OIE

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

29.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elixir grupa u okviru investicionog ciklusa od 300 miliona evra planira ulaganja u solarnu elektranu, vetropark i baterije, kao i korišćenje otpada za proizvodnju vodene pare, najavio je Matijas Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj u kompaniji Elixir.

Nove investicije, kako je istakao Matijas Predojević, doprineće da se nastavi proces dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina.

Predojević je bio jedan od govornika na panelu Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2, održanom u okviru Beogradskog energetskog foruma 2024. BEF 2024 je ove godine okupno 500 učesnika iz 30 zemalja.

Predojević je istakao da je Elixir lider hemijske industrije u jugoistočnoj Evropi, koji u Srbiji posluje u dva pogona: Elixir Prahovo i Elixir Zorka Šabac. Ukupno proizvode milion tona mineralnih đubriva i fosforne kiseline. U Prahovu se, kako je naglasio, nalazi jedna od šest evropskih fabrika za proizvodnju fosforne kiseline.

Elixir će instalirati i sopstvene baterije

„Trenutno smo u investicionom ciklusu od 300 miliona evra koji se zove Prahovo 2027. i uključuje četiri grinfild investicije“, istakao je Predojević.

Jedna je nova fabrika fosforne kiseline, najsavremenije tehnologije, zatim proizvodnja kristalnih vodorastvorljivih đubriva, kao tečnih đubriva, korišćenje nerecikliranog otpada za proizvodnju vodene pare i pripremamo investiciju u solarni park, vetroelektranu i baterije.

Ulaganje u energetiku trebalo bi, kako je naglasio, da im obezbedi energiju, ali i mogućnost da sami balansiraju proizvodnju električne energije i pripreme se za period od 2026. godine, kada počinje plaćanje prekogranične takse na CO2 (eng. CBAM).

„Sva ova ulaganja značiće i zapošljavanje, pa otvaramo 200 radnih mesta, koja ćemo popuniti sa dosta inženjera svih struka“, najavio je on.

Elixir već izveštava o emisijama CO2

Na panelu o dekarbonizaciji industrije on je naglasio da je proizvodnja mineralnih đubriva još jedna grana industrije kojoj predstoje velike promene kad 2026. godine počne naplata takse na CO2.

Elixir je odavno počeo da se priprema za ove promene, pa tako, kako je naveo, redovno izveštava o emisijama CO2. Jedan od razgloga je i taj što su im partneri velike kompanije iz EU, kojima su ti podaci potrebni za svoje kalkulacije.

Predojević je istakao da paniraju i izgradnju spalionice industrijskog otpada, koji se trenutno izvozi u Austriju, Švajcarsku i Nemačku, jer ne postoje odgovarajuća postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

29. maj 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate

Kompjuterska-greska-rasparcala-evropsko-trziste-struje-ekstremne-skokove-cena

Kompjuterska greška rasparčala evropsko tržište struje uz ekstremne skokove cena

29. maj 2024. - Poremećaj na platformi berze električne energije EPEX SPOT doveo je do raskida veza na tržištu za dan unapred i divljanja cena

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

29. maj 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

29. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina