Voda

EBRD objavio tender za čišćenje dna Savskog jezera

Slika: Bing

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je tender za projekat čišćenja dna Savskog jezera i izgradnju cevovoda za sirovu vodu u Beogradu.

EBRD je obezbedila zajam vredan 8 miliona evra za prvu tranšu projekta Vode Beograda (Belgrade Water) kojim će se pokriti troškovi osnovnog zadatka uklanjanja sedimenta s dna taložnice na Savskom jezeru. Projekat pod radnim nazivom „Tranša 1 – Komponenta 1“ obuhvata i izgradnju cevovoda za sirovu vodu.

Poziv na tender upućen je posle oglasa za javnu nabavku iz aprila ove godine, a naručilac posla je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija.

Izvođači su pozvani da dostave zapečaćene ponude za posao koji će zahtevati uklanjanje oko 200.000 kubnih metara mulja s dna jezera odnosno taložnice, koje opslužuje Fabriku za preradu vode Makiš. Izvođača radova čeka i drugi deo posla, da položi dve cevi za sirovu vodu prečnika Ø1500 i dužine 400 metara. Predviđeno vreme za obavljanje radova je 9 meseci.

Učešće na tenderu će se finansirati iz kreditne linije zajma Banke i otvoreno je za učesnike iz bilo koje države,“ navodi se u tenderskom pozivu EBRD-a, objavljenom 1. novembra. Poslednji rok za učešće na tenderu je 20. decembar 2016. godine u 12:00 časova.

Druga tranša projekta je fokusirana na obavljanje s ovim povezanih radova na obnavljanju obližnje Fabrike za preradu vode „Makiš 1“ za koje je EBRD izdvojila zajam u vrednosti od 4,5 miliona evra.

Savsko jezero je veštačko jezero stvoreno na desnoj obali reke Save, kada je Ada Ciganlija povezana s obalom trima pregradama i praktično pretvorena iz rečnog ostrva u poluostrvo.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

7. novembar 2016. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

7. novembar 2016. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

7. novembar 2016. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

7. novembar 2016. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.