OIE

DSEC priprema projekat za proizvodnju bioetanola za hrvatsku kompaniju INA

Slika: Energetska biljka miskantus će biti sirovina za proizvodnju biogoriva (Pixabay)

Objavljeno

30.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Belgijska kompanija De Smet Engineers & Contractors (DSEC) objavila je da je počela pripremu osnovnog inženjerskog ugovora za hrvatsku kompaniju INA, koji se odnosi na OSBL (Outside Battery Limits) troškove izgradnje postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije.

Pogon za biogorivo bi trebalo da bude izgrađen u okviru Rafinerije Sisak, čije zatvaranje je ranije najavila INA. Gradnja postrojenja je, kako prenose lokalni mediji, deo mera koje je najavila ova kompanija zbog namere da zatvori rafineriju za preradu nafte.

Sirovina za proizvodnju etanola biće miskantus i pščenična slama

Sirovina za proizvodnju biće lokalno uzgajan miskantus i pščenična slama, saopštila je belgijska kompanija.

Rezultati rada belgijske firme će omogućiti kompaniji INA da potvrdi opravdanost izgradnje pogona

DSEC će, kako se navodi, integrisati odabrani procesni paket u celokupnu studiju projekta i proceniti povezane kapitalne i operativne troškove (CAPEX and OPEX).

Rezultati rada belgijske firme će omogućiti kompaniji INA da potvrdi opravdanost izgradnje jednog od retkih svetskih postrojenja za industrijsku proizvodnju etanola koji će doprineti naporima Hrvatske da ispuni Direktivu o obnovljivoj energiji II, saopštila je firma DSEC.

Vrednost ugovora nije navedena.

Kako prenose lokalni mediji, plan je da buduća rafinerija etanola ima kapacitet od 55.000 tona. Osim energetske biljke miskantus, kao sirovina bi trebalo da se koristi lignocelulozna biomasa, kao i ostaci žitarica i uljarica.

Studija uticaja na životnu sredinu iz 2017. predviđa i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Studija uticaja na životnu sredinu iz 2017. sadržala je i plan da se proizvodi električna energija za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora odnosno od ostataka biomase iz procesa proizvodnje i drvne sečke, preneo je Vecernji.hr.

INA je saopštila da su testiranja miskantusa dala optimistične rezultate

INA namerava da 370.000 tona sirovine, koja je neophodna na godišnjem nivou, osigura prikupljanjem poljoprivrednih ostataka i gajenjem miskantusa u okolini Siska.

Hrvatska kompanija je, kako se navodi, pre nekoliko meseci saopštila da su testiranja energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva dala optimistične rezultate.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW USAID

Kosovo* do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW – USAID

27 July 2021 - Kosovo* bi do 2030. moglo da instalira 250 MW solarnih kapaciteta za sopstvenu potrošnju, u sektoru domaćinstava i privrede.

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.