Životna sredina

Dan planete Zemlje digitalan i individualan na 50. godišnjicu 22. aprila

Objavljeno

21.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sijaset umetničkih projekata, inicijativa u začetku i seminara nalazi se na karti sveta za Dan planete Zemlje. Pokret se 1990. godine iz SAD proširio na globalnu scenu, a ovog puta akcija ima naglasak na umrežavanje i lični doprinos.

Ako i nije bio spreman za pandemiju korona virusa, svet mora da se spremi za klimatsku krizu, poručuju organizatori dok teku poslednje pripreme za sutrašnji Dan planete Zemlje. Ovog puta, veterani borbe za zaštitu životne sredine, novije generacije aktivista i svi oni koji žele sigurnu budućnost okupiće se 22. aprila samo preko onlajn platformi. Takođe, oni će se koncentrisati na ono čime mogu da doprinesu kao pojedinci, u svom neposrednom okruženju.

I širenje oboljenja COVID-19 i klimatske promene su katastrofalnih razmera, saopšteno je, uz predloge za obeležavanje pola veka od prvog Dana planete Zemlje. Društvena distanca ne sprečava nas da podviknemo, povezani bolje nego ikad uz pomoć digitalnih mreža, i uhvatimo se ukoštac sa globalnim zagrevanjem, navodi se u pozivu.

 

Ovogodišnji događaj zamišljen je u 24 celine, s po jednim apelom na svaki sat. Preko centralne veb stranice govoriće svetski poznati zaštitnici prirode. Najavljena je Sylvia Earle iz Nacionalne geografije, morski biolog s nadimkom Njena dubina. Tu su, između ostalih, američki glumac Zac Efron, koji se proslavio filmom “Lak za kosu” (Hairspray), zatim osmogodišnja aktivistkinja Licypriya Kangujam iz Indije i izvršna sekretarka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) Christiana Figueres.

Proberi iz programa na karti sveta

Globalni digitalni pejzaž će istovremeno biti preplavljen diskusijama, pokretanjem inicijativa, performansima, seminarima i drugim raštrkanim akcijama, a svi se nalaze na mapi spremljenoj za Dan planete Zemlje.

Nasa, Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija Sjedinjenih Država, udružila se s Američkim prirodnjačkim muzejom – AMNH, i drugim organizacijama i obezbedila materijal s posebnim naglaskom na najmlađe korisnike. Seže od geologije preko kvizova do posmatranja Zemlje uživo. Program je najavljen kao Dan planete Zemlje kod kuće i glas o njemu prenose na društvenim medijima uz parolu #EarthDayAtHome.

Aktivnosti po afinitetu učesnika i učesnica

Ukoliko želite da učestvujete, na Dan planete Zemlje možete, na primer, da preko aplikacije EC2020 zabeležite kvalitet vazduha u svom kraju. Pridružite se nekoj od mnoštva prezentacija ili umetničkom projektu, poslušajte predavanje, pa pogledajte prenos nekog filma.

Ploging je skupljanje đubreta tokom rekreacije kao što su šetnja, trčanje i vožnja rolšua

Među sadržajima jednog od najmasovnijih godišnjih ciklusa mogu, po izboru, biti prikupljanje otpada za reciklažu, sadnja drveća i širenje svesti o štetnosti pesticida. Organizatori kažu da svako pomaže obraćanjem verskim vođama i političkim predstavnicima i pripremom obroka od namirnica biljnog porekla, uz obrazloženje da se promenom ishrane možemo suprotstaviti klimatskim promenama.

U poslednje vreme je sve popularniji ploging. Šveđani su povezali dizanje, na tamošnjem jeziku plocka, i džoging, odnosno svako rekreativno kretanje kroz prostor – poput planinarenja i vožnje koturaljki. I tako u isto vreme vežbaju i skupljaju smeće.

Pola veka Dana planete Zemlje

“Uprkos zadivljujućem uspehu i decenijama napretka na planu životne sredine, našli smo se suočenima s još kobnijim, gotovo egzistencijalnim, nizom izazova za životnu sredinu. Od gubljenja biodiverziteta do zagađivanja plastikom, sve to je poziv na reakciju vlasti od najnižeg do najvišeg nivoa”, izjavio je Denis Hayes. On je inicirao obeležavanje prvog Dana planete Zemlje 1970. godine, a sada ima zvanje čelnika emeritusa odbora mreže.

Hayes: Izazovi u zaštiti životne sredine postali su još kobniji, gotovo egzistencijalni

U istorijatu se odaje počast Rachel Carson i njenom bestseleru iz 1962. na listi Njujork tajmsa, delu “Tiho proleće”. Gaylord Nelson, senator sa kraćim stažom od dva predstavnika iz Viskonsina, i član Kongresa SAD Pete McCloskey su zajedno s Hayesom odgovorni za prve skupove pre pola veka. Odabrali su 22. april da bi uhvatili studente između prolećnog raspusta i poslednjeg ispitnog roka i pripremili okupljanja po kampusima.

Na kraju je zapravo 20 miliona Amerikanaca ili deset odsto stanovništva izašlo na ulice i poguralo zakone o čistoći vode i vazduha i ugroženim vrstama. Pokret se 1990. preselio na svetsku razinu i tada je učestvovalo 200 miliona ljudi u 141 zemlji, po podacima kojim raspolaže organizacija.

Dan planete Zemlje digitalan i individualan na 50. godišnjicu 22. aprila
Slika: Prvi Dan planete Zemlje (University of Michigan School for Environment and Sustainability)

UN je izabrao Dan planete Zemlje za sklapanje Pariskog sporazuma o klimi 2016. godine. Zemlje potpisnice ove godine treba da izađu s ambicioznijim planovima za ublažavanje globalnog zagrevanja i njegovih posledica.

“Napredak je sad sporiji, uticaj klimatskih promena raste, a naši protivnici su našli ozbiljnije izvore finansiranja”, izjavila je predsednica Mreže Dana planete Zemlje Kathleen Rogers.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

21. april 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

21. april 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

21. april 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. april 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto