OIE

Do kraja godine prve aukcije za dodelu premija za biomasu i biogas u Hrvatskoj

tomislav-coric-aukcije-premije-biomasa-biogas-Hrvatska

Slika: Tomislav Ćorić (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska planira da do kraja godine održi aukcije za premije za proizvodnju obnovljive energije iz biomase i biogasa, dok su za sledeću godinu planirana nadmetanja za vetroelektrane i solarne elektrane, najavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Kako je izjavio Ćorić, Hrvatska će sledećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji iz obnovljivih izvora energije. Zemlja će nastojati da poveća proizvodnju energije iz solara, geotermalnih resursa, biogasa, vetra i nešto malo iz hidroizvora.

Do kraja godine planirane aukcije za postrojenja male snage na biomasu i biogas

Nedavno je uveden model premija koji je pravedniji jer će proizvođači konkurisati jedni drugima, a s druge strane država će omogućiti sigurnost njihovih projekata, dodao je ministar.

On je do kraja godine najavio održavanje aukcija kojima će se afirmisati proizvodnja energije iz biomase i biogasa i to u postrojenjima male snage.

Sledeće godine očekuju se aukcije za solarne elektrane i vetroparkove i to veće snage

Sledeće godine će Vlada Hrvatske otvoriti i aukcije za proizvodnju energije većih snaga iz solarne energije i energije vetra, što predstavlja priliku i za energetski velike kompanije poput HEP-a, čiji smer u obnovljivim izvorima energije podržava hrvatska vlada, istakao je Ćorić, a preneo sajt Ministarstva.

Ranije procene govore da bi uvođenje aukcija i premija moglo da pokrene ulaganja od 1,6 milijardi evra.

Novac iz EU za finansiranje energetske tranzicije

On je, međutim, istakao da Hrvatska neće zanemariti tranzicijska rešenja poput gasa, pa će izgraditi LNG terminal na Krku.

Ćorić veruje da će i INA ići u tom smeru, o čemu svedoči i ulaganje u biorafineriju u Sisku što je u skladu s Evropskim zelenim planom.

Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije jer će joj to omogućiti finansijska perspektiva EU 2021-2027, dodao je ministar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 September 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.

Power China zeli da preko Srbije udje na trziste zelene energije Evrope

Power China preko Srbije ulazi na energetsko tržište Evrope

21 September 2021 - Državna kompanija Power China, spada u red 50 najvećih kompanija u Kini, a u Srbiji je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B.

EPCG trazi dobavljace solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

EPCG traži dobavljače solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

21 September 2021 - Elektroprivreda Crne Gore je raspisala tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3.000+ i Solari 500+.

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencionise solarnu, geotermalnu i energiju mora

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencioniše solarnu, geotermalnu i energiju mora

20 September 2021 - Hrvatska je objavila tri javna poziva za subvencionisanje projekata za povećanje korišćenja solarne, geotermalne i energije mora.