OIE

Emisije iz industrije u službi lepote – od emisija do osveživača za lice

Švedska kompanija za proizvodnju električne i toplotne energije Vattenfall je proizvela osveživač za lice od otpadne industrijske vode

Foto: Vattenfall

Objavljeno

25.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Osveživač za lice od industrijskih emisija. Može vam delovati kao besmislica, ali ga je zaista moguće napraviti. Švedski proizvođač električne i toplotne energije Vattenfall je proizveo Industrial Emissions Face Mist. Nema nameru da pređe u industriju lepote, ali želi da pošalje poruku o važnosti dekarbonizacije i ulozi zelenog vodonika. U toj misiji mu se pridružila predstavnica industrije lepote i aktivistkinja protiv klimatskih promena Kara Delevin.

Živimo u svetu koji je i dalje vrlo zavisan od fosilnih goriva. Da tako ne mora, pokazuje švedska kompanija Vattenfall, koja između ostalog proizvodi zeleni vodonik. Da bismo sprečili da rast temperature premaši 1,5 stepeni Celzijusa, moraćemo do 2030. da prepolovimo emisije CO2 koje trenutno proizvodimo, a zatim i da najkasnije 2050. godine postanemo ugljenično neutralni. Zeleni vodonik je viđen kao rešenje za zamenu fosilnih goriva u teškoj industriji i saobraćaju, sektorima gde je dekarbonizacija teško izvodljiva.

Kako predočio svetu ono što radi, Vattenfall je zajedno sa Karom Delevin, britanskim modelom, glumicom i aktivistkinjom protiv klimatskih promena, pokrenuo kampanju „Industrijske emisije, dovoljno čiste da možete da ih stavite na lice“.

Za proizvodnju vodonika Vattenfall koristi isključivo struju iz obnovljivih izvora. Na ovaj način njegova proizvodnja je potpuno karbonski neutralna. Osim toga, jedini nusprodukt upotrebe vodonika je voda.

Osveživač za lice je napravljen od otpadne vode iz procesa proizvodnje čelika

Osveživač za lice je napravljen od prave otpadne vode iz pilot-postrojenja HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology). Projekat te zelene čeličane u Švedskoj su 2017. pokrenuli proizvođač čelika SSAB-a, rudarska kompanija LKAB i Vattenfall.

Industrija čelika je jedna od najvećih emitera ugljen-dioksida. Međutim, zamenom uglja i koksa vodonikom, HYBRIT može smanjiti emisije CO2 u Švedskoj za 10 odsto.

Cilj cele kampanje jeste pružanje inspiracije što većem broju industrija da se dekarbonizuju i svoje emisije svedu samo na vodu.

„Oduševljena sam što sam deo ovog projekta i podižem svest o inicijativi koja pokazuje ogroman potencijal zelenog vodonika kao zamene za fosilna goriva, rekla je Kara Delevin. „Ako je za širenje ove poruke potrebna primena emisija na mom licu, spremna sam da to i učinim”, dodala je.

Industrial Emissions Face Mist nije na prodaju. Za kampanju je proizvedena određena količina bočica koje je moguće dobiti besplatno. Ako želite da imate jedan primerak, prijavite se dok još ima zaliha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. maj 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

25. maj 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine