Energetska efikasnost

EBRD obezbedio zajam od 2 miliona evra za mere energetske efikasnosti na Kosovu

EBRD obezbedio zajam od 2 miliona evra za mere energetske efikasnosti na Kosovu

Slika: EBRD

Objavljeno

06.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je obezbedila zajam do dva miliona evra za mere energetske efikasnosti u stambenom sektoru na Kosovu. Zajam će biti realizovan preko Kreditimi Rural i Kosoves (KrK), treće najveće mikrofinansijske institucije na Kosovu, kao podrška domaćinstvima u ostvarivanju energetskih ušteda i smanjivanju troškova.

Zajmovi će moći da se dobiju za ulaganja u tehnologiju koja pomaže u smanjenju energetskog intenziteta i poboljšanju energetske efikasnosti u stambenom sektoru, u skladu sa EBRD-ovim pristupom Tranzicije zelene energije (Green Energy Transition – GET).

„Zahvaljujući ovim ulagnjima domaćinstva ne samo da će postati energetski efikasnija već će smanjiti emisije gasova sa efektima staklene bašte, umanjujući uticaj na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Zajam je obezbeđen preko Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije (Green Economy Financing Facility – GEFF) za Zapadni Balkan, regionalnog programa za ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima na Zapadnom Balkanu. Program se finansira iz sredstava granta Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Evropske unije i Austrije.

„Uz KrK, naši napori u podržavanju zelenih investicija će imati mnogo širi doseg zahvaljujući  dosadašnjim rezultatima našeg partnera i kapacitetima za zelene projekte. Ovo je važno jer su energetska efikasnost i energetske uštede od suštinskog značaja za dalji održivi rast i razvoj Kosova“, rekla je direktorka EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe.

KrK je osnovan 2000. godine i obezbeđuje finansiranje građana sa nižim prihodima u ruralnim i urbanim sredinama, dajući prioritet poljoprivrednom sektoru. Ima mrežu od 22 ogranka na celom Kosovu i kreditira i druge privredne aktivnosti.

Održivi energetski razvoj u vrhu prioriteta EU

Luigi Brusa, šef Odeljenja za saradnju u Kancelariji EU za Kosovo, ukazao je na značaj ulaganja u energetsku efikasnost kao pomoć Kosovu u sprovođenju nacionalnog plana za energetsku efikasnost u skladu sa obavezama iz Ugovora o osnovanju Energetske zajednice.

„Održivi energetski razvoj je u vrhu prioriteta evropskih politika. Povećanje energetske efikasnosti, smanjenje zavisnosti od uvoznih energetskih resursa, uz istovremeno povećanje korišćenja obnovljive energije predstavljaju ključne ciljeve Energetske zajednice jugoistočne Evrope, uključujući Kosovo“, rekao je on.

EU je značajan deo pomoći na Kosovu uložila u revitalizaciju sektora električne energije. Više od 20 miliona evra je uloženo u energetsku efikasnost dok je 10 miliona izdvojeno kao podrška novom Fondu za energetsku efikasnost.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu