x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Direktor Energetske zajednice posetiće Kosovo, Srbiju i Albaniju u decembru

05.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Energetska zajednica
Direktor Energetske zajednice posetiće Kosovo, Srbiju i Albaniju u decembru

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), posetiće parlamente Kosova*, Srbije i Albanije u decembru kako bi poslanicima predstavio ključne nalaze godišnjeg Izveštaja o implementaciji, dok je poseta makedonskom parlamentu planirana za početak naredne godine, rekli su u Sekretarijatu EZ za portal Balkan Green Energy News.

Kopač će 12. decembra predstaviti godišnji Izveštaj u Tirani, 13. decembra u Prištini i 22. decembra u Beogradu. Ministarski savet EZ biće održan je 14. decembra u Prištini. U novembru Kopač je posetio parlamente Ukrajine, Bosne and Hercegovina i Gruzije.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da su njegove godišnje posete svakom nacionalnom parlamentu u regionu EZ usmerene na podizanje svesti o stanju  transpozicije i primeni pravnog okvira EZ, utvrđivanje potencijalnih nedostataka i informisanje poslanika o novim propisima u pripremi.

“Predstaviću rezultate godišnjeg Izveštaja, koji je neka vrsta pregleda šta svaka zemlja da bi ispoštovala Ugovor o EZ. Kao rezultat toga, poslanici su bolje informisani i mogu efikasnije da nadgledaju energetsku politiku vlade”, rekao je Kopač.

Na primer, u Makedoniji, će fokus biti na zakonima koji će uskoro biti predstavljeni u parlamentu o transpoziciji Trećeg energetskog paketa i Direktive o energetskoj efikasnosti, što je od ključnog značaja nakon više godina zastoja u reformama energetskog sektora.

U Albaniji i na Kosovu* Kopač će istaći važnost uvođenja zakonodavstva o promociji mera energetske efikasnosti, oblasti u kojoj dve zemlje zaostaju.

Za Srbiju najproblematičnije je potpuno ignorisanje Trećeg energetskog paketa u sektoru gasa.

“Ali ovo je samo nekoliko primera. Moram da dodam da moje posete parlamentima takođe uvode više transparentnosti u donošenje odluka o energetici. Prezentacije su često prilika za razmenu mišljenja sa drugim nacionalnim akterima, uključujući regulatore i nevladine organizacije”, rekao je Kopač za.

Parlamentarni plenum 19. decembra

Bilateralne posete parlamentima u regionu direktora biće zaokružene Parlamentarnim plenumom EZ, koji će se održati 19. decembra u Beču.

Cilj plenuma je da okupi poslanike Albanije, BiH, Kosova*, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine, kao i Evropskog parlamenta kako bi razgovarali o zajedničkim izazovima u oblasti energetike i zaštite životne sredine i podržali formiranje potpuno funkcionalnog i održivog panevropskog energetskog tržišta.

Ovaj sastanak Plenuma biće posvećen izazovima energetske bezbednosti u regionu EnC. Doprinos diskusiji biće zajednički izveštaj koji su uradili predstavnik EZ i Evropskog parlamenta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.