Električna energija

Direktor Energetske zajednice posetiće Kosovo*, Srbiju i Albaniju u decembru

Direktor Energetske zajednice posetice Kosovo, Srbiju i Albaniju u decembru

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), posetiće parlamente Kosova*, Srbije i Albanije u decembru kako bi poslanicima predstavio ključne nalaze godišnjeg Izveštaja o implementaciji, dok je poseta makedonskom parlamentu planirana za početak naredne godine, rekli su u Sekretarijatu EZ za portal Balkan Green Energy News.

Kopač će 12. decembra predstaviti godišnji Izveštaj u Tirani, 13. decembra u Prištini i 22. decembra u Beogradu. Ministarski savet EZ biće održan je 14. decembra u Prištini. U novembru Kopač je posetio parlamente Ukrajine, Bosne and Hercegovina i Gruzije.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da su njegove godišnje posete svakom nacionalnom parlamentu u regionu EZ usmerene na podizanje svesti o stanju  transpozicije i primeni pravnog okvira EZ, utvrđivanje potencijalnih nedostataka i informisanje poslanika o novim propisima u pripremi.

„Predstaviću rezultate godišnjeg Izveštaja, koji je neka vrsta pregleda šta svaka zemlja da bi ispoštovala Ugovor o EZ. Kao rezultat toga, poslanici su bolje informisani i mogu efikasnije da nadgledaju energetsku politiku vlade“, rekao je Kopač.

Na primer, u Makedoniji, će fokus biti na zakonima koji će uskoro biti predstavljeni u parlamentu o transpoziciji Trećeg energetskog paketa i Direktive o energetskoj efikasnosti, što je od ključnog značaja nakon više godina zastoja u reformama energetskog sektora.

U Albaniji i na Kosovu* Kopač će istaći važnost uvođenja zakonodavstva o promociji mera energetske efikasnosti, oblasti u kojoj dve zemlje zaostaju.

Za Srbiju najproblematičnije je potpuno ignorisanje Trećeg energetskog paketa u sektoru gasa.

„Ali ovo je samo nekoliko primera. Moram da dodam da moje posete parlamentima takođe uvode više transparentnosti u donošenje odluka o energetici. Prezentacije su često prilika za razmenu mišljenja sa drugim nacionalnim akterima, uključujući regulatore i nevladine organizacije“, rekao je Kopač za.

Parlamentarni plenum 19. decembra

Bilateralne posete parlamentima u regionu direktora biće zaokružene Parlamentarnim plenumom EZ, koji će se održati 19. decembra u Beču.

Cilj plenuma je da okupi poslanike Albanije, BiH, Kosova*, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine, kao i Evropskog parlamenta kako bi razgovarali o zajedničkim izazovima u oblasti energetike i zaštite životne sredine i podržali formiranje potpuno funkcionalnog i održivog panevropskog energetskog tržišta.

Ovaj sastanak Plenuma biće posvećen izazovima energetske bezbednosti u regionu EnC. Doprinos diskusiji biće zajednički izveštaj koji su uradili predstavnik EZ i Evropskog parlamenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste