Životna sredina

Ažurirano: DZPPS: Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

DZZPPS Ministarstvo zastite zivotne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

Slika: Justus Zeemann from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog brojnih nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele sredstava, kao i javnih navoda o koruptivnim radnjama, koji dovode u sumnju njegovu zakonitost, od Ministarstva zaštite životne sredine zahtevamo hitnu obustavu sprovođenja konkursa za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2021. godini, i raspisivanje novog konkursa koji će u potpunosti biti sproveden u skladu sa zakonom, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ministarstvo zaštite životne sredine, kako se navodi, objavilo je predlog liste vrednovanja i rangiranja projekata organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine na osnovu koje se može videti da je 70 miliona dinara dodeljeno, između ostalog, savezima studenata, sportskim udruženjima i savezima, i drugim organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa i kojima zaštita životne sredine ne predstavlja osnovni cilj osnivanja i delovanja niti mogu da dokažu prethodno iskustvo u sprovođenju projekata u ovoj oblasti.

Novac je dodeljen organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa

„Na osnovu uvida u rang listu može se videti da među vrednovanim projektima ima onih koji potiču od strane podnosilaca prijave koji ne ispunjavaju osnovne formalne uslove za učešće na konkursu imajući u vidu da ti subjekti nisu registrovani kao udruženja građana, fondacije ili zadužbine. Sa druge strane, javno dostupna strateška dokumenta, tačnije statuti, pojedinih organizacija, jasno pokazuju da nisu osnovane sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine, što vodi do zaključka da su rezultati konkursa formalno pravno nezakoniti“, navodi se u saopštenju Društva, koje je učestvovalo na konkursu.

Nejasni su kriterijumi na osnovu kojih je sprovedno vrednovanje projekata

Osim tih nespornih i lako dokazivih činjenica, ostalo je, kako se ističe, nejasno pitanje kriterijuma na osnovu kojih je sprovedno vrednovanje projekata, što je u konačnici dovelo do veoma spornih rezultata konkursa. Ovako sproveden postupak za posledicu ima raspodelu značajnog iznosa sredstava GONGO (prim. aut. Government-Organized Non-Governmental Organizations – GONGO)  i drugim organizacijama koje su ili osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili se nikada nisu ni bavile pitanjem zaštite životne sredine, dok su sa druge strane udruženja koja godinama daju značajan doprinos u toj oblasti ostala uskraćena za ovu vrstu podrške.

U saopštenju se navodi da je Društvo javno saopštilo da je neformalnim putem od učesnika konkursa traženo da učestvuju u koruptivnim radnjama ukoliko žele da njihov projekat bude podržan, zbog čega je najavilo podnošenje krivične prijave.

Knežević: rezultati ovog konkursa su sramni

„Životna sredina u Srbiji suočava se sa ozbiljnim problemima koje institucije ne žele ili ne umeju da reše. Ugroženi su osnovni prirodni resursi poput čistog vazduha i vode, šume, reke, čitavi predeli, staništa, raznovrsna priroda i biološka raznolikost. Civilno društvo bi moglo značajno da pomogne i doprinese rešavanju mnogih problema. Rezultati ovog konkursa su sramni i pokazuju podelu partijskog plena podobnim igračima, a ne relevantnim organizacijama koje imaju reference. Ovo je klasičan primer izvlačenja novca iz budžeta i zamazivanja očiju javnosti“, rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ovako sproveden konkurs za dodelu budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva još jedna je potvrda, kako se tvrdi, nepostojanja minimalnih neophodnih uslova za rad i delovanje civilnog društva u Srbiji.

Ministarstvo da raspiše novi konkurs sa jasno definisanim kriterijumima

„Zbog svih gore navedenih razloga i nepravilnosti, zahtevamo od nadležnih institucija da po ovom pitanju pokrenu istragu i u što kraćem roku utvrde eventualnu odgovornost za koruptivno ponašanje, a od Ministarstva da se konkurs obustavi i da se hitno raspiše novi sa jasno definisanim kriterijumima za podnošenje i vrednovanje projekata, uz puno poštovanje odredaba Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja“, navodi se u saopštenju.

Reakcije civilnog sektora i ministarstva

Koalicija Otvoreno o konkursima – OKO koja okuplja oko 50 nevladinih i medijskih udruženja, tražila je Danas da se poništi konkurs Ministarstva životne sredine na kojem je, kako tvrde, „dodeljeno 70 miliona dinara u nezakonitom procesu“.

Ministarstvo zaštite životne sredine je navelo u saopštenju da su kriterijumi bili „transparentni svakom učesniku“.

„Predstavnici civilnog društva koji nisu zadovoljni plasmanom projekta, imaju priliku da u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne liste, dostave prigovor. Rok za dostavljanje prigovora i dalje traje, a svi prigovori će biti razmotreni pre objavljivanja konačne liste. Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliće opredeljena sredstva transparentno i na osnovu Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sajt ekološke organizacije preusmeren na sajt o surfovanju

Da li je reč o slučajnosti ili se poznata ekološka organizacija ovim nastupom u javnosti i optužbom za korupciju ozbiljno zamerila nekom, tek sajt pticesrbije.rs danas upućuje na sajt o surfovanju,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra