Mobilnost

Do 2040. kamioni i gradski autobusi u EU moraće da smanje emisije CO2 skoro 100 odsto 

kamioni autobusi co2 emisije eu

Foto: iStock

Objavljeno

23.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Do 2035. godine novi gradski autobusi u Evropskoj Uniji moraće da imaju 100 odsto niže emisije CO2, a kamioni 90 odsto do 2040. godine. Novi standardi, koje su dogovorili zakonodavci u EU, prema tumačenju stručnjaka, znače da će se drastično smanjiti broj autobusa i kamiona na dizel, a povećati na čistija goriva, pre svega električnu energiju.

Pregovarači Saveta Evropske Unije i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o standardima CO2 za teška vozila koji će naterati proizvođače da smanje prosečne emisije kamiona za 90 odsto do 2040. godine, a gradskih autobusa za 100 odsto do 2035. godine, saoštio je Savet.

Cilj je, kako se dodaje, dalje smanjenje emisija CO2 u sektoru drumskog saobraćaja, uvođenje novih ciljeva za 2030, 2035. i 2040. i podsticanje povećanja udela vozila sa nultim emisijama (eng. zero emission vehicle) u ukupnom broju teških vozila širom EU.

Nova pravila će, takođe, smatraju, doprineti ispunjavanju klimatskih ambicija EU do 2030. i dostizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Dogovor sada moraju formalno da usvoje obe institucije, nakon čega će zakon biti objavljen u Službenom listu EU i stupiti na snagu.

Sektor teških vozila odgovoran je za više od 25 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte iz drumskog saobraćaja

Zakonodavci su se saglasili da prošire delokrug uredbe kako bi skoro sva nova teška vozila sa sertifikovanim emisijama CO2 – uključujući manje kamione, gradske autobuse, kombije i prikolice – podlegli ciljevima smanjenja emisija.

Savet EU je istakao da će izuzeće biti odobreno malim proizvođačima i vozilima koja se koriste za rudarstvo, šumarstvo i poljoprivredu, kao i za upotrebu u oružanim snagama, vatrogasnim službama, civilnoj zaštiti, javnom redu i medicinskoj zaštiti.

Dogovoreno je da do 203o. gradski autobusi imaju 90 odsto manje emisije

Sporazum dve zakonodavne institucije zadržava ciljeve koje je Evropska komisija postavila u svom predlogu za 2030. (45 odsto), 2035. (65 odsto) i 2040. (90 odsto), osim cilja za 2025. od 15 odsto, koji je već bio predviđen u aktuelnom propisu.

Takođe je dogovoreno da do 2035. gradski autobusi imaju nulte emisije, uz smanjenje emsija CO2 od 90 odsto do 2030, saopštio je Savet.

Inače, sektor teških vozila (eng. heavy duty vehicles – HDV) odgovoran je za više od 25 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte iz drumskog transporta u EU. Standardi za emisije CO2 za određena vozila iz ovog sektora po prvi put su uvedeni 2019.

T&E: Zakonodavci su podržali ciljeve CO2 koji će postepeno ukinuti prodaju novih dizel kamiona

Nevladina organizacija Transport i životna sredina (T&E) saopštila je da su se evropski zakonodavci saglasili da postave ciljeve za CO2 koji će postepeno ukinuti prodaju novih dizel kamiona do 2040.

Propis omogućava evropskim proizvođačima kamiona da planiraju dostizanje nultih emisija i da se upuste u trku sa stranim proizvođačima električnih kamiona, navodi se u saopštenju.

Teška vozila su drugi najveći zagađivač u transportu u Evropi

T&E procenjuje da će ciljevi EU dovesti do toga da oko 30 odsto kamiona prodatih 2030. i najmanje tri četvrtine 2040. budu sa nultim emisijama odnosno električni ili na vodonik. Nakon automobila, teška vozila su, kako se dodaje, najveći zagađivači u saobraćaju u Evropi.

Fedor Unterlohner, menadžer za teretni saobraćaj u T&E, izjavio je da EU jasno govori proizvođačima kamiona kada će skoro sva njihova vozila morati da imaju nulte emisije.

Evropski proizvođači sada imaju jasnu putanju za povećanje proizvodnje električnih i vodoničnih vozila kako bi se spremili za izazov Tesle i kineskih rivala, naglasio je on.

Nevladina organizacija je navela da su se pregovarači oduprli pritisku industrije fosilnih goriva da uvedu “rupu u zakonu” koja će omogućiti korišćenje e-goriva i biogoriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

23. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

23. januar 2024. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. januar 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

23. januar 2024. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić