Energetska efikasnost

EBRD finansira dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu

EBRD finansira dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja Kragujevcu

Jovan Živanović

Objavljeno

02.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zahvaljujući EBRD-ovom kreditu vrednom do 18 miliona evra, u Kragujevcu će biti okončana upotreba uglja u daljinskom grejanju. Kotlovi će biti zamenjeni sistemom na gas ukupne snage 110 megavata.

Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila pozajmicu Srbiji za demontažu svih kotlova na ugalj u sistemu daljinskog grejanja u Kragujevcu, ugradnju pogona na prirodni gas i sanaciju otvorene deponije pepela.

EBRD-ov paket je vredan do 18 miliona evra. Od toga je tranša od maksimalno četiri miliona evra namenjena za potprojekat na deponiji pepela i može biti odobrena nakon temeljne analize, navodi se u dokumentaciji banke.

U Kragujevcu će se raditi na još projekata za dekarbonizaciju grejanja

Uz finansiranje je obezbeđena tehnička podrška gradskom preduzeću za daljinsko grejanje Energetika kako bi se nastavila dekarbonizacija sistema i uvodili obnovljivi izvori energije, kažu u EBRD-u. U koordinaciji sa Evropskom unijom, EBRD će takođe pomoći Srbiji u pripremi nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine.

Colangeli: Ovaj projekat bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će postaviti osnove za zeleniju i zdraviju budućnost grada

„Drago nam je što podržavamo Srbiju u ostvarivanju svojih zelenih ciljeva, posebno u sektoru daljinskog grejanja. EBRD sarađuje sa vladom na razvoju projekata koji vode ka dekarbonizaciji i uvođenju obnovljivih izvora u sisteme daljinskog grejanja i nadamo se da će Kragujevac biti među prvima od mnogih gradova u Srbiji koji su postigli ove ciljeve. Ovaj projekat bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će postaviti osnove za zeleniju i zdraviju budućnost grada“, rekao je regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan i šef kancelarije u Srbiji Matteo Colangeli.

Neće više biti emisija SO2, PM čestica

Kvalitet vazduha u Kragujevcu, četvrtom po veličini gradu u Srbiji, veoma je loš. Tamošnji sistem daljinskog grejanja je jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha, računajući i nepokrivenu deponija pepela, koja zagađuje i zemljište i podzemne vode.

Novi kotlovi na gas će imati kapacitet od 110 megavata. Procenjeno je da će emisije ugljen-dioksida za koje je odgovoran sistem daljinskog grejanja biti smanjene 66 odsto, dok bi sumpor-dioksid i praškaste materije ili PM čestice bili eliminisani. Procenjeni pad emisija azotnih oksida je 89 procenata, a uštedelo bi se 55 odsto vode.

Banka je saopštila da je do sada u Srbiji investirala 6,6 milijardi evra kroz 286 projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

2. jul 2021. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

2. jul 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

2. jul 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

2. jul 2021. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik