Električna energija

EMS dobio donaciju od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor

ems donacija wbif transbalkanski koridor

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) donaciju od 12,8 miliona evra za sekciju 3 Transbalkanskog koridora. Sekcija 3 se odnosi na dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta.

Ugovor o dodeli investicionih sredstava u vrednosti od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor potpisali su Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Jelena Matejić, direktorka EMS-a i Rudiger Hartman, direktor Kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Transbalkanski koridor za električnu energiju ima regionalni i evropski značaj jer povezuje tržišta Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, zahvaljujući podmorskom kablu.

Ukupna vrednost izgradnje Koridora u Srbiji je 157 miliona evra, a ukupna dužina 321 kilometar. Dosad je završena sekcija 1 od Pančeva do rumunskog grada Resita, a u izgradnji je sekcija 2 od Kragujevca do Kraljeva.

Investicija u sekciju 3 Tranbalkanskog koridora iznosi 58,95 miliona evra

Vrednost investicije u sekciju 3 Tranbalkanskog koridora, koja je duga 109 kilometara, iznosi 58,95 miliona evra. Novac je obezbeđen preko zajma KfW-a u iznosu od 40 miliona evra i granta Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 12,8 miliona evra, dok je preostalih 6,15 miliona evra stiglo preko tehničke pomoći WBIF-a i iz sredstava EMS-a.

Jelena Matejić, direktorka EMS-a, izjavila je da je potpisivanje ugovora za izgradnju najmodernijeg viskonaponskog dalekovoda od Obrenovca do Bajine Bašte i podizanje naponskog nivoa u TS Bajina Bašta veliki korak u daljoj realizaciji Transbalkanskog koridora. Ovo je, kako je istakla, i korak bliže tome da Srbija postane ključno energetsko čvorište ovog dela Evrope.

Transbalkanski koridor znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, rekla je da ostaje da se izgradi još jedna deonica, od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Transbalkanski koridor znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu, Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji, dodala je ona, i anvela da je cilj Srbije da bude tranzitni koridor i u energetici, kao u saobraćaju.

Kroz Investicioni fond za Zapadni Balkan Srbija dobila 220 miliona evra

Yngve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije, istakao je da je dosad kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, koji kombinuje finansiranje zemalja članica, Evropske unije i međunarodnih banaka, uloženo približno 220 miliona evra u Srbiju.

Ukupna ulaganja kroz ovaj mehanizam u regionu iznose više od 5,5 milijardi evra u oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i digitalne infrastrukture, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

23. februar 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

23. februar 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

23. februar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

23. februar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta