Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske traži konsultanta za reorganizaciju proizvodnih kapaciteta

ers konsultanti reorganizacija he trebinje 2

HE Trebinje 2 (foto: ERS)

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisala je tender za izbor konsultanta za reorganizaciju dela poslovanja koje se odnosi na proizvodnju električne energije i uglja.

Elektroprivreda Republike Srpske je već ranije započela reorganizaciju koja je u prvom koraku podrazumevala reformu poslovanja u sektoru distribucije električne energije.

Reorganizacija se zasniva na Zakonu o električnoj energiji, koji transponuje Treći energetski paket Evropske unije, i koji je usvojen jula 2020. godine.

ERS ima pet proizvodnih firmi

ERS je sada raspisao tender sa nazivom Nabavka konsultantskih usluga za izradu i sprovođenje programa reorganizacije segmenta proizvodnje električne energije i proizvodnje uglja u sistemu Mešovitog holdinga ERS-a.

U svom sastavu ERS ima pet proizvodnih firmi: Hidroelektrane na Trebišnjici, Hidroelektrana na Drini, Hidroelektrane na Vrbasu, Rudnik i termoelektrana Gacko i Rudnik i termoelektrana Ugljevik.

Rok za dostavljanje ponuda je 13. decembar, navodi se na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

ERS je, kako prenosi Capital.ba, za ovu nabvku predvideo iznos od 2,9 konvertibilnih maraka (oko 1,5 miliona evra).

Miljević: zanimljivo da ERS ne zna sam da sprovede reorganizaciju

Da bi se prijavili ponuđači, između ostalog, moraju da dostave dokaz da su u prethodne tri godine uspešno realizovali projekte koji se odnose na modelovanje investicija u elektroenergetskom sektoru u restrukturiranju elektroenergetskih ili komunalnih kompanija u BiH, preneo je portal, i dodao da je rok da konsultant obavi posao godinu dana.

Ekonomista Damir Miljević, član RESET-a, izjavio je da je interesantno da ERS, kao najveće i najznačajnije preduzeće u RS nije u stanju sam da sprovede reorganizaciju već treba da angažuje konsultante.

On smatra da će konsultanti biti iz inostranstva, s obzirom na iznos novca koji je opredeljen. Miljević je istakao da možda nema, a možda i ima domaćih stručnjaka koji bi to mogli da urade. On je rekao da je skeptičan na situacije kada neko sa strane, bez dovoljno poznavanje situacije u nekoj zemlji, daje rešenja za domaće prilike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

8. novembar 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

8. novembar 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

8. novembar 2022. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

8. novembar 2022. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu