Životna sredina

EBRD organizuje javnu raspravu o politikama dobrog upravljanja 28. februara u Beogradu

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizuje javnu raspravu o politikama dobrog upravljanja 28. februara u Beogradu. Politike o kojima će se raspravljati su Politika zaštite životne sredine i socijalna politika, Politika javnog informisanja i Projektni žalbeni mehanizam – Poslovnik EBRD-a, najavila je Banka.

U 2019. godini, EBRD revidira tri svoje glavne politike zasnovane na principu dobrog upravljanja. To su Politika zaštite životne sredine i socijalna politika (ESP – Environmental and Social Policy), Politika javnog informisanja (PIP – Public Information Policy) i Projektni žalbeni mehanizam – Poslovnik (PCM – Project Complaint Mechanism Rules of Procedure). Ove politike se revidiraju svakih pet godina, pri čemu je prethodna revizija izvršena 2014. godine.

U skladu sa Politikom javnog informisanja Evropske banke za obnovu i razvoj (2014.), Banka poziva organizacije civilnog društva (OCD), svoje klijente, partnere i sve zainteresovane strane da daju svoj doprinos u reviziji politika dobrog upravljanja.

Interesovanje za učešće u javnoj raspravi može se potvrditi, a pisani komentari dostaviti, na sledeće adrese:

Politika zaštite životne sredine i socijalna politika: ESPReview2019@ebrd.com

Projektni žalbeni mehanizam: PCMReview2019@ebrd.com

Politika javnog informisanja: PIPReview2019@ebrd.com

Tri nacrta politika su objavljena na linku, a komentari se u pisanoj formi mogu dostaviti do 6. marta ili lično, na sastancima u okviru javne rasprave.

Biće organizovano ukupno osam sastanaka u zemljama gde EBRD posluje, i to u Kijevu (5. februar), Tbilisiju (7. februar), Almatiju (11. februar), Istanbulu (13. februar), Kairu (21. februaru), Kazablanci (26. februara), Beogradu (28. februara) i Londonu (5. marta).  Na svakoj javnoj raspravi, za svaku od tri politike upravljanja biće odvojeno ukupno dva sata.

Foto: EBRD

Pregled politika dobrog upravljanja EBRD-a

Politika zaštite životne sredine i socijalna politika (ESP) upravlja posvećenošću EBRD-a promovisanju zaštite životne sredine i održivog razvoja u okviru svih svojih investicionih aktivnosti i aktivnosti vezanih za tehničku saradnju. Ova Politika definiše način na koji će EBRD rešavati uticaj na životnu sredinu i društveni uticaj svojih projekata, i to: definisanjem pojedinačnih uloga i obaveza, kako EBRD-a tako i njenih klijenata, u projektovanju, realizaciji i vođenju projekata u skladu sa ovom Politikom i Uslovima za realizaciju; uspostavljanjem strateškog cilja promocije projekata sa veoma pozitivnim uticajima na životnu sredinu i socijalna pitanja; i integrisanjem mera održivosti životne sredine i društvene održivosti u sve svoje aktivnosti.

Politika javnog informisanja (PIP – Public Information Policy) predstavlja oličenje posvećenosti Banke povećanju transparentnosti svojih aktivnosti i promovisanju koncepta dobrog upravljanja. PIP određuje način na koji se EBRD konsultuje sa svojim zainteresovanim stranama i objavljuje informacije, sa ciljem promovisanja i boljeg razumevanja strategija, politike i delovanja Banke.

Projektni žalbeni mehanizam (PCM – Project Complaint Mechanism) pruža mogućnost za nezavisnu procenu i razmatranje socijalnih pitanja, pitanja zaštite životne sredine i pitanja javnog obelodanjivanja informacija vezanih za projekte koje finansira EBRD, a koji su navodno izazvali ili za koje postoji verovatnoća da će izazvati štetu. Projektni žalbeni mehanizam nastoji da poveća odgovornost EBRD-a kroz dve funkcije: Funkcija rešavanja problema, koja nastoji da podrži dijalog između zainteresovanih strana i klijenata radi rešavanja pitanja zaštite životne sredine, socijalnih pitanja i pitanja i javnog obelodanjivanja na kojima se zasniva Zahtev bez pripisivanja krivice ili greške; i Funkcija usaglašenosti, koja ima za cilj da utvrdi da li EBRD poštuje Politiku zaštite životne sredine i socijalnu politiku i/ili odredbe Politike javnog informisanja specifične za određeni projekat u vezi sa odobrenim projektom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

21. januar 2019. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. januar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

21. januar 2019. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

21. januar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine