Električna energija

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

Max Böttinger on Unsplash

Objavljeno

01.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

01.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektromreža Srbije, EMS, odabraće konsultantsku firmu za podizanje dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte. Projekat od 59 miliona evra obuhvata i unapređivanje jedne trafo-stanice i jednog razvodnog postrojenja.

U okviru – Regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu II – Novi DV 2x400kV Bajina Bašta – Obrenovac, upućen je javni poziv za izražavanje interesovanja za pružanje usluga konsultacija u projektu kojeg vodi Elektromreža Srbije (EMS), nacionalni operator prenosnog sistema električne energije. Rok za prijave na taj međunarodni tender je 8. septembar.

Projekat je vredan 59 miliona evra, a finansira se iz zajma nemačke razvojne banke KfW od 40 miliona i bespovratnih 12,8 miliona evra od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije. EMS se obavezao da ostatak pokrije vlastitim sredstvima.

Budući dalekovod je deo Transbalkanskog elektroenergetskog koridora

Kompanija će projektovati i izgraditi dvosistemski nadzemni dalekovod od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte. To je treća sekcija Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

U radove ulaze podizanje naponskog nivoa trafo-stanice u Bajinoj Bašti sa 220 na 400 kilovolti i ugradnja visokonaponske opreme u dva
dalekovodnog polja u razvodnom postrojenju od 400 kilovolti u Obrenovcu. Svrha projekta su podizanje kapaciteta prenosa, unapređivanje efikasnosti i pouzdanosti kao i sigurnosti i kvaliteta snabdevanja strujom te davanje doprinosa uvođenju pogona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji i susednim zemljama.

Ugovor će biti dodeljen početkom godine

Prednost imaju firme s iskustvom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, stoji u dokumentaciji. Odabrani konsultant treba da svojom ekspertizom doprinese pripremanju koncepcije, projektovanju, organizovanju tendera, tehničkim rešenjima, izgradnji i obezbeđivanju nadzora i upravljanja projektom. Biće odgovoran za usklađivanje s međunarodnim propisima i standardima i domaćim zakonima, stoji u pozivu.

EMS je naveo da ugovor namerava da dodeli u prvom tromesečju sledeće godine. Očekuje da će projekat biti završen u roku od 48 meseci, uz još 12 meseci za izveštavanje o nedostacima.

Komentara: (1)
Boki / 21.03.2022.

Gde god pogledam iz dvorišta samo dalekovode vidim. A ovaj novi je ne 200m od mene, a nepunih pedesetak od prvih kuća.
Kud Tesla ne požive još malo da reši taj bežični prenos…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

1. avgust 2021. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

1. avgust 2021. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

1. avgust 2021. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

1. avgust 2021. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj