OIE

EBRD sprema sredstva iz GEFF fonda za Unikredit

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.04.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2017.

Komentari

0

Podeli

Za banjalučku Unikredit banku (UniCredit Bank a.d) u pripremi je prioritetna pozajmica iz EBRD linije GEFF za domaćinstva na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Residential Green Economy Financing Facility) od pet miliona evra za dalje kreditiranje zelenih privrednih investicija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine, saopštila je u sižeu projekta Evropska banka za obnovu i razvoj.

Ciljani datum za odluku odbora je 4. maj, navedeno je u dokumentu i otkriveno da će podršku iz finansijskog instrumenta dobiti tržište zelenih tehnologija i materijala.

Mehanizam je pokrenut tako da podiže svest kao i kapacitet i sudelovanje stanovništva i učesnika iz privatnog sektora u zelenim privrednim investicijama u stambenoj delatnosti, dodao je međunarodni kreditor. Među ciljevima su unapređenje uslova života, obaranje troškova komunalnih usluga za domaćinstva i jačanje domaće proizvodnje i baze za snabdevanje za zelene tehnologije i materijale. Očekuju se znatne uštede resursa u sektoru sa ključnom potrošnjom energenata u ekonomiji ove balkanske zemlje, kažu u EBRD-u.

Projekat je fokusiran na očuvanje resursa, širenje i pokazivanje tržišnog potencijala zelenog kreditiranja, te angažovanje privatnog sektora, saopštila je banka. Finansiranje preko ovog mehanizma biće dopunjeno ciljanim isplatama podsticaja, tehničkom saradnjom i kampanjom za priuštivost i informisanje.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW javno glasanje evropske lidere ciste energije najbolje projekte

EUSEW otvorio javno glasanje za evropske lidere čiste energije, najbolje projekte

27 септембра 2021 - Dvanaest izuzetnih osoba i projekata, od kojih je tri iz Jugoistočne Evrope, u izboru je za Nagrade EU za održivu energetiku u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.