Energetska kriza

Duić: Za ovu zimu trebalo bi spremiti tople džempere

neven duic plin gas zima dzemperi

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

26.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Neven Duić, profesor na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, rekao je da bi ove zime u Hrvatskoj moglo biti malo hladnije nego do sada. On je govorio na temu poskupljenja energenata u emisiji Dobro jutro Hrvatska na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT).

„Trebalo bi razmišljati o tome da krenemo štedjeti plin, da kupimo tople džempere, dekice, jer ćemo se možda morati grijati na nižoj temperaturi. Onih kod nas normalnih 25 stepeni Celzijusa nije normalno na Zapadu, tamo se grije do 20 stepeni i sada se govori o tome da se smanji na 19. Ako bi mi u Hrvatskoj smanjili za dva stupnja, to bi bilo i dalje toplih 23 stepeni“, rekao je Duić, preneo je HRT.

Gost u emisiji bila je i Kristina Čelić, direktorka Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koja je na pitanje ima li Hrvatska dovoljno vlastitih energenata, rekla da ima dobru infrastrukturu kojom energenti mogu doći u Hrvatsku.

To je jako važno, to čini, u uslovima poremećaja, sigurnost snabdevanja vrlo visokom, poručila je Čelić.

Što se tiče vlastite proizvodnje prirodnog gasa, rekla je da i tu Hrvatska stoji bolje od nekih drugih država jer ima sopstvenu proizvodnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja