Električna energija

Elektroprivreda Srbije prebacuje termoelektranu Morava sa uglja na prirodni gas

te morava gasenje ugalj gas tender projekat

Termoelektrana Morava (foto: Elektroprivreda Srbije)

Objavljeno

13.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

13.12.2021.

Država

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) namerava da Termoelektranu Morava, snage 120 megavata (MW), sa uglja prebaci na prirodni gas.

Termoelektrana Morava bi trebalo da bude zatvorena do kraja 2023. godine zato što je jedna od elektrana u regionu kojima je dozvoljeno da bez primene mera za smanjenje emisija, što je obaveza koja proističe iz primene EU Direktive za velika ložišta (eng. Large Combustion Plants Directive – LCPD), mogu nesmetano da rade dok ne potroše 20.000 sati.

EPS je rapisao tender za izradu studija za gradnju gasne elektrane Morava

U ovoj grupi elektrana koje su u tzv. opt-out mehanizmu su i TE Kolubara A u Srbiji, TE Pljevlja u Crnoj Gori, kao i pojedini blokovi u TE Kakanj i Tuzla u BiH.

EPS je sada pokrenuo tender za izradu prethodne studije opravdanosti, kao i generalnog projekta i idejnog rešenja gasne elektrane (GE) Morava.

U skladu sa obavezama utvrđenim Ugovorom o Energetskoj zajednici, kao i u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija, TE Morava i TE koubara A, koje su određene da bez primena mera za smanjenje emisija mogu nesmetano da rade (ne više od 20.000 sati), će nakon 2023. biti povučene iz proizvodnje, naveo je EPS.

TE Morava i TE Kolubara A prestaće da rade do kraja 2023.

Povlačenjem TE Morava iz pogona do kraja 2023, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, na raspolaganju će ostati infrastrukturno opremljena lokacija, kao i niz objekata koji imaju potencijal za korišćenje za izgradnju gasno-parnog bloka.

Predmetna investiciono-tehnička dokumentacija treba da sagleda i analizira sve relevantne uslove i predloži najcelishodnije rešenje za izgradnju gasno-parnog bloka koji bi u razumnoj meri iskoristio infrastrukturni potencijal lokacije TE Morava, navodi se u dokumentaciji.

EPS od autora studija traži da analiziraju mogućnost uklapanja planirane fotonaponske solarne elektrane na lokaciji TE Morava. Naime, ova kompanija je u maju raspisala tender za analizu uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava i TE Kolubara A.

EPS: gasne elektrane najbolja alternativa za postepenu dekarbonizaciju

Dosadašnje analize, vezane za postepenu dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora, pored intenzivnog razvoja obnovljivih izvora energije, ukazuju na zaključak da su termoelektrane na gas najrealnija alternativa, kao prelazno rešenje, proizvodnji električne energije iz termoelektrana na ugalj, naveo je EPS u tenderskoj dokumetaciji.

Gasne elektrane, kao i termoelektrane na ugalj, obezbeđuju proizvodnju za bazni deo dijagrama potrošnje električne energije, što pozitivno utiče na stabilnost sistema i dalji razvoj obnovljivih izvora energije, dok istovremeno emituju oko tri puta manje CO2.

Šta predviđa opt-out mehanizam

Članice Energetske zajednice, među kojima je i Srbija, obavezale su se da od 1. januara 2018. primene EU Direktivu o velikim ložištima koja određuje limite za emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida (NOx) i prašine iz postojećih elektrana.

Opt-aut mehanizam je jedan od modela da se Direktiva sprovede u delo i omogućava članicama da izaberu blokove u elektranama ili cele elektrane koje će dobiti dodatno vreme da se usklade sa Direktivom.

Izabrani blokovi dobili su mogućnost da rade najviše 20.000 radnih sati od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. Ukoliko u ovom periodu ovi blokovi ne budu modernizovani kako bi ispoštovali Direktivu onda moraju da budu zatvoreni.

Prva elektrana koja je iskoristila 20.000 radnih sati je TE Pljevlja, koja je ipak nastavila da radi iako nije modernizovana.

Komentara: (4)
Ivan / 14.01.2022.

Slažem se u potpunosti sa konstatacijom da su gasne termoelektrane najbolje rešenje, potrebno je odmah početi raditi sa Ministarstvom Energetike Ruske Federacije i kompanijom Gazprom na dogovoru o izgradnji bar još dve TE-TO nalik na ovu izgrađenu u Pančevu. Mogle bi to biti baš TE-TO Morava i TE-TO Kolubara A

Belic / 18.01.2022.

Jel to bio-gas ?

mile / 19.01.2022.

i treba posteno vreme je doslo

Sasa / 08.02.2022.

A Termoelektrana Kostolac A, nju ste zaboravili.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

13. decembar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

13. decembar 2021. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

13. decembar 2021. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

13. decembar 2021. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske