Energetska efikasnost

EK tužila Sloveniju zbog nepoštovanja EU direktive, upozorila Bugarsku, Hrvatsku, Grčku

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) odlučila je da tuži Sloveniju na Sudu pravde EU zbog neusklađenosti sa Direktivom o energetskim performansama zgrada (EPBD). Takođe, EK je zatražila od 12 zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Grčku, da pravilno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti (EED).

Direktiva o energetskim performansama zgrada i Direktiva o energetskoj efikasnosti su glavni propisi EU za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Razlog za tužbu EK protiv Slovenije je nepoštovanje odredbe o isticanju sertifikata o energetskim performansama zgrada, navodi se u saopštenju EK.

Direktiva EPBD propisuje da članice EU moraju da uspostave i primene minimalne zahteve za energetske performanse zgrada, da osiguraju sertifikaciju energetskih performansi zgrada i da zahtevaju redovnu kontrolu sistema grejanja i klimatizacije.

Direktiva, takođe, zahteva od članica da obezbede da sertifikati o energetskim performansama budu istaknuti u zgradama koje često posećuju javnost. Ovo pravilo uvedeno je kako bi se razvila svest građana o važnosti efikasne potrošnje energije i podstaklo renoviranje.

EK je obavestila slovenačke vlasti na nepravilnu transpoziciju ovog pravila 2015. godine, a onda ih je i zvanično upozorila u dva navrata, 2017. i 2018. godine.

Tako se u pismu EK iz februara 2018. navodi da nisu ispunjeni svi zahtevi EPBD-a.

Ali, kako navodi EK u najnovijem saopštenju, slovenačko zakonodavstvo do danas nije usklađeno sa Direktivom.

EK je, zbog istog propusta, odlučila da Sudu pravde EU tuži i Češku.

Upozorenje za 12 država članica

Evropska komisija je, takođe, zatražila od Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Poljske i Portugala da ispravno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti u nacionalno zakonodavstvo.

Države sada imaju dva meseca da odgovore na argumente koje je navela EK. Ako ne urade ništa u tom roku, EK može da započne sledeći korak u proceduri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora