Životna sredina

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Foto: Čuvari/ke vatre / X

Objavljeno

11.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Lokalna grupa Ne damo Jadar i Asocijacija ekoloških organizacija Srbije održale su protestni skup ispred Ustavnog suda Srbije protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu.

Aktivisti su danas lancem i katancem vezali ulazna vrata u Ustavni sud Srbije u Beogradu nakon što im je odbijen zahtev da ih primi predsednica te institucije Snežana Marković ili neko ko bi je zamenio. Udruženje Ne damo Jadar iz Gornjih Nedeljica kod Loznice i Asocijacija ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizovali su demonstracije nakon što se pojavila glasina da će zabrana Rio Tintovog projekta Jadar biti ukinuta.

Na skup je, uprkos ekstremnoj vrućini, došlo na stotine ljudi. Blokirali su Bulevar kralja Aleksandra da bi se ponovo čuo njihov glas protiv istraživanja i iskopavanja rude litijuma. Kompanija planira i da sagradi pogon za preradu minerala jadarita.

Ustavni sud nije ni demantovao ni potvrdio da odlučuje o ukinutom prostornom planu Rio Tintovog projekta

Vlada Srbije je, posle intenzivnih protesta širom zemlje, u januaru 2022. formalno prekinula projekat Jadar. Međutim, zvaničnice i zvaničnici koje predvodi Predsednik Aleksandar Vučić su sve vreme nagoveštavali da bi investicija mogla da bude oživljena.

Ustavni sud nije ni demantovao ni potvrdio da je za danas zakazao sednicu o ovom pitanju. Anglo-australijska kompanija je navodno pri toj instituciji pokrenula inicijativu da ispita ustavnost vladine odluke da ukine lokalni prostorni plan koji uključuje projekat litijuma.

Uprkos nesnosnoj vrućini, demonstranti su blokirali Bulevar kralja Aleksandra

Osim toga, Zlatko Kokanović i Nebojša Petković iz Ne damo Jadar podneli su zahtev u pratnji advokatice Sare el Sarag zahtev da im ovaj sud dostavi spisak svih inicijativa kompanije i njene ispostave u Srbiji, Rio Sava, te sve inicijative koje se tiču poništavanja prostornog plana za Jadar. Inače, policija je proteklog vikenda na protestu u Loznici uhapsila njih dvojicu i podnela krivične prijave protiv njih.

U istom gradu su pre toga, 28. juna, održane veće demonstracije, na kojima su aktivisti zapretili da će blokirati železnički saobraćaj ukoliko vlasti trajno ne zabrane istraživanje i eksploataciju litijuma i bora u celoj zemlji.

Vučić ocenio da su za poništavanje projekta 2022. odgovorne dve zapadne obaveštajne službe

Predsednica Narodne skupštine Srbije i prethodna premijerka Ana Brnabić kritikovala je danas organizatore protesta da ne poštuju nezavisnost sudstva i tužilaštva.

Vučić je juče ponovio svoju tvrdnju da su za to što je 2022. projekat Jadar poništen odgovorne zapadne obaveštajne službe. Međutim, odbio je da kaže na koje misli. Samo je rekao da su bile najmanje dve i da je to što su učinile „bilo pravo malo remek-delo“. Cilj je bio da se prekine uticaj Kine i da Srbija zakasni, smatra Vučić.

„Da smo počeli na vreme, imali bismo rudnik 2026. godine. Imali bismo strahovitu prednost u odnosu na sve druge“, izjavio je. Vučić je procenio da će Srbija trpeti pritisak da izvozi sirovinu iz proizvodnje litijuma. Istakao je da će investitori jedino moći da izvoze baterije i katode, ukoliko podignu fabrike u zemlji.

Treba pomenuti i da su protivnici projekta Jadar još 2022, u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, predali peticiju sa više od 38.000 potpisa da se u Srbiji zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora. Time su obavezali Narodnu skupštinu Srbije da o ovome raspravlja, ali je ona taj dokument ignorisala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

11. jul 2024. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

11. jul 2024. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

11. jul 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

11. jul 2024. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave