OIE

Dodeljena sredstava za sufinansiranje OIE za grejanje vode u javnim ustanovama u Vojvodini

Slika: Vojvodina.gov.rs

Objavljeno

28.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukupno 11 lokalnih samouprava u Vojvodini je dobilo sredstva za sufinansiranje projekata kojima se uvodi upotreba biomase i solarne energije za grejanje sanitarne vode u javnim ustanovama.

Sredstva su dodeljena lokalnim samoupravama koje su aplicirali na dva konkursa koje je raspisao pokrajinski Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj a ugovore o sufinansiranju ovih projekata je potpisao pokrajinski sekretar Nenad Grbić koji je izrazio nadu da će i druge javne institucije aplicirati na buduće konkurse za projekte sa obnovljivim izvorima energije.

Grbić je precizirao da se na konkurs za sufinansiranje projekata za upotrebu solarnih panela za grejanje vode javilo 13 javnih institucija, dodajući da je sedam ustanova potpisalo ugovore kojima se dodeljuje 14,448.000 dinara (oko 120.000 evra) od ukupno 16 milion dinara (oko 134.000 evra) određenih za ovaj konkurs.

Na drugi konkurs se javilo sedam javnih institucija iz lokalnih samouprava sa projektima za upotrebu biomase za proizvodnju energije kojom se greje voda u javnim ustanovama. Pokrajinski sekretar je precizirao da je za četiri prijavljena projekta dodeljeno 15,601.000 dinara (oko 130.000 evra) od ukupno 20 miliona dinara (oko 167,000 evra) namenjenih za projekte na ovom konkursu.

On je izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja lokalnih samouprava za konkurse Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje projekata kojima se uvodi upotreba obnovljivih izvora energije. Grbić je dodao da se nada da će u budućnosti više sredstava biti izdvajano za projekte kojima se uvodi upotreba obnovljivih izvora energije.

Grbić je podsetio da Srbija ima obavezu u skladu sa direktivama Evropske unije da do 2020. godine dostigne nivo od 27 odsto energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije. On je rekao da upotrebom obnovljivih izvora energije ostavaruje viši nivo energetske nezavisnosti i stabilnosti ekonomije i da se tako doprinosi zaštiti životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

28. septembar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. septembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. septembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK