Električna energija

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

eps plan transformacije djerdap

HE Đerdap 1 (foto: EPS)

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara Elektroprivrede Srbije AD usvojila je Plan transformacije kompanije, saopštio je EPS.

Planom transformacije Elektroprivrede Srbije, kako se navodi, definisane su promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada.

Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, saopštio je EPS.

Da podsetimo, krajem 2022. godine Vlada Srbije se u okviru dvogodišnje stendbaj aranžmana sa MMF-om obavezala da električna energija poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto, da obavi razdvajanje delatnosti Srbijagasa, transformiše EPS u akcionarsko društvo i pripremi plan za njegovo restrukturiranje, usvoji nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP), pripremi investicioni plan za energetiku za period od dve do pet godina i postavi stalno umesto vd poslovodstva u dve energetske državne firme.

Strukturne promene biće sprovedene duž celog sistema

Sada je povodom usvajanja Plana transformacije, EPS saopštio da su promene u organizacionoj strukturi usmerene, između ostalog, na unapređenje digitalizacije poslovnih procesa i usluga uz povećanje bezbednosti sistema i podataka, efikasnije upravlјanje investicijama i lјudskim resursima.

Strukturne promene biće sprovedene duž celog sistema uz precizno definisane procedure i odgovornost, poručuju iz EPS-a.

Cilј planiranih reformi je, kako se dodaje, da kompanija postane tržišno orijentisana, profitabilna firma usmerena na povećanje zadovolјstva kupaca i ostvarivanje cilјeva Zelene agende.

U toku formiranje Kancelarije za transformaciju

Realizacijom Plana transformacije, EPS će do 2030. godine unaprediti operativne performanse kako bi u narednim godinama mogao da parira najrazvijenijim kompanijama poput onih u Evropskoj uniji, kažu u EPS-u. Do tada, predviđena je realizacija značajnog investicionog ciklusa uz smanjenje troškova.

U EPS navode da je toku formiranje Kancelarije za transformaciju, koju će činiti zaposleni EPS-a i spolјni eksperti koji su prepoznati kao lideri u svom domenu, a koja će imati zadatak da implementira Plan transformacije.

Nije saopšteno da li je Plan transformacije dostupan javnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

13. jun 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

13. jun 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

13. jun 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

13. jun 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije