OIE

Do kraja godine prve aukcije za dodelu premija za biomasu i biogas u Hrvatskoj

tomislav-coric-aukcije-premije-biomasa-biogas-Hrvatska

Slika: Tomislav Ćorić (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska planira da do kraja godine održi aukcije za premije za proizvodnju obnovljive energije iz biomase i biogasa, dok su za sledeću godinu planirana nadmetanja za vetroelektrane i solarne elektrane, najavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Kako je izjavio Ćorić, Hrvatska će sledećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji iz obnovljivih izvora energije. Zemlja će nastojati da poveća proizvodnju energije iz solara, geotermalnih resursa, biogasa, vetra i nešto malo iz hidroizvora.

Do kraja godine planirane aukcije za postrojenja male snage na biomasu i biogas

Nedavno je uveden model premija koji je pravedniji jer će proizvođači konkurisati jedni drugima, a s druge strane država će omogućiti sigurnost njihovih projekata, dodao je ministar.

On je do kraja godine najavio održavanje aukcija kojima će se afirmisati proizvodnja energije iz biomase i biogasa i to u postrojenjima male snage.

Sledeće godine očekuju se aukcije za solarne elektrane i vetroparkove i to veće snage

Sledeće godine će Vlada Hrvatske otvoriti i aukcije za proizvodnju energije većih snaga iz solarne energije i energije vetra, što predstavlja priliku i za energetski velike kompanije poput HEP-a, čiji smer u obnovljivim izvorima energije podržava hrvatska vlada, istakao je Ćorić, a preneo sajt Ministarstva.

Ranije procene govore da bi uvođenje aukcija i premija moglo da pokrene ulaganja od 1,6 milijardi evra.

Novac iz EU za finansiranje energetske tranzicije

On je, međutim, istakao da Hrvatska neće zanemariti tranzicijska rešenja poput gasa, pa će izgraditi LNG terminal na Krku.

Ćorić veruje da će i INA ići u tom smeru, o čemu svedoči i ulaganje u biorafineriju u Sisku što je u skladu s Evropskim zelenim planom.

Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije jer će joj to omogućiti finansijska perspektiva EU 2021-2027, dodao je ministar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. jul 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. jul 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

15. jul 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine