OIE

Do kraja godine prve aukcije za dodelu premija za biomasu i biogas u Hrvatskoj

tomislav-coric-aukcije-premije-biomasa-biogas-Hrvatska

Slika: Tomislav Ćorić (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska planira da do kraja godine održi aukcije za premije za proizvodnju obnovljive energije iz biomase i biogasa, dok su za sledeću godinu planirana nadmetanja za vetroelektrane i solarne elektrane, najavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Kako je izjavio Ćorić, Hrvatska će sledećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji iz obnovljivih izvora energije. Zemlja će nastojati da poveća proizvodnju energije iz solara, geotermalnih resursa, biogasa, vetra i nešto malo iz hidroizvora.

Do kraja godine planirane aukcije za postrojenja male snage na biomasu i biogas

Nedavno je uveden model premija koji je pravedniji jer će proizvođači konkurisati jedni drugima, a s druge strane država će omogućiti sigurnost njihovih projekata, dodao je ministar.

On je do kraja godine najavio održavanje aukcija kojima će se afirmisati proizvodnja energije iz biomase i biogasa i to u postrojenjima male snage.

Sledeće godine očekuju se aukcije za solarne elektrane i vetroparkove i to veće snage

Sledeće godine će Vlada Hrvatske otvoriti i aukcije za proizvodnju energije većih snaga iz solarne energije i energije vetra, što predstavlja priliku i za energetski velike kompanije poput HEP-a, čiji smer u obnovljivim izvorima energije podržava hrvatska vlada, istakao je Ćorić, a preneo sajt Ministarstva.

Ranije procene govore da bi uvođenje aukcija i premija moglo da pokrene ulaganja od 1,6 milijardi evra.

Novac iz EU za finansiranje energetske tranzicije

On je, međutim, istakao da Hrvatska neće zanemariti tranzicijska rešenja poput gasa, pa će izgraditi LNG terminal na Krku.

Ćorić veruje da će i INA ići u tom smeru, o čemu svedoči i ulaganje u biorafineriju u Sisku što je u skladu s Evropskim zelenim planom.

Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije jer će joj to omogućiti finansijska perspektiva EU 2021-2027, dodao je ministar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo

subvencije solarni paneli konkursi prozjumeri

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva u deset gradova u Srbiji

25 маја 2022 - Uskoro će javne pozive za sufinansiranje do 50 odsto investicije građana raspisati još 14 gradova i opština

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore