x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EBRD obezbedio zajam od 2 miliona evra za mere energetske efikasnosti na Kosovu

06.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: EBRD
EBRD obezbedio zajam od 2 miliona evra za mere energetske efikasnosti na Kosovu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je obezbedila zajam do dva miliona evra za mere energetske efikasnosti u stambenom sektoru na Kosovu. Zajam će biti realizovan preko Kreditimi Rural i Kosoves (KrK), treće najveće mikrofinansijske institucije na Kosovu, kao podrška domaćinstvima u ostvarivanju energetskih ušteda i smanjivanju troškova.

Zajmovi će moći da se dobiju za ulaganja u tehnologiju koja pomaže u smanjenju energetskog intenziteta i poboljšanju energetske efikasnosti u stambenom sektoru, u skladu sa EBRD-ovim pristupom Tranzicije zelene energije (Green Energy Transition – GET).

“Zahvaljujući ovim ulagnjima domaćinstva ne samo da će postati energetski efikasnija već će smanjiti emisije gasova sa efektima staklene bašte, umanjujući uticaj na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Zajam je obezbeđen preko Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije (Green Economy Financing Facility – GEFF) za Zapadni Balkan, regionalnog programa za ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima na Zapadnom Balkanu. Program se finansira iz sredstava granta Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Evropske unije i Austrije.

“Uz KrK, naši napori u podržavanju zelenih investicija će imati mnogo širi doseg zahvaljujući  dosadašnjim rezultatima našeg partnera i kapacitetima za zelene projekte. Ovo je važno jer su energetska efikasnost i energetske uštede od suštinskog značaja za dalji održivi rast i razvoj Kosova”, rekla je direktorka EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe.

KrK je osnovan 2000. godine i obezbeđuje finansiranje građana sa nižim prihodima u ruralnim i urbanim sredinama, dajući prioritet poljoprivrednom sektoru. Ima mrežu od 22 ogranka na celom Kosovu i kreditira i druge privredne aktivnosti.

Održivi energetski razvoj u vrhu prioriteta EU

Luigi Brusa, šef Odeljenja za saradnju u Kancelariji EU za Kosovo, ukazao je na značaj ulaganja u energetsku efikasnost kao pomoć Kosovu u sprovođenju nacionalnog plana za energetsku efikasnost u skladu sa obavezama iz Ugovora o osnovanju Energetske zajednice.

“Održivi energetski razvoj je u vrhu prioriteta evropskih politika. Povećanje energetske efikasnosti, smanjenje zavisnosti od uvoznih energetskih resursa, uz istovremeno povećanje korišćenja obnovljive energije predstavljaju ključne ciljeve Energetske zajednice jugoistočne Evrope, uključujući Kosovo”, rekao je on.

EU je značajan deo pomoći na Kosovu uložila u revitalizaciju sektora električne energije. Više od 20 miliona evra je uloženo u energetsku efikasnost dok je 10 miliona izdvojeno kao podrška novom Fondu za energetsku efikasnost.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.