x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EK tužila Sloveniju zbog nepoštovanja EU direktive, upozorila Bugarsku, Hrvatsku, Grčku

25.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
EK tužila Sloveniju zbog nepoštovanja EU direktive, upozorila Bugarsku, Hrvatsku, Grčku

Evropska komisija (EK) odlučila je da tuži Sloveniju na Sudu pravde EU zbog neusklađenosti sa Direktivom o energetskim performansama zgrada (EPBD). Takođe, EK je zatražila od 12 zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Grčku, da pravilno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti (EED).

Direktiva o energetskim performansama zgrada i Direktiva o energetskoj efikasnosti su glavni propisi EU za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Razlog za tužbu EK protiv Slovenije je nepoštovanje odredbe o isticanju sertifikata o energetskim performansama zgrada, navodi se u saopštenju EK.

Direktiva EPBD propisuje da članice EU moraju da uspostave i primene minimalne zahteve za energetske performanse zgrada, da osiguraju sertifikaciju energetskih performansi zgrada i da zahtevaju redovnu kontrolu sistema grejanja i klimatizacije.

Direktiva, takođe, zahteva od članica da obezbede da sertifikati o energetskim performansama budu istaknuti u zgradama koje često posećuju javnost. Ovo pravilo uvedeno je kako bi se razvila svest građana o važnosti efikasne potrošnje energije i podstaklo renoviranje.

EK je obavestila slovenačke vlasti na nepravilnu transpoziciju ovog pravila 2015. godine, a onda ih je i zvanično upozorila u dva navrata, 2017. i 2018. godine.

Tako se u pismu EK iz februara 2018. navodi da nisu ispunjeni svi zahtevi EPBD-a.

Ali, kako navodi EK u najnovijem saopštenju, slovenačko zakonodavstvo do danas nije usklađeno sa Direktivom.

EK je, zbog istog propusta, odlučila da Sudu pravde EU tuži i Češku.

Upozorenje za 12 država članica

Evropska komisija je, takođe, zatražila od Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Poljske i Portugala da ispravno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti u nacionalno zakonodavstvo.

Države sada imaju dva meseca da odgovore na argumente koje je navela EK. Ako ne urade ništa u tom roku, EK može da započne sledeći korak u proceduri.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.