OIE

AIKO Solar stigao na tržište Albanije, planira dalje širenje na Zapadnom Balkanu

AIKO-solar-ABC-moduli

Foto: AIKO Solar

Objavljeno

17.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Nakon uspešnog prodora na tržišta širom Evropske unije, AIKO Solar je stigao i u Albaniju sa svojim tehnološki naprednim, visokoefikasnim solarnim panelima elegantnog izgleda i potpuno crne spoljne površine. Ulaskom na albansko tržište, kompanija nastavlja da jača svoje prisustvo u Evropi, konkretno na Zapadnom Balkanu.

Albanija je prvo tržište na Zapadnom Balkanu na koje je AIKO Solar ušao, ali kompanija planira da se proširi i na druge zemlje regiona. Brend kompanije i njena inovativna tehnologija solarnih modula ABC (All Back Contact) nedavno su predstavljeni u Tirani, na prijemu koji je organizovao Solaron, zvanični albanski distributer za AIKO Solar.

Događaj je organizovan u sklopu sajma Energy, Construction & Green Economy 2023, gde su solarni moduli kompanije AIKO Solar bili izloženi na štandu Solarona. Na prijemu su bili prisutni distributeri, investitori i drugi predstavnici solarne industrije.

Wojciech Kwaśniak, zvaničnik kompanije zadužen za razvoj u regionu Centralne i Istočne Evrope i Balkana, govorio je o brendu AIKO Solar, a Joli Delimeta, osnivač i izvršni direktor Solarona, objasnio je razlike između ABC tehnologije i klasičnih solarnih modula.

Wojciech Kwaśniak
Wojciech Kwaśniak, govori na događaju u Tirani

Łukasz Przygucki, direktor prodaje za region Centralne i Istočne Evrope, rekao je da je AIKO Solar „u Evropi za Evropu,“ ali i da razume jedinstvene potrebe i izazove balkanskog tržišta.

Przygucki: AIKO želi da napravi revoluciju u oblasti solarne energije na Balkanu

„Sa snažnim fokusom na tržište Balkana, AIKO Solar nastoji da osvoji region sa svojom revolucionarnom tehnologijom ABC modula koji imaju izuzetnu efikasnost konverzije od čak 24,0%+. Ova inovativna tehnologija je namenjena stambenom, ali komercijalnom i industrijskom segmentu, što pokazuje posvećenost kompanije AIKO Solar da sunčevu energiju učini dostupnom i efikasnom za sve,“ rekao je on.

„AIKO Solar je posvećen ne samo najsavremenijoj tehnologiji, već i primeni te nove tehnologije na Balkanu, kao i obrazovanju kupaca o tržištu i pružanju sveobuhvatne podrške svojim klijentima,“ naglasio je Przygucki, dodajući da je glavni prioritet tima kompanije AIKO da bude dostupan kupcima, kako u fazi pretprodaje tako i u postprodaji.

AIKO Solar tim, Tirana
AIKO Solar tim u Tirani povodom pokretanja saradnje sa Solaronom

Pored svog domaćeg tržišta i drugih azijskih zemalja, ova kineska kompanija je prisutna i širom Evrope – uključujući Nemačku, Holandiju, Španiju, Portugal, Italiju, Poljsku i Veliku Britaniju. Mreža filijala i predstavništava u ovim zemljama omogućava kompaniji da svojim klijentima pruži brzu tehničku podršku i usluge na lokalnom nivou.

Istraživačko-razvojni centri u Kini i Nemačkoj

AIKO Solar je 2020. godine otvorio istraživačko-razvojni centar u Frajburgu u Nemačkoj. Ovaj centar, pod nazivom SolarLab Aiko Europe, pomaže kompaniji da ostvari svoj cilj da stalno povećava efikasnost svojih solarnih panela i donosi na tržište revolucionarne proizvode i rešenja. AIKO Solar takođe ima dva istraživačko-razvojna centra u Kini.

AIKO-solar-fabrika-kina

Fabrika kompanije AIKO Solar u Kini

AIKO Solar, čije je puno ime Shanghai Aiko Solar Energy Co., Ltd. (AIKO), osnovan je 2009. godine. Kao svetski lider u novim energetskim tehnologijama, u svojim fabrikama u Kini proizvodi solarne ćelije, solarne module, invertore, baterije za skladištenje energije i sisteme za montažu za solarnih panela na krov.

Proizvodi AIKO Solar-a prodaju se u Južnoj Koreji, Japanu, Indiji i širom Evrope. Kompanija ima proizvodni kapacitet od 42,5 GW i spremna je da nastavi svoj globalni rast, a logistički centar u Holandiji omogućava joj da brzo isporuči svoje proizvode kupcima u Evropi.

AIKO Solar je kotiran na Šangajskoj berzi (SSE), a zapošljava više od 17.000 ljudi širom sveta. Njegove ukupne isporuke solarnih ćelija premašile su 110 GW, a prihodi od prodaje dostigli su 5 milijardi dolara zaključno sa krajem 2022. godine.

Prema podacima Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju Sjedinjenih Američkih Država (NREL), AIKO Solar je zauzeo prvo mesto u svetu po isporuci fotonaponskih ćelija u 2021. godini, sa isporučenih preko 31,2 GW.

Vodeći inovator u oblasti solarne energije

Za 14 godina postojanja, AIKO je bio pionir mnogih naprednih tehnologija u sektoru solara, uvodeći revolucionarne proizvode na tržištu. Prošle godine postao je prva kompanija u svetu koja je uvela solarne module sa tehnologijom ABC (All Back Contact), koji su postavili novi rekord po efikasnosti.

Ultraefikasne ABC ćelije koje proizvodi AIKO Solar su u Nemačkoj osvojile nagradu Red Dot za 2023. godinu, kojom je kompaniji odato priznanje za njihovu funkcionalnost, izdržljivost, intuitivnost i lakoću korišćenja, kao i kvalitet i doprinos zaštiti životne sredine.

ABC moduli imaju stopu efikasnosti od 24%, kao i čisto crnu prednju stranu bez rešetke

ABC moduli imaju najveću stopu efikasnosti konverzije na tržištu, od preko 24%, zbog čega spadaju u premijum segment ovih prozvoda. Imaju čisto crnu prednju stranu, bez belih linija (rešetke) koje smanjuju površinu apsorpcije svetlosti. Ovakav dizajn im povećava efikasnost, ali i daje lep i elegantan izgled. Pored toga, ABC ćelije se proizvode bez srebra, koje je skup material, a umesto njega se koristi bakar.

AIKO-Solar-ABC-moduli-kuca

Kao kompanija čija je misija da promoviše tehnološke inovacije u sektoru solara, AIKO je do sada dobio preko 1.000 patenata u više od 30 zemalja ili regiona širom sveta, uključujući i 188 patenata za pronalazak. U skladu sa svojom posvećenošću održivom poslovanju, kompanija je objavila izveštaj o ESG za 2022.

AIKO pomaže Austriji da do 2030. pređe na 100% čistu energiju

Pored istraživačkih centara u Kini i Nemačkoj, AIKO je ostvario saradnju i sa više naučnih instituta i istraživačkih centara u nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Belgiju (Interuniversity Microelectronics Centre – IMEC), Švajcarsku (CSEM), Holandiju (TNO) i Nemačku (Forschungszentrum Jülich, Institute for Photovoltaics – IPV i Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems), navodi PV-magazine.

U aprilu ove godine, AIKO je potpisao pismo o namerama sa austrijskom kompanijom Burgenland Energie sa ciljem da se osnuje zajednički centar za inovacije koji će se fokusirati na tehnologije i rešenja za dostizanje klimatske neutralnosti.

Saradnja sa AIKO-om bi trebalo da poveća korišćenje solarne energije u istočnoj austrijskoj pokrajini Burgenland i pomogne joj da ostvari svoj cilj i dostigne klimatsku neutralnost najkasnije 2030. godine. Austrija je postavila cilj da se sva potrošnja električne energije najkasnije od 2030. godine pokriva 100% iz obnovljivih izvora energije, a da zemlja postane klimatski neutralna do 2040. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

17. novembar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

17. novembar 2023. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

17. novembar 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

slovenija naknada opstine vetroparkovi

Opštine u Sloveniji dobijaju 200.000 evra po MW izgrađenog vetroparka

17. novembar 2023. - Uredba je pripremljena na osnovu Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije