Električna energija

EDF, Egis odabrani da urade studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

EDF Egis odabrani urade studiju o nuklearne energije Srbiji

Foto: iStock

Objavljeno

14.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije dodelilo je ugovor francuskoj državnoj elektroprivredi EDF i građevinskoj i projektantskoj kompaniji Egis Industries o izradi preliminarne tehničke studije o mogućnosti mirnodopske primene nuklearne energije.

Nakon prošlomesečnog sporazuma Srbije s EDF-om o procenjivanju potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa, ova francuska državna energetska kompanija i građevinska i projektantska kompanija Egis Industries pobedila je na tenderu za prvu studiju te vrste u zemlji. Vlada u Beogradu je, isto u avgustu, usvojila predlog izmena Zakona o energetici kojima bi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana iz 1989. bio ukinut.

Ministarstvo rudarstva i energetike je javnu nabavku raspisalo u junu. Zatim je produžilo rok za dve nedelje, a ponude je otvorilo 2. avgusta, stoji u dokumentu.

EDF i Egis su dobili naviše poena. Njihova ponuda, 120.000 evra bez poreza na dodatu vrednost, gotovo se poklopila sa vladinom procenom vrednosti projekta.

EDF, Egis su zaduženi da prikažu opcije, preporuče rešenja

Cilj preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije jeste predstavljanje raspoloživih tehnologija. Izvođači će imati zadatak i da preporuče rešenja.

Analiza treba da pokrije konvencionalne nuklearne elektrane generacije 3+, kao i naprednije tehnologije poput malih modularnih reaktora (SMR-ova). Reaktori četvrte generacije neće biti uključeni, stoji u projektnom zadatku.

Srbija, Severna Makedonija razmišljaju o izgradnji svojih prvih nuklearki

U Jugoistočnoj Evropi, aktivni reaktori postoje u Sloveniji, koja svojim postrojenjem upravlja zajedno sa susednom Hrvatskom, Rumuniji i Bugarskoj, dok se Turska sprema da pusti u rad svoj prvi. Sve te zemlje rade na još projekata, uključujući SMR-ove.

I Severna Makedonija razmatra mogućnost uvođenja tehnologije malih modularnih reaktora.

Na tenderu u Srbiji je učestvovalo još osam kompanija i grupa ponuđača:

  • China National Nuclear Corporation Overseas;
  • Jooho Whang – Powertos (ponuda je proglašena nevažećom);
  • Elektrotehnički institut Nikola Tesla – Enconet Consulting;
  • Environ – GO2Power;
  • Sargent and Lundy;
  • Tenet Advisors – JSC KEPT;
  • NAC International – MRC Arge enerji Mühendisliği, Kontrol ve Test Hizmetleri;
  • SC Romcapital Invest – UJV REŽ – EKS.

Ranije ove godine, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će se potrošnja električne energije u Srbiji pre polovine veka učetvorostručiti i da je jedino rešenje izgradnja i velikih i malih nuklearki.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EDF Egis odabrani urade studiju o nuklearne energije Srbiji

EDF, Egis odabrani da urade studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

14. septembar 2024. - Srbija je dodelila ugovor EDF-u i kompaniji Egis Industries o izradi preliminarne tehničke studije o mogućnosti mirnodopske primene nuklearne energije

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

14. septembar 2024. - Automobilski gigant, globalni proizvođač premijum vozila Volvo, koji je prvi od svih „velikih igrača“ automobilskog...

Medziti nagovestio Severna Makedonija 2050 odlaze rok prestanak upotrebe uglja

Medžiti nagovestio da Severna Makedonija do 2050. odlaže rok za prestanak upotrebe uglja

14. septembar 2024. - Cilj Severne Makedonije je da najkasnije 2050. prestane da koristi ugalj u sektoru energetike, poručio je prvi vicepremijer Izet Medžiti

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

Suša opustošila profit EPCG

14. septembar 2024. - Tokom prvog kvartala 2024. profit je smanjen deset puta u odnosu na u isti period 2023, a polulogodišnji rezultat je još lošiji