Energetska efikasnost

EK tužila Sloveniju zbog nepoštovanja EU direktive, upozorila Bugarsku, Hrvatsku, Grčku

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska komisija (EK) odlučila je da tuži Sloveniju na Sudu pravde EU zbog neusklađenosti sa Direktivom o energetskim performansama zgrada (EPBD). Takođe, EK je zatražila od 12 zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Grčku, da pravilno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti (EED).

Direktiva o energetskim performansama zgrada i Direktiva o energetskoj efikasnosti su glavni propisi EU za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Razlog za tužbu EK protiv Slovenije je nepoštovanje odredbe o isticanju sertifikata o energetskim performansama zgrada, navodi se u saopštenju EK.

Direktiva EPBD propisuje da članice EU moraju da uspostave i primene minimalne zahteve za energetske performanse zgrada, da osiguraju sertifikaciju energetskih performansi zgrada i da zahtevaju redovnu kontrolu sistema grejanja i klimatizacije.

Direktiva, takođe, zahteva od članica da obezbede da sertifikati o energetskim performansama budu istaknuti u zgradama koje često posećuju javnost. Ovo pravilo uvedeno je kako bi se razvila svest građana o važnosti efikasne potrošnje energije i podstaklo renoviranje.

EK je obavestila slovenačke vlasti na nepravilnu transpoziciju ovog pravila 2015. godine, a onda ih je i zvanično upozorila u dva navrata, 2017. i 2018. godine.

Tako se u pismu EK iz februara 2018. navodi da nisu ispunjeni svi zahtevi EPBD-a.

Ali, kako navodi EK u najnovijem saopštenju, slovenačko zakonodavstvo do danas nije usklađeno sa Direktivom.

EK je, zbog istog propusta, odlučila da Sudu pravde EU tuži i Češku.

Upozorenje za 12 država članica

Evropska komisija je, takođe, zatražila od Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Poljske i Portugala da ispravno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti u nacionalno zakonodavstvo.

Države sada imaju dva meseca da odgovore na argumente koje je navela EK. Ako ne urade ništa u tom roku, EK može da započne sledeći korak u proceduri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

25. januar 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

25. januar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

25. januar 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

25. januar 2019. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik