OIE

Dani dobroga vjetra okupili 200 učesnika iz Hrvatske i sveta

dani-dobroga-vjetra

Slika: Marija Ljubičić

Objavljeno

14.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Konferencija Dani dobroga vjetra, u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), koja je počela juče, a završava se danas u Vodicama, okupila je oko 200 učesnika iz Hrvatske i sveta kojima je zajednička tema budućnost energije vetra, s posebnim fokusom na region Jugoistočne Europe. Konferencija se održava uz podršku WindEurope i pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je izjavio da se sektor proizvodnje energije iz vetra najbolje snašao kada se pogledaju obnovljivi izvori energije (OIE) u Hrvatskoj, dok je Maja Pokrovac, direktorica OIEH, istakla da je Hrvatska dugo godina bila na poslednjem mestu među zemljama EU prema globalnom indeksu koji meri napredak u primeni vetroenergije, ali ove godine je na sredini te liste.

Pregled trenutnog stanja sektora u Evropi, sistema podsticaja i njihovih rezultata, kao i model premija bile su glavne teme prvog dana konferencije.

Šefica tima za zagovaranja energije vetra u WindEurope Viktoriya Kerelska rekla je da je cilj od 36,4% udela OIE u bruto potrošnji za 2030. u Nacrtu nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. jedan od najambicioznijih među državama članicama EU.

NEKP će, kako je navela, biti ključan za početak ulaganja u energiju vetra, ali u njemu mora biti jasno definisano kako se raspisuju tenderi za dodelu premija i koji su budžeti.

Uklanjanje regulatornih prepreka za nove poslovne modele kao što su korporativni ugovori o kupovini električne energije (CPPA) iz OIE biće, takođe, važni za razvoj hrvatskog tržišta, poručila je Kerelska.

Marko Ćosić, član Uprave HEP-a, podsetio je da se HEP u svojoj razvojnoj strategiji opredelio za obnovljiv scenario razvoja koji se bazira na nekoliko segmenata. HEP do 2030. planira da obezbedi nove proizvodne kapacitete snage 1.500 MW, od čega se polovina odnosi na solarne elektrane i vetroelektrane.

Realizacija obnovljivog scenarija povećaće udeo OIE u našem proizvodnom portfelju za 50% i proizvodnju sa 6 na 9 TWh godišnje u 2030, rekao je Ćosić.

Kako pomiriti sve strože ekološke uslove i nove tržišne okolnosti

Drugi dan konferencije počeo je uvidom u trendove u sektoru kao što su korporativni ugovori o kupovini OIE, koji  su se prvo počeli primjenjivati u ICT sektoru, a danas su proizvođači aluminijuma lideri u tome.

Tony Iles, stručnjak za implementaciju mera zaštite životne sredine, primetio je da postoje znatne regionalne varijacije u percepciji ekoloških i socijalnih uticaja.

U Velikoj Britaniji je vizuelni i pejzažni uticaj postao ključno pitanje pri dobijanju saglasnosti za donošenje prostornih planova, naveo je on, i dodao da je vrlo malo vetroparkova na kopnu dobilo saglasnost u poslednjih osam godina, ali je zato sada Velika Britanija svetski lider u razvoju i izgradnji priobalnih vetroelektrana.

S druge strane, Hrvatska ima uspešnu turističku priču i vizualni uticaj na krajolik mogao bi biti prioritet, istakao je Iles.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.