OIE

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Damir Miljević (foto: RESET)

Objavljeno

29.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Derkarbonizacija domaće potrošnje električne energije u Bosni i Hercegovini, pre svega, kroz dozvoljavanje građanima i privredi da koriste solarnu energiju, je blokirana od strane zakonodavaca i elektroprivreda, poručio je Damir Miljević, magistar organizacije i menadžmenta i član Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju – RESET.

Damir Miljević je na okruglom stolu „Finansiranje javnih projekata: Okolišna i ekonomska održivost termoelektrana na ugalj“ održanom u Banja Luci u organizaciji sarajevskog Mediacentra naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj, preneo je Capital.

Najlakši put za dekarbonizacija domaće potrošnje, prema njegovim rečima, je da se puste građani i privreda da proizvedu svoju energiju koristeći soralne panele. Ali, kako dodaje, u BiH je to zaustavljeno.

Miljević: Elektroprivrede moraju da shvate da danas struju može da proizvodi svako

Ta jednoj strani tako što nisu doneti ili su loši podzakonski akti za usvojene zakone, a na drugoj, tako što elektroprivrede koče taj razvoj kako bi sačuvale monopol. U međuvremenu, dodaje, strani investitori ubrzano rade na korišćenju potencijala obnovljvih izvora u BiH, a država se nije zaštitila tako što bi tražila da ti jeftiniji kilovat-sati koje proizvedu prodaju ovde umesto u inostranstu.

Zatvaranje rudnika i termoelektrana, kako je naveo, može biti jeftino ili skupo i predstavlja drugi problem. Miljević smatra da će ceh zavisiti od same BiH, od njene odluke.

U isto vreme elektroprivrede pogrešno misle da će biti nosioci energetske tranzicije, a to nisu bile nigde u Evropi, navodi on.

Pavlović: Ekonomija će zatvoriti termoelektrane

Miljević savetuje da se one moraju transformisati jer energiju danas može da proizvodi svako, pa bi one morale da se okrenu uslugama balansiranja i skladištenja, agregacije.

Ekonomista Zoran Pavlović poručio je da bi svima trebalo da bude jasno da će struja biti sve skuplja i skuplja, a posebno iz uvoza. Jedino rešenja je okrenuti se domaćoj obnovljivoj energije, pre svega solarnoj energiji, koju BiH ima koliko hoće, rekao je on.

Pavlović je istakao da je ekonomska računica neumoljiva i da će ona ugasiti termoelektrane na ugalj. Struja iz tih elektrana je postala preskupa, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg pljevlja rekonstrukcija miro vracar

EPCG odlaže ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja za 2026.

29. avgust 2024. - Planirano zaustavljanje TE Pljevlja u 2025. moglo bi da bude odloženo za 2026, najavio je Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora EPCG

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

29. avgust 2024. - Dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom, potpisani ugovori o kreditu za EMS i gradnji postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

29. avgust 2024. - Damir Miljević je naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj

kina solar vetar rekord ciljevi

Kina je 6,5 godina pre roka dostigla ciljeve za solar i vetar

29. avgust 2024. - Do kraja jula dostigla je ukupni instalisani kapacitet za proizvodnju električne energije u vetroparkovima i solarnim elektranama od 1.200 GW