Životna sredina

Dan planete Zemlje 2022: Investirajte u našu planetu

Dan planete Zemlje 2022 Investirajte u nasu planetu

Foto: Darkmoon_Art from Pixabay

Objavljeno

21.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana planete Zemlje je ‘Investirajte u našu planetu’. Zelene investicije za održivu budućnost biće u fokusu organizatora iz mreže Earth Day, čija je misija je da diverzifikuje, obrazuje i aktivira ekološke pokrete širom sveta. Više od milijardu ljudi i preko 150 hiljada partnerskih organizacija učestvuje 22. aprila svake godine u aktivnostima u 192 zemlje, što Dan planete čini najvećom građanskom manifestacijom na svetu, ističu u organizaciji.

Mreža Earth Day namerava da uključi vlade zemalja, institucije, organizacije, pojedince i kompanije u jedinstvenu globalnu kampanju koja ima za cilj da premosti ograničenja koja je postavila industrija i ekonomija zasnovana na fosilnim gorivima i preusmeri fokus na stvaranje privrede 21. veka, koja će vratiti brigu za planetu i živi svet i otvoriti nove mogućnosti za sve, istakla je predsednica ove organizacije Kathleen Rogers.

Rogers: Cilj je da se premoste ograničenja koja je postavila industrija i ekonomija zasnovana na fosilnim gorivima i da se fokus preusmeri na stvaranje privrede 21. veka, koja će vratiti brigu za planetu

Ukoliko privreda odmah ne reaguje, klimatske promene će sve dublje oštetiti privredu, povećati oskudicu, oduzeti profit i izglede za posao i uticati na sve nas, navode na platformi Earth Day.

Organizatori su na platformi mreže, pored koordinacije globalnih događaja, predstavili smernice, postulate i zaključke u skladu sa temom ovogodišnjeg obeležavanja Dana planete Zemlje: Investirajte u našu planetu.

Održivo finansiranje gradi prosperitet

Inovacije u privatnom sektoru uz podršku javnosti pospešuju ubrzane i neophodne promene bolje nego bilo šta drugo. Već je poznato da se takvo poslovanje i isplati, ističe se na platformi Svetskog dana planete. Studije su pokazale direktnu povezanost između održivih poslovnih praksi, cena akcija i poslovnih performansi.

Studije su pokazale direktnu povezanost između održivih poslovnih praksi, cena akcija i poslovnih performansi

Kompanije koje jačaju standarde zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja (ESG – environmental, social and corporate governance) imaju bolju profitabilnost, jače finansije, srećnije zaposlene i otpornije performanse akcija, navode u Earth Dayu.

Više se ne radi o izboru između zelene i dugoročne dobiti, jer je održivost put ka prosperitetu. Današnji je imperativ da preduzeća svih veličina preduzmu akciju i prihvate prednosti zelene ekonomije, kako i iz humanih, tako i iz poslovnih razloga.

Investicije u održivu privredu

Propisi i regulativa, podsticaji i javno-privatna partnerstva su ključevi u rukama vlada svetskih zemalja za transformaciju i izgradnju zelene privrede.

Novac govori i kada je reč o klimatskim promenama. Vlade zemalja bi morale da podstaknu svoje građane, preduzeća i institucije da izgrade otpornu budućnost i snažnu zelenu poslovnu praksu, ne samo kao etičku već i unosnu opciju.

Globalna industrija fosilnih goriva dobija subvencije u iznosu od 11 miliona dolara svakog minuta, što je preko 5,9 biliona dolara godišnje

Globalna industrija fosilnih goriva dobija subvencije u iznosu od 11 miliona dolara svakog minuta, što je preko 5,9 biliona dolara godišnje, a ta suma raste, napominje Earth Day.

Potreban je prelazak na politike i partnerstva koja grade ekonomiju obnovljivih izvora, kako bi se pokrenula revolucija održivosti.

Svaki pojednac ima uticaj

Pojedinci imaju jednostavnu, ali efikasnu ulogu. Ono što svako radi i kako to čini, koje izbore pravi i kako deluje ima ogroman uticaj na ekosisteme, ali i na tempo korporativnih i vladinih aktivnosti.

Ono što svako radi, koje izbore pravi i kako deluje ima ogroman uticaj i na tempo korporativnih i vladinih aktivnosti

Svaki pojedinac ima tu moć da podrži i lobira za preduzeća koja preduzimaju konkretne korake u pravcu klimatske odgovornosti i zaštite prirode, kao i da se bori protiv onih koji to ne čine.

Generacija Z može da bude primer, jer je 45 procenata mladih rođenih posle 2000. prestalo da kupuje određene brendove zbog etičkih razloga ili zbog brige za održivost, navodi se na platformi Earth Day.

Promene se već događaju

I vlade i kompanije i pojedinci strahuju od promena, ali se status kvo u savremenom načinu života transformiše pred našim očima, napominje Earth Day. Neophodno je da se dostigne neto nula emisija gasova staklene bašte do sredine veka, kako bi se globalni rast temperature održao ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Od kako je 1970. godine prvi put obležen Dan planete zemlje, broj stanovnika se udvostručio sa 3,7 na 7,9 milijardi. Globalne emisije ugljen-dioksida su porasle sa 13,7 na 36,3 milijarde tona godišnje.

Globalne emisije ugljen-dioksida su od 1970. godine porasle sa 13,7 na 36,3 milijarde tona godišnje

Prosečna temperatura na površini plenete je porasla za 0,94 stepeni Celzijusa. Površina lednika se smanjila sa 6,9 na 4,7 miliona kvadratnih kilometara, a nivo mora je porastao za 12 centimetara.

Uništena je jedna petina tropskih šuma u Amazoniji, odnosno oko 743 hiljade kvadratnih kilometara. Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), preko 40 hiljada vrsta je ugroženo i preti im nestanak. Od toga su 14 procenata vrsta ptice, 26 sisari, a 40 procenata su vodozemci, dok je u novijoj istoriji 897 vrsta životinja potpuno izumrlo i nestalo.

Pojedinačno i kolektivno delovanje

Zelena budućnost je prosperitetna budućnost, a ovo je trenutak da se promeni poslovni i politički ambijent, kao i način na koji se deluje u vezi sa klimom. Neophodna su zajednička ulaganja u planetu kako bi se očuvalo i zaštitilo zdravlje i obezbedili uslovi za život, ističe Earth Day.

U građenju budućnosti svi imaju posebnu ulogu: pojedinci, preduzetnici, kompanije, inovatori i vlade, i treba da deluju pojedinačno i zajedno, kaže Rogers. Pojedinačno, svako u svom domenu i zajedno, u globalnim naporima.

Kako je moguće te dve stvari pomiriti u domenu poslovanja ostaje da se vidi. Jer svaki dan je dan planete.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

22 јуна 2022 - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha

bernska konvencija jadar rudnik litijum zalba rio tinto

Biro Bernske Konvencije u pripravnosti, prati mogući razvoj projekta Rio Tinta u Srbiji

15 јуна 2022 - Biro zabrinut zbog značajnih negativnih efekata koji bi izgradnja rudnika litijuma imala na divlje vrste i staništa

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...