Voda

Dan Dunava: Održimo Dunav plavim

Dan Dunava, Očuvajmo Dunav plavim

Foto: Rene Rauschenberger from Pixabay

Objavljeno

27.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Dan Dunava je manifestacija posvećena drugoj reci po dužini u Evropi. Obeležava se svakog 29. juna, počev od 2004. godine, u 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav.

Dunav izvire na planini Švarcvald u Nemačkoj. Na svom putu do Crnog mora, prolazi kroz 10 zemalja. Četiri prestonice nalaze se na obalama ove reke: Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd, a u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi. Dunav je stanište za preko 2.000 biljnih i više od 5.000 životinjskih vrsta.

Tema ovogodišnje manifestacije je: „Održimo Dunav plavim“

Cilj manifestacije je podizanje svesti o značaju očuvanja reke, ali i apel za racionalnu upotrebu vodnih resursa. Tema ovogodišnje manifestacije je „Održimo Dunav plavim“, inspirisana četvrtim Zajedničkim istraživanjem Dunava (JDS4), jednim od najsveobuhvatnijih napora za praćenje površinskih voda u svetu. Prethodna tri istraživanja su sprovedena 2001, 2007, 2013. godine. Četvrto istraživanje je započeto 2019, a prvi rezultati su predstavljeni 2021. godine.

Svrha JDS4 jeste da pruži pouzdane i uporedive informacije o odabranim elementima kvaliteta vode čitavom dužinom Dunava i njegovih glavnih pritoka kako bi se procedure i praksa praćenja uskladile sa Okvirnom direktivom EU o vodama.

Dan Dunava u Srbiji

Manifestacije povodom Dana Dunava organizuju se u većem broju gradova u Srbiji. Kroz niz aktivnosti građanima se pružaju informacije o stanju vode Dunava i sa njim povezanih ekosistema.

Ovi skupovi treba da motivišu građane da se uključe u poboljšavanje kvaliteta vode. Kroz mnoštvo sportskih i likovnih takmičenja, izložbi, predavanja u prirodi i drugih aktivnosti skreće se pažnja na značaj očuvanja Dunava i svih njegovih pritoka.

Javno preduzeće Srbijavode organizovaće čišćenje obale reke u Beogradu. Takođe, planirane su radionice ekološke svesti i predavanja za decu u osnovnim i srednjim školama, kao i sportske igre, slikarske radionice i druge prateće aktivnosti.

Turistička organizacija Golubac i Narodna biblioteka Veljko Dugošević organizuju umetničko-kulturni program povodom Međunarodnog dana Dunava u trajanju od dva dana. Prvog dana, 28. juna, biće organizovana izložba „Dunav-moja priča“ Ivana Grlića i koncert mešovitog hora kulturnog centra iz Požarevca. Za sledeći dan je najavljen koncert grupe Glasovi iz unutrašnjosti.

Od 21. juna do 30 juna organizovana je 13. međunarodna regata „Vode Vojvodine“

Od 21. juna do 30. juna traje 13. međunarodna regata „Vode Vojvodine“. Iz Novog Sada je isplovilo 300 regataša. Za devet dana plovidbe biće pređena maršruta od 250 kilometara po Dunavu, njegovim pritokama i kanalima. Cilj regate je promocija plovidbenog potencijala Vojvodine i nautičkog turizma. Regata će 29. juna stići do novosadskog kupališta Štrand, gde će biti organizovan zabavno-edukativni program.

Vodu lošeg kvaliteta ne možemo da zamenimo

Prošlog proleća, profesor hemije Andreas Fat sa univerziteta HFU u Furtvangenu otplivao je celokupnom dužinom Dunava od Švarcvalda do ušća da ukaže na opasnost od zagađivanja vode i nadahne ljude da štite reku i njen biodiverzitet. „Naučnici sada treba da budu aktivisti. Možemo mi da zamenimo fosilna goriva energijom iz obnovljivih izvora, ali zagađenu i vodu lošeg kvaliteta ne možemo“, rekao je za Balkan Green Energy News u oktobru u Beogradu na projekciji dokumentarca o svom poduhvatu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

27. jun 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

27. jun 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

27. jun 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

27. jun 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika