Energetska kriza

Elektroprivreda HZHB traži zabranu izvoza struje iz Federacije BiH

EPHZHB dopis vlada fbih restrikcije snabdevanje EPBiH

Foto: Franck Barske from Pixabay

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) upozorila je Vladu Federacije BiH (FBiH) da je snabdevanje skoro 200.000 potrošača ugroženo, zbog čega je zatražila da se uvede zabrana izvoza struje iz FBiH. Firma traži da joj druga elektroprivreda u entitetu – Elektroprivreda BiH (EPBiH) proda svoje viškove, ali je EPBiH odmah odgovorila da tom zahtevu ne može da odgovori.

Bosna i Hercegovina je jedna od retkih zemalja u regionu koja izvozi električnu energiju, ali energetska kriza i suša, koja je smanjila proizvodnju hidroelektrana, promenili si situaciju, pa je sada ugroženo stabilno snabdevanje dela potrošača.

U dopisu Vladi FBiH, EPHZHB kaže, kako prenosi Klix.ba, da ušla u period kada je dovedeno u pitanje uredno snabdevanje svih potrošača, kao i da je jedan od razoga loša hidrologija. Inače, ova firma isporučuje energiju za skoro 200.000 potrošača, od čega je 180.000 domaćinstava, pa je u 2020. snabdevala skoro 20 odsto tržišta, a EPBiH 78 odsto.

EPHZHB tvrdi da nema od koga ni da uveze struju

EPHZHB kao jedno od rešenja predlaže da se do kraja septembra zabrani izvoz struje iz FBiH van BiH direktno ili indirektno preko drugih trgovaca. Takođe, Vladi se sugeriše da obaveže EPBiH da sve viškove u avgustu i septembru ponudi EPHZHB po „tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH“ kao većinski vlasnik obe elektroprivrede, sa odloženim plaćanjem od najmanje 90 dana.

Sve to se predlaže, kako se navodi, jer vrlo lako može doći do ugrožavanja sigurnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema u BiH, pa sami tim i redovnog snabdevanja kupaca u FBiH.

EPHZNB je istakla i da ima problem da uveze struju jer je „svakim danom na tržištu sve manje energije“. Tako su dobijali ponude od raznih trgovaca, a u poslednjih 15 dana samo tri, a za kupovinu u naredne tri nedelje samo jednu.

EPBiH: u rezervi imamo samo 100 MW

U Elektroprivredi BiH odgovaraju da upozorenje EPHZHB pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio o ograničavanju povećanja cene električne energije na 20 odsto za kupce na tržišnom snabdevanju. U EPBiH dodaju da su upozoravali na posledice o kojima sada govori EPHZHB, ali su ipak, svesni tog scenarija, preduzeli mere da se ne obistini.

EPBiH će obezbediti dovoljno struje za svoje potrošače

EPBiH će, kako tvrdi, obezbediti dovoljne količine energije za sve svoje kupce u predstojećem, a posebno zimskom periodu, u kojem se zbog trenutne situacije u svetu može očekivati znatno povećanje potrošnje.

Ali, EPBiH nije u mogućnosti da udovolji zahtevu EPHZHB da isporuči energiju sa snagom u bandu od 30 megavat-sati (MWh) za period 1. august – 30. septembar.

Kompanija navodi više razloga, a jedna od njih je da trenutno ima ograničenu rezervu u proizvodnim kapacitetima od 100 MW. To znači da bi u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu morala da struju kupuje na tržištu po ekstremno visokim cenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 evra po MWh.

Nivo jablaničke akumulacije je metar niži od planiranog

EPBiH ističe i da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.

Strateški cilj ove kompanije je konsolidacija uglja po svim asortimanima za obezbeđenje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termoelektrana i uredno i stabilno snabdevanje kupaca u  predstojećoj zimskoj sezoni, zaključuje EPBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

26. jul 2022. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

26. jul 2022. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

26. jul 2022. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

26. jul 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a