OIE

Dravske elektrarne Maribor preuzele građevinsku firmu RGP

Dravske elektrarne Maribor RGP akvizicija DEM Holding Slovenske elektrarne

Foto: Shonamcq, Pixabay

Objavljeno

27.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle ulaska pre pola godine u vlasničku strukturu, slovenački proizvođač struje iz obnovljivih izvora Dravske elektrarne Maribor Doo platio je 6,9 miliona za većinski paket akcija građevinskog preduzeća RGP Doo. Saopštenje otkriva da je 5,1 odsto ostalo pod firmom Termoelektrarna Šoštanj Doo, koju isto kao i kupca kontroliše Holding Slovenske elektrarne.

Soške elektrarne Nova Gorica Doo i operater rudnika uglja Premogovnik Velenje Doo, još dva člana grupacije, imaju po četiri procenta. Dravske elektrarne Maribor, poznate i kao DEM, imaju osam hidroelektrana na reci Dravi, tri male hidrocentrale i četiri solarne jedinice.

Premogovnik se restrukturiše. Već je prodao udele u kompanijama Golte, Erico i Karbon. Pre poslednje transakcije, držao je 60,9 odsto RGP-a. Zavisna firma je odvojena od njega 2003. u formi paketa aktive van osnovne delatnosti. Dravske elektrarne su tako podigle svoje vlasništvo na 86,9 procenata sa trideset.

Pošto je akvizicija obavljena interno, velenjsko preduzeće je izrazilo zadovoljstvo zbog dostupnosti građevinskih i drugih usluga. U izjavi je naglašeno da RGP ima konkurentne cene.

Meta preuzimanja ima opremu kao i specifično znanje i iskustvo, potrebno za DEM-ove tekuće i planirane aktivnosti, rekao je Andrej Tumpej. Direktor kompanije koja upravlja hidroelektranama istakao je uspeh u dosadašnjoj saradnji, poput projekta očuvanja energetskog potencijala Drave.

RGP je takođe sagradio most i zamenski put na brani Markovci. Saopštio je da očekuje skok potražnje iz Dravskih elektrarni zahvaljujući strategiji ekspanzije na vetroparkove i skladištenje struje i dodavanja solarnog kapaciteta.

Proizvođač električne energije je nedavno objavio da će podići vetrofarme u Ojstrici, Paškom Kozjaku i Rogacu u severnim i istočnim oblastima Slovenije. Instalirani kapacitet je projektovan na 46 megavata s očekivanom proizvodnjom od 122 gigavat-sata godišnje. U zemlji trenutno postoje samo dve vetroturbine. DEM-ov projekat je vredan 65 miliona evra.

Sva tri projekta su daleko od konačne odluke o investiranju, uz mnogo preostalih aktivnosti. Vlada je pre dva meseca objavila da priprema prostorne planove za osam vetroelektrana, uključujući Ojstricu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. decembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

27. decembar 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

27. decembar 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. decembar 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra