Mobilnost

Direktor CEH-V: Srbija priprema projekat za širenje mreže punjača električnih vozila

Direktor-CEH-V-Srbija-sprema-veliki-projekat-za-sirenje-mreze-punjaca-elektricnih-vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija priprema veliki državni projekat za širenje mreže punjača električnih vozila, izjavio je Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je Petrović za Tanjug, prenose lokalni mediji. Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Podaci centra pokazuju da Srbija ima tek 148 registrovanih električnih vozila, od kojih su više od polovine automobili, dok su ostalo autobusi, trolejbusi i motocikli.

Firma ENEL PS razvila je brzi solarni punjač koji je instaliran u Zelengorskoj ulici u Beogradu, rekao je Petrović i dodao da je cilj da se postavi što više punjača koji koriste obnovljive izvore energije, a ne oni koji koriste struju dobijenu iz uglja.

Punjenje električnih vozila se još uvek ne plaća na punjačima u Srbiji, ali su u toku pripreme za uvođenje plaćanja, pošto prodavci moraju da budu registrovani za prodaju električne energije i da imaju softver za njenu naplatu.

Petrović je takođe rekao da je subvencionisanje električnih vozila obaveza Srbije iz poglavlja 27 pregovora o članstvu sa EU, koje se bavi životnom sredinom i koje Srbija tek treba da otvori.

Podsticaji za električna vozila su retkost u regionu, ali se razgovara o njihovom uvođenju u nekim zemljama. Nasuprot susednim zemljama koje su članice EU, Albanija, Kosovo*, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija nemaju podsticaje za električna vozila.

Članice EU Hrvatska, Rumunija i Bugarska, kao i Slovenija, takođe imaju i mnogo razvijenije mreže punjača električnih vozila nego države u regionu koje nisu deo Evropske unije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

17. jul 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

17. jul 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

17. jul 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

17. jul 2018. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku