Energetska kriza

Elektroprivreda HZHB traži zabranu izvoza struje iz Federacije BiH

EPHZHB dopis vlada fbih restrikcije snabdevanje EPBiH

Foto: Franck Barske from Pixabay

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) upozorila je Vladu Federacije BiH (FBiH) da je snabdevanje skoro 200.000 potrošača ugroženo, zbog čega je zatražila da se uvede zabrana izvoza struje iz FBiH. Firma traži da joj druga elektroprivreda u entitetu – Elektroprivreda BiH (EPBiH) proda svoje viškove, ali je EPBiH odmah odgovorila da tom zahtevu ne može da odgovori.

Bosna i Hercegovina je jedna od retkih zemalja u regionu koja izvozi električnu energiju, ali energetska kriza i suša, koja je smanjila proizvodnju hidroelektrana, promenili si situaciju, pa je sada ugroženo stabilno snabdevanje dela potrošača.

U dopisu Vladi FBiH, EPHZHB kaže, kako prenosi Klix.ba, da ušla u period kada je dovedeno u pitanje uredno snabdevanje svih potrošača, kao i da je jedan od razoga loša hidrologija. Inače, ova firma isporučuje energiju za skoro 200.000 potrošača, od čega je 180.000 domaćinstava, pa je u 2020. snabdevala skoro 20 odsto tržišta, a EPBiH 78 odsto.

EPHZHB tvrdi da nema od koga ni da uveze struju

EPHZHB kao jedno od rešenja predlaže da se do kraja septembra zabrani izvoz struje iz FBiH van BiH direktno ili indirektno preko drugih trgovaca. Takođe, Vladi se sugeriše da obaveže EPBiH da sve viškove u avgustu i septembru ponudi EPHZHB po „tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH“ kao većinski vlasnik obe elektroprivrede, sa odloženim plaćanjem od najmanje 90 dana.

Sve to se predlaže, kako se navodi, jer vrlo lako može doći do ugrožavanja sigurnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema u BiH, pa sami tim i redovnog snabdevanja kupaca u FBiH.

EPHZNB je istakla i da ima problem da uveze struju jer je „svakim danom na tržištu sve manje energije“. Tako su dobijali ponude od raznih trgovaca, a u poslednjih 15 dana samo tri, a za kupovinu u naredne tri nedelje samo jednu.

EPBiH: u rezervi imamo samo 100 MW

U Elektroprivredi BiH odgovaraju da upozorenje EPHZHB pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio o ograničavanju povećanja cene električne energije na 20 odsto za kupce na tržišnom snabdevanju. U EPBiH dodaju da su upozoravali na posledice o kojima sada govori EPHZHB, ali su ipak, svesni tog scenarija, preduzeli mere da se ne obistini.

EPBiH će obezbediti dovoljno struje za svoje potrošače

EPBiH će, kako tvrdi, obezbediti dovoljne količine energije za sve svoje kupce u predstojećem, a posebno zimskom periodu, u kojem se zbog trenutne situacije u svetu može očekivati znatno povećanje potrošnje.

Ali, EPBiH nije u mogućnosti da udovolji zahtevu EPHZHB da isporuči energiju sa snagom u bandu od 30 megavat-sati (MWh) za period 1. august – 30. septembar.

Kompanija navodi više razloga, a jedna od njih je da trenutno ima ograničenu rezervu u proizvodnim kapacitetima od 100 MW. To znači da bi u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu morala da struju kupuje na tržištu po ekstremno visokim cenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 evra po MWh.

Nivo jablaničke akumulacije je metar niži od planiranog

EPBiH ističe i da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.

Strateški cilj ove kompanije je konsolidacija uglja po svim asortimanima za obezbeđenje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termoelektrana i uredno i stabilno snabdevanje kupaca u  predstojećoj zimskoj sezoni, zaključuje EPBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pravedna energetska tranzicija

Kako energetsku tranziciju učiniti pravednom za stanovnike regiona zavisnih od uglja

26. jul 2022. - Vlasti moraju da deluju pre nego što ljudi odu, ocenili su govornici na godišnjem sastanku Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Zoran sljukic vrsioca duznosti izvrsnog direktora EPCG

Zoran Šljukić imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora EPCG-a

26. jul 2022. - Tehnički direktor Elektroprivrede Crne Gore i menadžer rekonstrukcije TE Pljevlja Zoran Šljukić postao je v. d. izvršnog direktora

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

26. jul 2022. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

frane barbaric HEP plenkovic smena ostavka

Frane Barbarić posle šest godina nije više direktor Hrvatske elektroprivrede

26. jul 2022. - Premijer Andrej Plenković je najavio njegovu smenu zbog bespravne gradnje, ali je Frane Barbarić podneo ostavku, koju je Vlada prihvatila