Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske traži konsultanta za reorganizaciju proizvodnih kapaciteta

ers konsultanti reorganizacija he trebinje 2

HE Trebinje 2 (foto: ERS)

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisala je tender za izbor konsultanta za reorganizaciju dela poslovanja koje se odnosi na proizvodnju električne energije i uglja.

Elektroprivreda Republike Srpske je već ranije započela reorganizaciju koja je u prvom koraku podrazumevala reformu poslovanja u sektoru distribucije električne energije.

Reorganizacija se zasniva na Zakonu o električnoj energiji, koji transponuje Treći energetski paket Evropske unije, i koji je usvojen jula 2020. godine.

ERS ima pet proizvodnih firmi

ERS je sada raspisao tender sa nazivom Nabavka konsultantskih usluga za izradu i sprovođenje programa reorganizacije segmenta proizvodnje električne energije i proizvodnje uglja u sistemu Mešovitog holdinga ERS-a.

U svom sastavu ERS ima pet proizvodnih firmi: Hidroelektrane na Trebišnjici, Hidroelektrana na Drini, Hidroelektrane na Vrbasu, Rudnik i termoelektrana Gacko i Rudnik i termoelektrana Ugljevik.

Rok za dostavljanje ponuda je 13. decembar, navodi se na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

ERS je, kako prenosi Capital.ba, za ovu nabvku predvideo iznos od 2,9 konvertibilnih maraka (oko 1,5 miliona evra).

Miljević: zanimljivo da ERS ne zna sam da sprovede reorganizaciju

Da bi se prijavili ponuđači, između ostalog, moraju da dostave dokaz da su u prethodne tri godine uspešno realizovali projekte koji se odnose na modelovanje investicija u elektroenergetskom sektoru u restrukturiranju elektroenergetskih ili komunalnih kompanija u BiH, preneo je portal, i dodao da je rok da konsultant obavi posao godinu dana.

Ekonomista Damir Miljević, član RESET-a, izjavio je da je interesantno da ERS, kao najveće i najznačajnije preduzeće u RS nije u stanju sam da sprovede reorganizaciju već treba da angažuje konsultante.

On smatra da će konsultanti biti iz inostranstva, s obzirom na iznos novca koji je opredeljen. Miljević je istakao da možda nema, a možda i ima domaćih stručnjaka koji bi to mogli da urade. On je rekao da je skeptičan na situacije kada neko sa strane, bez dovoljno poznavanje situacije u nekoj zemlji, daje rešenja za domaće prilike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

8. novembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. novembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. novembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK