OIE

EBRD sprema sredstva iz GEFF fonda za Unikredit

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.04.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2017.

Komentari

0

Podeli

Za banjalučku Unikredit banku (UniCredit Bank a.d) u pripremi je prioritetna pozajmica iz EBRD linije GEFF za domaćinstva na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Residential Green Economy Financing Facility) od pet miliona evra za dalje kreditiranje zelenih privrednih investicija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine, saopštila je u sižeu projekta Evropska banka za obnovu i razvoj.

Ciljani datum za odluku odbora je 4. maj, navedeno je u dokumentu i otkriveno da će podršku iz finansijskog instrumenta dobiti tržište zelenih tehnologija i materijala.

Mehanizam je pokrenut tako da podiže svest kao i kapacitet i sudelovanje stanovništva i učesnika iz privatnog sektora u zelenim privrednim investicijama u stambenoj delatnosti, dodao je međunarodni kreditor. Među ciljevima su unapređenje uslova života, obaranje troškova komunalnih usluga za domaćinstva i jačanje domaće proizvodnje i baze za snabdevanje za zelene tehnologije i materijale. Očekuju se znatne uštede resursa u sektoru sa ključnom potrošnjom energenata u ekonomiji ove balkanske zemlje, kažu u EBRD-u.

Projekat je fokusiran na očuvanje resursa, širenje i pokazivanje tržišnog potencijala zelenog kreditiranja, te angažovanje privatnog sektora, saopštila je banka. Finansiranje preko ovog mehanizma biće dopunjeno ciljanim isplatama podsticaja, tehničkom saradnjom i kampanjom za priuštivost i informisanje.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. april 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. april 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. april 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. april 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.