Projekat je vredan 59 miliona evra, a finansira se iz zajma nemačke razvojne banke KfW od 40 miliona i bespovratnih 12,8 miliona evra od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije. EMS se obavezao da ostatak pokrije vlastitim sredstvima.

Budući dalekovod je deo Transbalkanskog elektroenergetskog koridora

Kompanija će projektovati i izgraditi dvosistemski nadzemni dalekovod od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte. To je treća sekcija Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

U radove ulaze podizanje naponskog nivoa trafo-stanice u Bajinoj Bašti sa 220 na 400 kilovolti i ugradnja visokonaponske opreme u dva
dalekovodnog polja u razvodnom postrojenju od 400 kilovolti u Obrenovcu. Svrha projekta su podizanje kapaciteta prenosa, unapređivanje efikasnosti i pouzdanosti kao i sigurnosti i kvaliteta snabdevanja strujom te davanje doprinosa uvođenju pogona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji i susednim zemljama.

Ugovor će biti dodeljen početkom godine

Prednost imaju firme s iskustvom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, stoji u dokumentaciji. Odabrani konsultant treba da svojom ekspertizom doprinese pripremanju koncepcije, projektovanju, organizovanju tendera, tehničkim rešenjima, izgradnji i obezbeđivanju nadzora i upravljanja projektom. Biće odgovoran za usklađivanje s međunarodnim propisima i standardima i domaćim zakonima, stoji u pozivu.

EMS je naveo da ugovor namerava da dodeli u prvom tromesečju sledeće godine. Očekuje da će projekat biti završen u roku od 48 meseci, uz još 12 meseci za izveštavanje o nedostacima.

Komentara: (1)
Boki / 21.03.2022.

Gde god pogledam iz dvorišta samo dalekovode vidim. A ovaj novi je ne 200m od mene, a nepunih pedesetak od prvih kuća.
Kud Tesla ne požive još malo da reši taj bežični prenos…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

1. avgust 2021. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

1. avgust 2021. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

1. avgust 2021. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

1. avgust 2021. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu