x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EBRD upisom obveznica podržala projekte Hellenic Petroleuma u sektoru OIE

27.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
EBRD upisom obveznica podržala projekte Hellenic Petroleuma u sektoru OIE

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je aktivnosti grčke kompanije Hellenic Petrolleum u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE), upisavši obveznice te kompanije u vrednosti od 28,3 miliona evra.

EBRD  je saopštila da se uključila u prvi projekat u okviru svog novog Okvira za obnovljive izvore energije u Grčkoj tako što je upisala obveznice Hellenic Petroleum-a u vrednosti  od 28,3 miliona evra.

Sredstva su izdvojena kao podrška toj grčkoj kompaniji za realizaciju niza projekata koji se odnose na fotonaponske i vetroelektrane, ukupnog kapaciteta 190 MW.

Hellenic Petrolleum je emitovao obveznice ukupne vrednosti 450 miliona evra u dve tranše, a EBRD je za drugu tranšu upisao obveznice u vrednosti od 74,5 miliona evra, zajedno sa Crnomorskom bankom za trgovinu i razvoj i drugim institucionalnim investitorima.

EBRD je pokrenula Okvir za obnovljive izvore energije u Grčkoj u martu 2017. godine. Okvir raspolaže sa 300 miliona evra koji će biti uloženi u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, distribuciju električne energije i prenosne kapacitete radi poboljšanja efikasnosti, smanjenja gubitaka i omogućavanja integracije obnovljivih izvora u mrežu.

Okvir za obnovljivu energiju u Grčkoj je uspostavljen pošto je u toj zemlji uvedena šema za podršku OIE po tržišnim principima, putem javnog nadmetanja umesto fiksnih fid in tarifa. Helenikova filijala za OIE, Elpe Renewables, imala je uspešne ponude za tri fotonaponske elektrane na prvoj takvoj aukciji i ima više projekata u pripremi.

“Veoma smo zadovoljni što smo podržali Hellenic Petroleum u diverzifikaciji poslovanja u obnovljivu energiju. Naša nova podrška obnovljivim izvorima u Grčkoj daje osnovu za razvoj sektora, posebno putem mehanizma nadmetanja”, rekao je Hari Bojd-Karpenter, direktor EBRD za elektroenergetiku i energetiku, i dodao da uspeh iskusne kompanije kao što je Hellenic Petroleum pokazuje da je taj mehanizma zaista prihvaćen.

Zamenik generalnog direktora i finansijski direktor kompanije Hellenic Petroleum Andreas Šjamišis rekao je da je posvećenost EBRD Grčkoj i sektoru obnovljivih izvora u skladu sa strategijom kompanije i da doprinosi ekonomskom  rastu i ulaganjoma u tu zemlju.

Projekti iz Okvira za obnovljive izvore energije u Grčkoj moraju biti u potpunosti usklađeni sa pristupom EBRD za prelazak na zelenu ekonomiju. Strateški cilj EBRD je da poslovne investicije te banke u zelenu energiju na godišnjem nivou dostignu 40 odsto do 2020. godine.

U period od 2007. do 2016. godine EBRD je uložio više od 3,5 milijardi evra u obnovljive izvore energije u različitim zemljama, obezbedivši podršku za 104 projekta u 23 zemlje i sredstva za izgradnju više od 5,3 GW kapaciteta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.