OIE

Domaćinstva u Ajdovščini će moći da koriste solarne panele na javnim zgradama

solarni-paneli-slovenija-gen-i

Foto: Pexels

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Opština Ajdovščina pozvala je građane da se prijave za priključenje na pet fotonaponskih sistema koje namerava da postavi na krovove javnih zgrada, u saradnji sa državnom kompanijom za snabdevanje i trgovinu električnom energijom GEN-I.

Nakon uspešnog pilot-projekta – prve samoodržive energetske zajednice u Sloveniji – GEN-I sada planira da do kraja 2023. godine postavi solarne panele na još pet javnih zgrada u Ajdovščini. Bili bi dostupni svim zainteresovanim potrošačima, navodi se u saopštenju opštine.

Pet solarnih elektrana moći će da snabdeva 100 domaćinstava

Ukupni planirani instalisani kapacitet pet malih elektrana je 870 kW, što je dovoljno za potrebe oko 100 domaćinstava. Prednost će imati lokalno stanovništvo, ali će GEN-I potražiti zainteresovane i van opštine ukoliko ne bude dovoljno interesovanja u Ajdovščini. Poziv građanima da pošalju neobavezujuće prijave otvoren je do 15. septembra.

Građani Ajdovščine će imati prednost, ali će GEN-I potražiti zainteresovane i van te opštine ukoliko odziv bude slab

Među objektima na kojima će biti postavljene solarne elektrane su dve škole, vrtić i fudbalski stadion.

Lokalne vlasti su u saopštenju navele da su prednosti priključenja na solarnu elektranu uštede u troškovima električne energije, snabdevanje ekološki prihvatljivom zelenom energijom, garantovana mesečna naknada za korišćenje i smanjenje emisija CO2.

GEN-I je 2021. godine ponudio uslugu korišćenja solarne energije za sopstvenu potrošnju domaćinstvima koja nemaju uslove da instaliraju svoje fotonaponske panele. Projekat je omogućio građanima da iznajme postavljene solarne panele i tako postanu prozjumeri i umanje svoje račune za struju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. avgust 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

3. avgust 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. avgust 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. avgust 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora