Električna energija

Direktor Energetske zajednice posetiće Kosovo*, Srbiju i Albaniju u decembru

Direktor Energetske zajednice posetice Kosovo, Srbiju i Albaniju u decembru

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), posetiće parlamente Kosova*, Srbije i Albanije u decembru kako bi poslanicima predstavio ključne nalaze godišnjeg Izveštaja o implementaciji, dok je poseta makedonskom parlamentu planirana za početak naredne godine, rekli su u Sekretarijatu EZ za portal Balkan Green Energy News.

Kopač će 12. decembra predstaviti godišnji Izveštaj u Tirani, 13. decembra u Prištini i 22. decembra u Beogradu. Ministarski savet EZ biće održan je 14. decembra u Prištini. U novembru Kopač je posetio parlamente Ukrajine, Bosne and Hercegovina i Gruzije.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da su njegove godišnje posete svakom nacionalnom parlamentu u regionu EZ usmerene na podizanje svesti o stanju  transpozicije i primeni pravnog okvira EZ, utvrđivanje potencijalnih nedostataka i informisanje poslanika o novim propisima u pripremi.

„Predstaviću rezultate godišnjeg Izveštaja, koji je neka vrsta pregleda šta svaka zemlja da bi ispoštovala Ugovor o EZ. Kao rezultat toga, poslanici su bolje informisani i mogu efikasnije da nadgledaju energetsku politiku vlade“, rekao je Kopač.

Na primer, u Makedoniji, će fokus biti na zakonima koji će uskoro biti predstavljeni u parlamentu o transpoziciji Trećeg energetskog paketa i Direktive o energetskoj efikasnosti, što je od ključnog značaja nakon više godina zastoja u reformama energetskog sektora.

U Albaniji i na Kosovu* Kopač će istaći važnost uvođenja zakonodavstva o promociji mera energetske efikasnosti, oblasti u kojoj dve zemlje zaostaju.

Za Srbiju najproblematičnije je potpuno ignorisanje Trećeg energetskog paketa u sektoru gasa.

„Ali ovo je samo nekoliko primera. Moram da dodam da moje posete parlamentima takođe uvode više transparentnosti u donošenje odluka o energetici. Prezentacije su često prilika za razmenu mišljenja sa drugim nacionalnim akterima, uključujući regulatore i nevladine organizacije“, rekao je Kopač za.

Parlamentarni plenum 19. decembra

Bilateralne posete parlamentima u regionu direktora biće zaokružene Parlamentarnim plenumom EZ, koji će se održati 19. decembra u Beču.

Cilj plenuma je da okupi poslanike Albanije, BiH, Kosova*, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine, kao i Evropskog parlamenta kako bi razgovarali o zajedničkim izazovima u oblasti energetike i zaštite životne sredine i podržali formiranje potpuno funkcionalnog i održivog panevropskog energetskog tržišta.

Ovaj sastanak Plenuma biće posvećen izazovima energetske bezbednosti u regionu EnC. Doprinos diskusiji biće zajednički izveštaj koji su uradili predstavnik EZ i Evropskog parlamenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

5. decembar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

5. decembar 2017. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

5. decembar 2017. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. decembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.