Energetska efikasnost

EK tužila Sloveniju zbog nepoštovanja EU direktive, upozorila Bugarsku, Hrvatsku, Grčku

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) odlučila je da tuži Sloveniju na Sudu pravde EU zbog neusklađenosti sa Direktivom o energetskim performansama zgrada (EPBD). Takođe, EK je zatražila od 12 zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Grčku, da pravilno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti (EED).

Direktiva o energetskim performansama zgrada i Direktiva o energetskoj efikasnosti su glavni propisi EU za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Razlog za tužbu EK protiv Slovenije je nepoštovanje odredbe o isticanju sertifikata o energetskim performansama zgrada, navodi se u saopštenju EK.

Direktiva EPBD propisuje da članice EU moraju da uspostave i primene minimalne zahteve za energetske performanse zgrada, da osiguraju sertifikaciju energetskih performansi zgrada i da zahtevaju redovnu kontrolu sistema grejanja i klimatizacije.

Direktiva, takođe, zahteva od članica da obezbede da sertifikati o energetskim performansama budu istaknuti u zgradama koje često posećuju javnost. Ovo pravilo uvedeno je kako bi se razvila svest građana o važnosti efikasne potrošnje energije i podstaklo renoviranje.

EK je obavestila slovenačke vlasti na nepravilnu transpoziciju ovog pravila 2015. godine, a onda ih je i zvanično upozorila u dva navrata, 2017. i 2018. godine.

Tako se u pismu EK iz februara 2018. navodi da nisu ispunjeni svi zahtevi EPBD-a.

Ali, kako navodi EK u najnovijem saopštenju, slovenačko zakonodavstvo do danas nije usklađeno sa Direktivom.

EK je, zbog istog propusta, odlučila da Sudu pravde EU tuži i Češku.

Upozorenje za 12 država članica

Evropska komisija je, takođe, zatražila od Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Poljske i Portugala da ispravno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti u nacionalno zakonodavstvo.

Države sada imaju dva meseca da odgovore na argumente koje je navela EK. Ako ne urade ništa u tom roku, EK može da započne sledeći korak u proceduri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

25. januar 2019. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

25. januar 2019. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

25. januar 2019. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

25. januar 2019. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija