x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Do kraja godine prve aukcije za dodelu premija za biomasu i biogas u Hrvatskoj

15.07.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Tomislav Ćorić (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)
Do kraja godine prve aukcije za dodelu premija za biomasu i biogas u Hrvatskoj

Hrvatska planira da do kraja godine održi aukcije za premije za proizvodnju obnovljive energije iz biomase i biogasa, dok su za sledeću godinu planirana nadmetanja za vetroelektrane i solarne elektrane, najavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Kako je izjavio Ćorić, Hrvatska će sledećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji iz obnovljivih izvora energije. Zemlja će nastojati da poveća proizvodnju energije iz solara, geotermalnih resursa, biogasa, vetra i nešto malo iz hidroizvora.

Do kraja godine planirane aukcije za postrojenja male snage na biomasu i biogas

Nedavno je uveden model premija koji je pravedniji jer će proizvođači konkurisati jedni drugima, a s druge strane država će omogućiti sigurnost njihovih projekata, dodao je ministar.

On je do kraja godine najavio održavanje aukcija kojima će se afirmisati proizvodnja energije iz biomase i biogasa i to u postrojenjima male snage.

Sledeće godine očekuju se aukcije za solarne elektrane i vetroparkove i to veće snage

Sledeće godine će Vlada Hrvatske otvoriti i aukcije za proizvodnju energije većih snaga iz solarne energije i energije vetra, što predstavlja priliku i za energetski velike kompanije poput HEP-a, čiji smer u obnovljivim izvorima energije podržava hrvatska vlada, istakao je Ćorić, a preneo sajt Ministarstva.

Ranije procene govore da bi uvođenje aukcija i premija moglo da pokrene ulaganja od 1,6 milijardi evra.

Novac iz EU za finansiranje energetske tranzicije

On je, međutim, istakao da Hrvatska neće zanemariti tranzicijska rešenja poput gasa, pa će izgraditi LNG terminal na Krku.

Ćorić veruje da će i INA ići u tom smeru, o čemu svedoči i ulaganje u biorafineriju u Sisku što je u skladu s Evropskim zelenim planom.

Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije jer će joj to omogućiti finansijska perspektiva EU 2021-2027, dodao je ministar.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.