OIE

Elektroprivreda Republike Srpske dobila koncesije za izgradnju i korišćenje HE Foča i Paunci

Foto: GordanaVG/cropped/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

25.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske dodelila je koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana (HE) Foča i Paunci na reci Drini Elektroprivredi Republike Srpske (ERS). Republika Srpska i Srbija planiraju zajedničku izgradnju dve hidroelektrane ukupne instalisane snage između 90 MW i 95 MW i procenjene vrednosti oko 200 miliona evra.

Vlada Republike Srpske donela je Rešenje o dodeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE Foča i Rešenje o davanju saglasnosti na Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE Foča, kao i Rešenje o dodeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE Paunci i Rešenje o davanju saglasnosti na Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE Paunci, navodi se u saopštenju vlade.

Obe koncesije se dodeljuju Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji. Koncesionar je dužan da pre zaključenja ugovora o koncesiji uplati u korist Budžeta Republike Srpske jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.163.718,85 KM (oko 594.000 evra) za HE Foča i 1.232.172,90 KM (oko 629.000 evra) za HE Paunci.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik ranije je izjavio da za izgradnju HE Foča i Paunci neće biti potrebna saglasnost na nivou BiH jer Drina na tim mestima nije granica između BiH i Srbije, već protiče kroz Republiku Srpsku, navodi agencija Srna, kako prenosi Blic.

Predviđeno da ERS i EPS zajednički razvijaju HE Foča i Paunci

Prilikom potpisivanja memoranduma o zajedničkoj izgradnji HE Foča i Paunci između Vlada RS i Srbije, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da memorandum predviđa da projekat na gornjem toku reke Drine zajednički razvijaju ERS i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Predviđeno je da HE Foča ima instalisanu snagu od 44,15 MW i prosečnu godišnju proizvodnju od 175,9 GWh električne energije, a HE Paunci instalisanu snagu od 43,21 MW i prosečnu godišnju proizvodnju od 166,9 GWh.

Republika Srpska planira i izgradnju HE Buk Bijela na gornjem toku reke Drine, ukupne snage 93 MW. I za izgradnju HE Buk Bijela Vlada RS je dodelila koncesiju na period od 50 godina ERS-u.

Protiv ekoloških dozvola za projekte hidroelektrana Buk Bijela i Foča, Arhus centar Sarajevo je krajem jula 2018. godine podneo dve tužbe Okružnom sudu u Banjaluci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. januar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. januar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. januar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

25. januar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.