OIE

DSEC priprema projekat za proizvodnju bioetanola za hrvatsku kompaniju INA

Slika: Energetska biljka miskantus će biti sirovina za proizvodnju biogoriva (Pixabay)

Objavljeno

30.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Belgijska kompanija De Smet Engineers & Contractors (DSEC) objavila je da je počela pripremu osnovnog inženjerskog ugovora za hrvatsku kompaniju INA, koji se odnosi na OSBL (Outside Battery Limits) troškove izgradnje postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije.

Pogon za biogorivo bi trebalo da bude izgrađen u okviru Rafinerije Sisak, čije zatvaranje je ranije najavila INA. Gradnja postrojenja je, kako prenose lokalni mediji, deo mera koje je najavila ova kompanija zbog namere da zatvori rafineriju za preradu nafte.

Sirovina za proizvodnju etanola biće miskantus i pščenična slama

Sirovina za proizvodnju biće lokalno uzgajan miskantus i pščenična slama, saopštila je belgijska kompanija.

Rezultati rada belgijske firme će omogućiti kompaniji INA da potvrdi opravdanost izgradnje pogona

DSEC će, kako se navodi, integrisati odabrani procesni paket u celokupnu studiju projekta i proceniti povezane kapitalne i operativne troškove (CAPEX and OPEX).

Rezultati rada belgijske firme će omogućiti kompaniji INA da potvrdi opravdanost izgradnje jednog od retkih svetskih postrojenja za industrijsku proizvodnju etanola koji će doprineti naporima Hrvatske da ispuni Direktivu o obnovljivoj energiji II, saopštila je firma DSEC.

Vrednost ugovora nije navedena.

Kako prenose lokalni mediji, plan je da buduća rafinerija etanola ima kapacitet od 55.000 tona. Osim energetske biljke miskantus, kao sirovina bi trebalo da se koristi lignocelulozna biomasa, kao i ostaci žitarica i uljarica.

Studija uticaja na životnu sredinu iz 2017. predviđa i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Studija uticaja na životnu sredinu iz 2017. sadržala je i plan da se proizvodi električna energija za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora odnosno od ostataka biomase iz procesa proizvodnje i drvne sečke, preneo je Vecernji.hr.

INA je saopštila da su testiranja miskantusa dala optimistične rezultate

INA namerava da 370.000 tona sirovine, koja je neophodna na godišnjem nivou, osigura prikupljanjem poljoprivrednih ostataka i gajenjem miskantusa u okolini Siska.

Hrvatska kompanija je, kako se navodi, pre nekoliko meseci saopštila da su testiranja energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva dala optimistične rezultate.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

30. januar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

30. januar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

30. januar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

30. januar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije