OIE

Crni moduli AIKO Solar postavljaju rekorde u efikasnosti i inovativnosti

AIKO-Solar-ABC-moduli

Foto: AIKO Solar

Objavljeno

27.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Fotonaponski moduli kompanije AIKO Solar, lideri na globalnim listama po efikasnosti, inovaciji i dizajnu, uskoro bi mogli da postanu dostupni na tržištima širom Zapadnog Balkana. Ovi solarni paneli elegantnog izgleda i rekordne efikasnosti, sa tehnologijom kontakata na poleđini (All Back Contact – ABC), već su stigli na tržište Albanije, a AIKO najavljuje i dalje širenje u regionu.

ABC moduli, koje je AIKO samostalno izumeo i razvio, bili su prvi na ovogodišnjoj rang-listi najefikasnijih komercijalno dostupnih solarnih modula u svetu, koju objavljuje TaiyangNews. Prema listi objavljenoj u junu, AIKO je imao stopu efikasnosti od 24%, čime je oborio sopstveni rekord iz marta, od 23,6%. Drugoplasirani proizvod je imao stopu efikasnosti manju za 0,8 procentnih poena.

AIKO je ove godine osvojio i nagradu Intersolar Award 2023, koja se uručuje najinovativnijim i najrevolucionarnijim proizvodima i tehnologijama u sektoru solara. Kriterijumi za nagradu su, između ostalog, inovativnost, tehnološka kreativnost i uticaj na životnu sredinu.

Nagradom Intersolar se odaje priznanje za najinovativnije proizvode i tehnologije

Prema mišljenju žirija, kombinacija solarnih ćelija sa negativnim naelektrisanjem (n-tip) i konstrukcije modula koja uključuje kontakt za pasivizaciju i kontakte na pozadini proizvela je jedan od najmoćnijih solarnih panela na svetu, koji dostiže kapacitet od 620 W uz stopu efikasnosti od 24%, što je značajno više nego kod većine drugih panela.

Žiri za nagradu Intersolar je takođe pohvalio svedenu estetiku ABC modula, zahvaljujući potpuno crnoj prednjoj strani, kao i njihove ekološke prednosti, jer se u proizvodnji uopšte ne koristi srebro.

Sa preko 1.000 patenata u više od 30 zemalja i regiona širom sveta, uključujući 188 patenata za pronalazak, AIKO promoviše inovacije u celom lancu fotonaponske industrije – tehnološkim procesima, opremi i proizvodima, i tako obezbeđuje strogu kontrolu kvaliteta i sigurnosti snabdevanja. Kompanija obezbeđuje i sledljivost porekla sirovina i posluje u skladu sa principima ESG.

aiko-tehnologija

Efikasnost i elegancija: Čisto crni paneli sa rekordnom stopom konverzije

Tehnologiju ABC je razvio AIKO i nad njom ima samostalno pravo intelektualne svojine. Najvažnija karakteristika ABC solarne ćelije je to što u velikoj meri poboljšava efikasnost konverzije zahvaljujući tome što su i emiter i baza postavljeni na zadnju stranu, dok na prednjoj strani nema belih linija ili “rešetke.” Od svih dostupnih fotonaponskih proizvoda specifikacije M10, moduli kompanije AIKO su prvi koji se mogu masovno proizvoditi uz efikasnost veću od 24%.

Druge bitne prednosti inovativnih visokoefikasnih ABC modula uključuju i 15% veći prinos energije po površini u poređenju sa tradicionalnom PERC (passivated emitter and rear contact) tehnologijom, kao i veoma nisku stopu opadanja kapaciteta (degradacije) tokom 30-godišnjeg životnog ciklusa.

“Zahvaljujući ovoj tehnologiji, postigli smo rekordnu efikasnost od 24%, bolji temperaturni koeficijent (Pmax) od -0,26%/°C i veoma nizak nivo degradacije – maksimalno 1% tokom prve godine i 0,35% u narednim godinama upotrebe,” kaže Federiko Bruneli, direktor za AIKO rešenja u Evropi.

Zahvaljujući konstrukciji sa zadnjim kontaktom i potpuno crnoj prednjoj strani, bez “rešetke” od elektroda, ovi moduli apsorbuju 100% sunčeve svetlosti. Takođe, sve ćelije su pasivizirane visokokvalitetnom tehnikom pasivizacije, čime se eliminiše takozvani “mrtvi sloj,” koji se javlja kod klasičnih solarnih ćelija i koji utiče na obim proizvodnje električne energije.

Potpuno crni prednji deo bez “rešetke” omogućava da AIKO moduli prime 100% sunčeve svetlosti

Tehnologija sa svim elektrodama na zadnjoj strani se koristi u ABC ćelijama kako bi se izbegao problem otpora/blokiranja svetlosti koji se javlja kod klasičnih solarnih ćelija. Ovaj inovativni dizajn, koji je patentirao AIKO, ostavlja prednju stranu bez linija (elektroda) i smanjuje gubitak toplote zbog otpora elektroda za 60%.

aiko-tradicinalni-moduli

Frank Feldman, glavni naučnik u istraživačko-razvojnom centru kompanije AIKO u Nemačkoj, SolarLab Aiko Europe, objašnjava da moduli sa zadnjim kontaktom imaju prednost ne samo u poređenju sa tehnologijom PERC već i u odnosu na druge module n-tipa.

Solarne ćelije sa zadnjim kontaktom imaju prednost u odnosu na druge tehnologije n-tipa

Fotonaponska industrija prelazi sa modula p-tipa (pozitivno naelektrisanje) na module n-tipa (negativno naelektrisanje), a većina proizvođača širom sveta odlučila se ili za tunelski oksidni pasivizovani kontakt (TOPCon) ili za heterospoj.

U intervjuu za pv-tech, Feldman kaže da je jedna od glavnih prednosti ćelija sa zadnjim kontaktom to što mogu integrisati pasivizirajući kontakt za oba pola naelektrisanja, što je komplikovanije uraditi u TOPCon ćelijama.

Kod takvog polisilicijumskog kontakta ćete uvek imati određene gubitke u apsorpciji na prednjoj strani, dok je kod ABC ćelija on postavljen na zadnjoj strani, objasnio je on.

Očekuje se da će i drugi proizvođači na kraju usvojiti tehnologiju zadnjeg kontakta, ali se AIKO na taj korak odlučio mnogo ranije, rekao je on. Feldman takođe kaže da AIKO stalno nastoji da poboljša efikasnost svojih ABC ćelija i modula, a da je cilj da se dostigne efikasnost ćelija od preko 27%.

AIKO moduli bez srebra štede resurse naše planete

Još jedna važna osobina ABC modula je patentirana tehnologija metalizacije 100% bez srebra, koja donosi ekološke prednosti jer smanjuje potrošnju ovog oskudnog metala. Kod klasičnih solarnih panela, srebro se koristi barem na prednjoj strani panela. Nasuprot tome, kod tehnologije bez srebra kompanije AIKO, svi metali koji se koriste u proizvodnji solarnih modula su održivi metali.

aiko-bez-srebra

Srebro, poput mnogih drugih dragocenih sirovina, je na Zemlji dostupno u ograničenim količinama, a dinamičan razvoj fotonaponske industrije dovodi do povećane potrošnje tog metala, navodi Bruneli.

Udeo solarne industrije u globalnoj potrošnji srebra u 2022. godini je bio čak 10%

Prema njegovim rečima, fotonaponska industrija je 2022. godine bila odgovorna za oko 10% globalne potrošnje srebra. “Želja da se eliminiše korišćenje ove sirovine u procesu proizvodnje AIKO modula bila je podstaknuta potrebom da se poveća održivost proizvodnje i bezbednost lanca snabdevanja,” objašnjava Bruneli.

Pored toga, AIKO ćelije bez srebra imaju odličnu otpornost na kiselu koroziju, koja je kod njih manja od 0,25%, u poređenju sa preko 1,5% kod proizvoda koji za metalizaciju koriste srebro.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

27. decembar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. decembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. decembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage