Voda

Ekološke organizacije: ugroženo Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda

Ekoloske organizacije Makisko polje najvece vodoizvoriste Beograda plan

Slika: Google maps

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa organizacija civilnog društva upozorava da je budućnost prostora na kojem se nalazi najveće vodoizvorište Beograda, Makiško polje, u opasnosti jer se, kako ističu, bez prethodne diskusije i uz kršenja zakona i propisa, planira urbanizacija ovog prostora.

Ekološke organizacija su reagovale jer je u toku javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije dela Makiškog polja, sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu.

Plan se, inače, odnosi na deo teritorije gradske opštine Čukarica, a kao osnova za njegovu izradu uzeto je rešenje koje je izabrano na urbanističko-arhitektonskom konkursu. Ovaj dokument predviđa urbanizaciju područja što podrazumeva gradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, javnih ustanova, stambenih kompleksa, kao i trase metroa sa stanicama i depoom.

Najavljena je radikalna adaptacija terena i pretvaranje u komercijalne zone i mešovite gradske centre

Nevladine organizacije navode da se budućnost prostora na kojem se nalazi najveće vodoizvorište iz kojeg se vodom snabdevaju domaćinstva glavnog grada planira bez prethodne diskusije o razvoju ovog područja koje je od ogromnog značaja.

Plan je, kako se navodi u saopštenju koje je objavio Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), u direktnom konfliktu sa potrebama građana Beograda, posebno u vezi sa snabdevanjem pijaćom vodom, i zaštitom vodoizvorišta i podzemnih voda.

Najavljena je radikalna adaptacija terena izuzetno nepovoljnog za izgradnju, uz prenamenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko – komercijalne zone i mešovite gradske centre, navodi se u saopštenju.

Osim RERI-ja iza apela stoje i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za politike emancipacije, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju PolEkol, Pravo na vodu, i WWF Adria-Serbia.


Predviđeno izmeštanje magacina sa šest tona hlora 

Planom se predviđa izmeštanje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode „Bele vode“ kapaciteta 600 l/s. Prema uslovima Ministarstva zaštite životne sredine neophodno je ili izmeštanje magacina sa šest tona hlora u okviru ovog kompleksa ili obustava izrade ovakvog Plana.


Svo poljoprivredno zemljište postaje građevinsko

Kako se navodi u saopštenju nevladinih organizacija, plan predviđa i potpunu prenamenu postojećeg poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, odnosno smanjenje poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini koje sada zauzima 60% površine, odnosno 425,38 hektara na – nulu!

Ovakva prenamena poljoprivrednog zemljišta je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, a nije pribavljena ni potrebna saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, upozoravaju nevladine organizacije.

Biće potrošeno 95 miliona evra da bi se omogućilo sprovođenje plana

Da bi se sve ovo ostvarilo potrebne su i drastične dodatne investicije i radovi. Komunalna infrastruktura, novi kolektori i kanalizaciona mreža koja bi morala da opslužuje čitav ovaj kompleks neophodna je i van obuhvata plana.

Nužna je i zaštita od podzemnih i površinskih voda koja podrazumeva između ostalog zatrpavanje melioracionih kanala i nasipanje 13,5 miliona kubnih metara peska, što je trošak od 95 miliona evra koji se izdvaja iz javnog budžeta, navodi se u saopštenju.

Na javnu raspravu mogu samo oni koji podnesu primedbu

Svi zainteresovani svoje primedbe mogu poslati poštom do danas na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijat za urbanističko planiranje, Odeljenje za urbanističke planove, Kraljice Marije 1/IX, 11000 Beograd.

Nevladine organizacije smatraju da je celokupan plan štetan i da mu mora prethodniti široki javni dijalog o budućnosti ovog prostora, ali pozivaju sve da pošalju svoje primedbe, budući da je za 15. decembar planirana javna rasprava o urbanističkom planu, na kojoj će pravo da učestvuju biti omogućeno samo onima koji su prethodno poslali primedbu.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske-promene-u-Italiji-ekstremna-susa-ugrozavaju-vina-maslina

Klimatske promene i ekstremna suša u Italiji ugrožavaju proizvodnju vina i maslina

20 јула 2022 - Italijanski način života bi mogao drastično da se promeni, pogotovo u dolini reke Po, koju je nezapamćena suša pretvorila u potok.

zrenjanin voda metito ugovor brnabic

Zrenjanin i Metito potpisali ugovor: pijaća voda stiže 2024.

07 јула 2022 - Zrenjanin je bez pijaće vode više od 18 godina, pa stručnjaci poručuju da je bezobrazluk da im se obeća da čekaju još dve godine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...