Električna energija

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

Max Böttinger on Unsplash

Objavljeno

01.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije, EMS, odabraće konsultantsku firmu za podizanje dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte. Projekat od 59 miliona evra obuhvata i unapređivanje jedne trafo-stanice i jednog razvodnog postrojenja.

U okviru – Regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu II – Novi DV 2x400kV Bajina Bašta – Obrenovac, upućen je javni poziv za izražavanje interesovanja za pružanje usluga konsultacija u projektu kojeg vodi Elektromreža Srbije (EMS), nacionalni operator prenosnog sistema električne energije. Rok za prijave na taj međunarodni tender je 8. septembar.

Projekat je vredan 59 miliona evra, a finansira se iz zajma nemačke razvojne banke KfW od 40 miliona i bespovratnih 12,8 miliona evra od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije. EMS se obavezao da ostatak pokrije vlastitim sredstvima.

Budući dalekovod je deo Transbalkanskog elektroenergetskog koridora

Kompanija će projektovati i izgraditi dvosistemski nadzemni dalekovod od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte. To je treća sekcija Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

U radove ulaze podizanje naponskog nivoa trafo-stanice u Bajinoj Bašti sa 220 na 400 kilovolti i ugradnja visokonaponske opreme u dva
dalekovodnog polja u razvodnom postrojenju od 400 kilovolti u Obrenovcu. Svrha projekta su podizanje kapaciteta prenosa, unapređivanje efikasnosti i pouzdanosti kao i sigurnosti i kvaliteta snabdevanja strujom te davanje doprinosa uvođenju pogona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji i susednim zemljama.

Ugovor će biti dodeljen početkom godine

Prednost imaju firme s iskustvom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, stoji u dokumentaciji. Odabrani konsultant treba da svojom ekspertizom doprinese pripremanju koncepcije, projektovanju, organizovanju tendera, tehničkim rešenjima, izgradnji i obezbeđivanju nadzora i upravljanja projektom. Biće odgovoran za usklađivanje s međunarodnim propisima i standardima i domaćim zakonima, stoji u pozivu.

EMS je naveo da ugovor namerava da dodeli u prvom tromesečju sledeće godine. Očekuje da će projekat biti završen u roku od 48 meseci, uz još 12 meseci za izveštavanje o nedostacima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.