Energetska efikasnost

EK tužila Sloveniju zbog nepoštovanja EU direktive, upozorila Bugarsku, Hrvatsku, Grčku

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) odlučila je da tuži Sloveniju na Sudu pravde EU zbog neusklađenosti sa Direktivom o energetskim performansama zgrada (EPBD). Takođe, EK je zatražila od 12 zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Grčku, da pravilno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti (EED).

Direktiva o energetskim performansama zgrada i Direktiva o energetskoj efikasnosti su glavni propisi EU za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Razlog za tužbu EK protiv Slovenije je nepoštovanje odredbe o isticanju sertifikata o energetskim performansama zgrada, navodi se u saopštenju EK.

Direktiva EPBD propisuje da članice EU moraju da uspostave i primene minimalne zahteve za energetske performanse zgrada, da osiguraju sertifikaciju energetskih performansi zgrada i da zahtevaju redovnu kontrolu sistema grejanja i klimatizacije.

Direktiva, takođe, zahteva od članica da obezbede da sertifikati o energetskim performansama budu istaknuti u zgradama koje često posećuju javnost. Ovo pravilo uvedeno je kako bi se razvila svest građana o važnosti efikasne potrošnje energije i podstaklo renoviranje.

EK je obavestila slovenačke vlasti na nepravilnu transpoziciju ovog pravila 2015. godine, a onda ih je i zvanično upozorila u dva navrata, 2017. i 2018. godine.

Tako se u pismu EK iz februara 2018. navodi da nisu ispunjeni svi zahtevi EPBD-a.

Ali, kako navodi EK u najnovijem saopštenju, slovenačko zakonodavstvo do danas nije usklađeno sa Direktivom.

EK je, zbog istog propusta, odlučila da Sudu pravde EU tuži i Češku.

Upozorenje za 12 država članica

Evropska komisija je, takođe, zatražila od Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Poljske i Portugala da ispravno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti u nacionalno zakonodavstvo.

Države sada imaju dva meseca da odgovore na argumente koje je navela EK. Ako ne urade ništa u tom roku, EK može da započne sledeći korak u proceduri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. januar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

25. januar 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

25. januar 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

25. januar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela