Energetska kriza

Elektroprivreda HZHB traži zabranu izvoza struje iz Federacije BiH

EPHZHB dopis vlada fbih restrikcije snabdevanje EPBiH

Foto: Franck Barske from Pixabay

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) upozorila je Vladu Federacije BiH (FBiH) da je snabdevanje skoro 200.000 potrošača ugroženo, zbog čega je zatražila da se uvede zabrana izvoza struje iz FBiH. Firma traži da joj druga elektroprivreda u entitetu – Elektroprivreda BiH (EPBiH) proda svoje viškove, ali je EPBiH odmah odgovorila da tom zahtevu ne može da odgovori.

Bosna i Hercegovina je jedna od retkih zemalja u regionu koja izvozi električnu energiju, ali energetska kriza i suša, koja je smanjila proizvodnju hidroelektrana, promenili si situaciju, pa je sada ugroženo stabilno snabdevanje dela potrošača.

U dopisu Vladi FBiH, EPHZHB kaže, kako prenosi Klix.ba, da ušla u period kada je dovedeno u pitanje uredno snabdevanje svih potrošača, kao i da je jedan od razoga loša hidrologija. Inače, ova firma isporučuje energiju za skoro 200.000 potrošača, od čega je 180.000 domaćinstava, pa je u 2020. snabdevala skoro 20 odsto tržišta, a EPBiH 78 odsto.

EPHZHB tvrdi da nema od koga ni da uveze struju

EPHZHB kao jedno od rešenja predlaže da se do kraja septembra zabrani izvoz struje iz FBiH van BiH direktno ili indirektno preko drugih trgovaca. Takođe, Vladi se sugeriše da obaveže EPBiH da sve viškove u avgustu i septembru ponudi EPHZHB po „tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH“ kao većinski vlasnik obe elektroprivrede, sa odloženim plaćanjem od najmanje 90 dana.

Sve to se predlaže, kako se navodi, jer vrlo lako može doći do ugrožavanja sigurnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema u BiH, pa sami tim i redovnog snabdevanja kupaca u FBiH.

EPHZNB je istakla i da ima problem da uveze struju jer je „svakim danom na tržištu sve manje energije“. Tako su dobijali ponude od raznih trgovaca, a u poslednjih 15 dana samo tri, a za kupovinu u naredne tri nedelje samo jednu.

EPBiH: u rezervi imamo samo 100 MW

U Elektroprivredi BiH odgovaraju da upozorenje EPHZHB pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio o ograničavanju povećanja cene električne energije na 20 odsto za kupce na tržišnom snabdevanju. U EPBiH dodaju da su upozoravali na posledice o kojima sada govori EPHZHB, ali su ipak, svesni tog scenarija, preduzeli mere da se ne obistini.

EPBiH će obezbediti dovoljno struje za svoje potrošače

EPBiH će, kako tvrdi, obezbediti dovoljne količine energije za sve svoje kupce u predstojećem, a posebno zimskom periodu, u kojem se zbog trenutne situacije u svetu može očekivati znatno povećanje potrošnje.

Ali, EPBiH nije u mogućnosti da udovolji zahtevu EPHZHB da isporuči energiju sa snagom u bandu od 30 megavat-sati (MWh) za period 1. august – 30. septembar.

Kompanija navodi više razloga, a jedna od njih je da trenutno ima ograničenu rezervu u proizvodnim kapacitetima od 100 MW. To znači da bi u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu morala da struju kupuje na tržištu po ekstremno visokim cenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 evra po MWh.

Nivo jablaničke akumulacije je metar niži od planiranog

EPBiH ističe i da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.

Strateški cilj ove kompanije je konsolidacija uglja po svim asortimanima za obezbeđenje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termoelektrana i uredno i stabilno snabdevanje kupaca u  predstojećoj zimskoj sezoni, zaključuje EPBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

26. jul 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

26. jul 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

26. jul 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

26. jul 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna